Image default
Financieel

Wat is Wft Basis? Alles over Wft Basis en de module Wft Vermogen.

Wft staat voor Wet op Financieel Toezicht. In deze wet staat onder andere dat iedereen die werkzaam is in de financiële dienstverlening vakbekwaam dient te zijn. De wet is in het leven geroepen om de consument te beschermen. De consument vertrouwt zijn of haar geld namelijk toe aan een financiële instelling, zoals een bank of verzekeraar. 

Als medewerker in de financiële dienstverlening toon je jouw vakbekwaamheid aan middels een Wft-certificaat. Er bestaan diverse Wft-certificaten. Het type die jij nodig hebt, hangt af van het vakgebied waarin je werkt. De Wft Basis is het certificaat die aantoont dat je over alle financiële basiskennis en vaardigheden beschikt. 

Met dit certificaat kun je vragen van klanten beantwoorden, hen doorverwijzen naar de juiste specialist en hen van de juiste informatie voorzien wat betreft betalen, sparen en verzekeren. 

Met alleen het Wft Basis op zak ben je nog niet bevoegd om klanten te voorzien van een financieel advies. Je bent hiertoe bevoegd wanneer je het Wft Basis aanvult met een van de andere Wft-certificaten. Zoals: 

  • Wft Zorg
  • Wft Consumptief Krediet
  • Wft Schade Particulier
  • Wft Vermogen
  • Wft Inkomen
  • Wft Schade Zakelijk
  • Wft Hypothecair Krediet
  • Wft Pensioen

Wft Basis examen 

Om in het bezit te komen van het Wft Basis certificaat dien je eerst het Wft-examen te behalen. Wanneer je voorafgaand aan het examen de Wft Basis Opleiding volgt, vergroot je jouw slagingskansen. De opleiding behandelt namelijk alle onderwerpen en onderdelen die het examen ook toetst. 

Het examen bestaat uit 42 examenvragen en duurt 120 minuten. De examenvragen zijn verdeeld in verschillende onderdelen: Kennis & Begrip (20 vragen), Vaardigheden & Competenties (20 vragen) en Professioneel Gedrag (2 vragen). 

Een voorbeeld van een vraag die in het Wft-examen Basis gesteld kan worden, is: 

Een gezin maakt het volgende overzicht van bezittingen en schulden: Taxatiewaarde € 250.000 Auto € 15.000 Spaargeld € 1.000 Hypotheek € 180.000 Lening Auto € 5.000 Inboedel € 45.000 

Hoe groot is het vermogen van dit gezin?

Wft Vermogen

Wft Vermogen

Ambieer je een baan waarbij je financieel advies geeft op het gebied van vermogensbeheer of levensverzekeringen? Dan dien je in het bezit te zijn van het Wft-certificaat Vermogen. Als vermogensadviseur adviseer je natuurlijke personen in het beheer van vermogen in actuariële, financiële, juridische en fiscale zin. Dit kun je worden na het behalen van de module Wft Vermogen.

Het Wft-certificaat ontvang je op het moment dat je slaagt voor het Wft-examen Vermogen. Voordat je deelneemt aan dit examen, wordt er sterk aangeraden om de Wft-opleiding Vermogen te volgen. De opleiding behandelt namelijk alle onderwerpen en onderdelen die ook in het examen voorkomen.

Related posts

Op tijd sparen voor je pensioen

Danny Bijl

Opnieuw gesloten deuren: zware klap voor horeca

Danny Bijl

Tijd besparen met factureren: vijf tips

Mathijs

Leave a Comment