Image default
Personeel Tips

Werkomgeving optimaliseren: 7 tips

De meeste mensen met een baan brengen een groot deel van hun dag door op hun werk. Omdat je het al snel over acht uur, of meer, hebt per werkdag, is dat een behoorlijk groot deel van je leven. Het is daarom van belang dat je een goede werkomgeving hebt. Om je te helpen deze te optimaliseren, geven we zeven tips.

1. Temperatuur controleren

De temperatuur in een werkruimte is belangrijk. Toch is het één van de moeilijkste parameters van de werkvloer. Want ieder mens voelt zich comfortabel bij een andere temperatuur. Met elkaar moet je daarom een gemiddelde vinden zodat iedereen redelijk tevreden is. Meet soms met een goede temperatuursensor of de klimaatregeling van het pand nog wel de temperatuur creëert die het aangeeft.

2. Vochthuishouding

Naast temperatuur kan de luchtvochtigheid ook voor oncomfortabel werken zorgen. Met name op plaatsen waar met veel lichaamsinspanning wordt gewerkt. Voor veel mensen resulteert een hoge luchtvochtigheid in zweten en kortademigheid. Voer af en toe een vochtmeting uit om te weten of de vochtigheid niet te hoog is en pas indien nodig de instellingen aan.

3.Ergonomie

Omdat we veel tijd doorbrengen in onze werkomgeving, is ergonomie belangrijk. Als je het ziekteverzuim van je medewerkers wilt terugdringen, helpt het mee als iedereen met de juiste houding werkt. Bureaustoelen, werkbanken, verlichting en nog veel meer zaken hebben invloed op ons welzijn. Optimaliseer daarom de ergonomie van de medewerkers.

4. Interne logistiek

Inefficiëntie veroorzaakt frustraties. Daarom is het goed om de interne logistiek te optimaliseren. Breng de fysieke stromen op de werkvloer in kaart. Bedenk vervolgens wat de logische plaats van apparatuur, materiaalopslag en dat soort zaken is. Voorkom dat medewerkers steeds (onnodig) een bepaalde afstand afleggen om hun werk te kunnen doen. Uiteraard moet je niet alles elimineren omdat langdurig zitten niet goed is voor een mens.

5. Rust in werkomgeving

Optimaliseren betekent ook dat je rust creëert in een werkomgeving. Reduceer lawaai en onnodige bewegingen zodat je personeel minder geprikkeld wordt. Minder prikkels betekent meer focus op het werk en voorkomt onrust over het gedrag van elkaar. De impact van een drukke werkomgeving wordt vaak onderschat. Denk hier dus ook aan als je de werkomgeving beter wilt maken.

6. Daglicht toelaten

Er is geen wettelijke plicht om daglicht op de werkvloer te hebben. Toch kun je beter maar voor zoveel daglicht zorgen. Want daglicht stimuleert het biologische ritme van de mens. En hoe beter het ritme klopt met de omgeving, hoe beter men zich voelt. En hoe beter men zich voelt, hoe productiever er gewerkt wordt.

7. Luister naar je personeel

Als werkgever of manager kun je van alles organiseren om het werk te optimaliseren. Maar de belangrijkste plaats om de behoefte in kaart te brengen, is bij je personeel zelf. Laat hen aangeven wat zij belangrijk vinden en anders willen. Doe vervolgens wat met deze adviezen, zodat er voor de medewerkers een gunstig werkklimaat ontstaat.

Het optimaliseren van de omgeving waar je werkt is belangrijk. Voor de gezondheid van de mensen en de productiviteit. Sta daarom eens stil bij het reilen en zeilen van een werkplek. Luister bovendien naar de mensen die betrokken zijn bij de afdeling.

Related posts

7 tips om je kantoor netjes te houden

Danny

5 zakelijke lessen van 2020 voor het nieuwe jaar

Dion

6 vragen om te stellen tijdens een sollicitatiegesprek

Dion

Leave a Comment