Image default
Ondernemen

De 9 kwaliteiten van een succesvol ondernemer

Ondernemen betekent niet automatisch dat je een succesvol ondernemer wordt. Sommigen zijn in de wieg gelegd om te ondernemen en zijn zo gefocust dat ze zichzelf gemakkelijk intuïtief naar succes leiden. Anderen moeten een stijl ontwikkelen en bepaalde zaken leren om te kunnen slagen als ondernemer. Voor die laatste groep hebben we de negen kwaliteiten verzameld die onontbeerlijk zijn om succesvol ondernemer te worden. Overal waar we het hebben over ‘hij’ kan ook ‘zij’ ingevuld worden.

Verkoopkracht

Of je nu jezelf, een product of een dienst te verkopen hebt, een succesvol ondernemer weet het altijd voor het voetlicht te brengen. Ook heeft een succesvol ondernemer antwoord op als een potentiële klant met bezwaren komt. De overtuigingskracht om zijn business toch overal en altijd aan de man te brengen is een kwaliteit die onontbeerlijk is voor een succesvol ondernemer.

Gedrevenheid

Voor een succesvol ondernemer is zijn onderneming niet slechts een manier om brood op de plank te krijgen. Hij gelooft in de waarde van zijn eigen ideeën en dromen en weet dat het altijd nóg beter kan. Een succesvol ondernemer is bereid om alles op alles te zetten om te realiseren wat hij in zijn hoofd heeft. Werktijden betekenen daarom weinig: werken aan die droom is immers zijn leven.

Netwerken

Sociale angst is geen goede basis voor succesvol ondernemerschap, want om het woord naar buiten te krijgen over wat je te bieden hebt is het nodig om actief te netwerken. Een succesvol ondernemer gaat de ontmoeting daarom niet uit de weg, maar zoekt het juist op. Hij is zichtbaar en schroomt niet om andere aan te spreken om contact te leggen en zichzelf te verkopen.

Initiatief en durf

Een goede ondernemer is een initiatiefnemer. Zonder initiatief komt er immers niets van de grond. Een succesvol ondernemer heeft het lef en de energie om stappen te zetten die risicovol kunnen zijn en is niet bang om fouten te maken. Je kunt immers altijd nog je koers bijstellen, en als je niets probeert kom je sowieso nergens.

Neus voor zaken

Hoe hard je ook probeert jezelf te verkopen, je moet natuurlijk wel weten waar de kansen liggen. Voor een succesvol ondernemer is dit een soort intuïtie. Hij heeft een gevoel voor de markt waarop hij zich begeeft en ziet te kansen die er voor het oprapen liggen. Vervolgens weet hij zich te manifesteren op de juiste manier en de juiste plek om daar zo goed mogelijk gebruik van te maken.

Vasthoudendheid

Je wordt geen succesvol ondernemer als je niet vasthoudend bent. Het ondernemerschap kan gepaard gaan met tegenslagen, maar alleen een overtuigd ondernemer weet hoe hij deze moet incasseren en terug kan veren. Een dikke huid is noodzakelijk, net als een lerend vermogen en geloof in de droom. Opgeven komt niet voor in het boek van de succesvolle ondernemer.

Verlies kunnen pakken

Zonder het nemen van risico’s boor je ook geen nieuwe markten aan. Dat wil echter niet zeggen dat alles uitdraait zoals je het gehoopt had. Een goede ondernemer weet dat je meerdere ijzers in het vuur moet hebben en moet accepteren als er soms iets faliekant mislukt en gewoon je verlies moet pakken. Zo weet je in ieder geval dat dat niet de weg is om in te slaan en dat een koerswijziging noodzakelijk is om nieuwe kansen op succes aan te boren.

Kostenbewustheid

Een succesvol ondernemer houdt altijd zijn oog op de financiën. Ja, hij neemt risico’s, maar hij zorgt ook dat zijn financiële huishouding op orde is en de risico’s die genomen worden niet onverantwoord zijn. Hij heeft de kosten en baten van verschillende investeringsmogelijkheden in kaart gebracht en weet wanneer hij juist wel of juist niet moet investeren.

Tegen de stress van financiële onzekerheid kunnen

Een baan in loondienst biedt het comfort van financiële zekerheid. Die zekerheid heeft een ondernemer niet. Elke dag weer is een ondernemer zelf verantwoordelijk voor het genereren van zijn inkomsten, en die kunnen wisselend zijn. Die financiële onzekerheid is iets waar een succesvol ondernemer niet van gaat zweten, hij houdt zijn oog altijd op de bal en weet wat vandaag niet komt morgen wel kan komen.

Niet alles kan natuurlijk aangeleerd worden, sommige kwaliteiten heb je of heb je niet. In veel gevallen betekent het dat als je geen geboren ondernemer bent je een aantal drempels hebt om overheen te stappen. Wanneer je dat lukt, is de weg ook voor jou vrij om succesvol ondernemer te worden!

Related posts

4 fiscale regelingen die het maken van investeringen interessanter kunnen maken

Scott van Ede

Gemiste kansen op het gebied van online marketing!

Danny

Voor een hogere positie in Google gebruik je zoekmachine optimalisatie!

Danny Bijl

Leave a Comment