Image default
Juridisch Ondernemen Tips

Vijf tips voor de veiligheid binnen je bedrijf (en net erbuiten)

Ondernemen is hartstikke leuk en interessant, maar het kan ook risico’s met zich meebrengen. In dit artikel worden niet de financiële risico’s bedoeld, hoewel die er altijd zijn. De gevaren hebben in dit verband te maken met zaken zoals brand, verontreiniging en ongelukken op de werkvloer. Stuk voor stuk geen onderwerpen waar je over na wilt denken, maar het zijn wel scenario’s waar je rekening mee moet houden. De tips uit dit artikel gaan je zeker helpen.

Schakel de juiste experts in

Je kunt niet overal evenveel verstand van hebben. Werken op verontreinigde grond vergt bijvoorbeeld specifieke kennis. Dit werk kan grote risico’s voor zowel mens als milieu met zich meebrengen. Bij deze werkzaamheden moet een DLP’er aanwezig zijn. Dit is een Deskundig Leidinggevende Projecten. Deze personen zijn vaak ook inzetbaar als Kwaliteits Verantwoordelijk Persoon, oftewel KVP’er. Je begrijpt dat niet iedereen deze kwalificatie heeft. Een DLP’er of KVP’er inhuren is dan ook een prima optie. Dan weet je zeker dat je de juiste kennis in huis haalt.

De juiste kleding

Als werkgever ben je verantwoordelijk voor de veiligheid van de medewerkers. De juiste kleding speelt daar een belangrijke rol bij. Ondanks dat dit een vanzelfsprekendheid is, is de praktijk regelmatig anders. Verbrijzelde tenen omdat de werkschoenen nog thuis lagen, een hoofdwond omdat de helm nog binnen lag, het zijn enkele van de vele voorbeelden. Wees daarom extra scherp op het correct dragen van de veiligheidskleding. Hiermee voorkom je zware verwondingen, of nog erger.

De juiste kleding

Bewustwording

Dit punt sluit naadloos aan op het vorige. Veel begint namelijk bij een goede bewustwording. Wanneer je medewerkers weten dat het not done is om zonder goede werkkleding aan de slag te gaan, gebeurt het ook niet. De bewustwording is de verantwoordelijkheid van de manager of directeur. Houd regelmatig bijeenkomsten waarin je benadrukt dat veiligheid prioriteit nummer één is. Door dit vaak te herhalen, komt het vanzelf in de hoofden van de medewerkers.

Digitale veiligheid

Bij veiligheid gaat het ook dikwijls over de digitale snelweg. Jammer genoeg komt het regelmatig voor dat bedrijven gehackt worden. Cybercriminelen zitten niet stil en doen er alles aan om hun slag te slaan. Een goed antivirusprogramma is belangrijk, net als een meervoudige authenticatie. Ook hier is bewustwording belangrijk. Zorg dat je medewerkers hun pc afsluiten en niet hun Facebook of Instagram open laten staan als ze koffie gaan halen. Alle kleine beetjes helpen.

Een open cultuur

Om medewerkers zich veilig te laten voelen, is een veilige cultuur nodig. Daar speel je als ondernemer een belangrijke rol in. Hiërarchie is goed, maar een strikte rolverdeling is niet meer van deze tijd. Iedereen moet zich kunnen uiten, ook als dit tegen de baas is. Ook bedrijfsactiviteiten dragen bij aan een goede sfeer. Dat laatste is best een uitdaging, nu veel bedrijven hybride werken. Juist daarom is het belangrijk om het contact tussen collega’s en leidinggevenden open en warm te houden.

Related posts

Elektrische auto’s zijn de toekomst. Hoe zit dit met bestelauto’s?

Danny

Bedrijfsuitje in Friesland: 6 ideeën

Danny

Bedrijfsafval, ken jij de regels?

Mathijs

Leave a Comment