Image default
Juridisch Ondernemen

Wie is er aansprakelijk na letselschade na een bedrijfsongeval?

Heb je te maken gehad met letselschade door een bedrijfsongeval, of ben je benieuwd wie er aansprakelijk is en wat de (financiële) gevolgen zijn wanneer dit het geval zou zijn? We leggen je het een en ander uit.

Wie is aansprakelijk?

Jaarlijks vinden er zo’n 230.000 bedrijfsongevallen plaats, oftewel: een ongeval door of tijdens het werk. Dit kan in een magazijn of werkplaats zijn, maar ook op kantoor, een bouwplaats of een openbare weg. In de meeste gevallen gaat het om struikelen of vallen van hoogte, getroffen worden door voorwerpen, producten of andere onderdelen, of ongevallen door machines, gereedschap en voertuigen.

In principe is de werkgever meestal aansprakelijk voor het bedrijfsongeval. Toch kan dit tot een lang of vervelend proces leiden. Mede daarom is het aan te raden om direct een letselschade advocaat in te schakelen wanneer je letselschade hebt opgelopen op je werk. Zij zijn namelijk gespecialiseerd in het verkrijgen van schadevergoedingen en kunnen jou dus het beste adviseren en ondersteunen.

Woon of werk je in midden Nederland? Kijk dan hier voor letselschade advocaten Utrecht.  

Arbowet

Werkgevers hebben volgens de wet een grote zorgplicht, wat betekent dat zij er alles aan moeten doen om voor een veilige werkomgeving te zorgen en ongevallen onder werktijd te voorkomen. Hiervoor moeten zij (strenge) regels volgen die in de Arbeidsomstandighedenwet staan, ook wel de Arbowet genoemd.

De werkgever moet zich altijd volledig bewust zijn van de gevaren en risico’s tijdens het werk van zijn werknemers en moet hier de nodige maatregelen voor treffen. Deze zorgplicht heeft als gevolg dat de aansprakelijkheid bij een bedrijfsongeval meestal bij de werkgever ligt. Ja, ook als het als werknemer je eigen schuld is of wanneer je een tikkie onoplettend bent geweest.

Ben je ZZP’er, uitzendkracht of freelancer en raak je betrokken bij een bedrijfsongeval? Ook dan kan het zijn dat je opdrachtgever hier aansprakelijk voor is, zelfs als er geen arbeidsovereenkomst is opgesteld. Het moet hier echter wel gaan om werkzaamheden die een werknemer van het bedrijf ook had kunnen verrichten.

Aansprakelijkheidsverzekering

Aansprakelijkheidsverzekering

Een veelgehoorde kwestie is dat slachtoffers van bedrijfsongevallen zich bezwaard voelen om hun werkgever aansprakelijk te stellen. Bang om de arbeidsrelatie te verstoren of de werkgever in financiële problemen te brengen. Toch is het belangrijk om je te realiseren dat de meeste bedrijven in Nederland hun aansprakelijkheid hebben verzekerd, dus dat de verzekeraar de schade vergoedt, en dus niet de werkgever zelf.

Related posts

Opnieuw gesloten deuren: zware klap voor horeca

Danny Bijl

Cialdini 3.0

Mariska Elsendoorn-Coort

7 tips om klantenloyaliteit te verhogen

Sander

Leave a Comment