Image default
Eigen bedrijf Financieel Geld Ondernemen

Zakelijk investeren in Bitcoin: voordelen, belasting en risico’s

Het investeren in cryptovaluta zoals Bitcoin is in deze tijd niet meer iets wat enkel een aantal opportunistische particulieren doen. Steeds meer bedrijven kiezen er ook voor om te investeren in Bitcoins. De waarde van Bitcoin is de laatste jaren op astronomische wijze gestegen, waardoor sommige particulieren en bedrijven er flink op hebben kunnen verdienen. Denk jij als ondernemer ook na over Bitcoins kopen met je bedrijf?

Voordelen van Bitcoin

Bitcoin functioneert in zijn geheel buiten de bankenwereld om. Dat betekent dat het niet gereguleerd wordt en je dus niet te maken krijgt met repressieve maatregelen als negatieve rente en geldverruimingsregelingen. Daarnaast vertegenwoordigt Bitcoin wereldwijd dezelfde waarde. Bitcoin heeft zich stevig gepositioneerd en tot nu toe alle tegenslagen overleefd. Daarom beschouwen steeds meer beleggers het als een soort lange termijnverzekering tegen het wankelen van het huidige financiële systeem. Ook is er sprake van schaarste. Niet alleen omdat er grote vraag naar Bitcoin is, maar ook omdat bepaald is dat er uiteindelijk maar 21 miljoen Bitcoins op de markt kunnen komen, een aantal dat naar verwachting in 2040 wordt bereikt.. Hierdoor is Bitcoin zelfs schaarser dan goud.

Zakelijk investeren in Bitcoin

Belasting op Bitcoins voor zzp’ers

Vanaf 2018 moet je als zzp’er belasting betalen over je Bitcoins, omdat het onderdeel uitmaakt van je vermogen. Wanneer je je inkomstenbelasting aangeeft, vind je in Box 3 bij ‘overige bezittingen’ een plekje speciaal gereserveerd voor het bezit van cryptovaluta. Daarbij moet je de waarde op 1 januari van het jaar van de aangifte toepassen die op basis van de Bitcoin koers op het door jou gebruikte wisselplatform. Dit kan in je voordeel en in je nadeel werken. Overigens is wel 30.000 euro van je vermogen belastingvrij, dus je betaalt pas bij een vermogen boven dat bedrag belasting. Tot en met de 100.800 euro betaal je 0,61 belasting, vanaf dat bedrag tot en met 1.008.000 euro is dat 1,30 procent en daarboven 1,61 procent.

Tips voor beginnende investeerders

Gebruik Bitcoin niet als een korte termijninvestering, maar investeer alleen geld dat je voor langere tijd kunt missen. Wanneer je een account en een ‘wallet’ aanmaakt, kies dan een sterk wachtwoord en maak regelmatig back-ups, want hackers kunnen het op jouw Bitcoins voorzien hebben. Wanneer je getroffen wordt, kun je hier niemand voor aansprakelijk stellen.

De risico’s

Het investeren in Bitcoins is als beleggen: er komen koersen en risico’s bij kijken. Ten eerste is daar natuurlijk het risico dat je op het verkeerde moment in de cryptovaluta hebt geïnvesteerd en jouw inleg daarna minder waard wordt. Dit kan natuurlijk, en laten we dat als uitgangspunt blijven nemen, ook juist leiden tot winst wanneer jouw Bitcoins in waarde stijgen. Maar het betekent wel dat je niet zomaar de investering moet maken, want het is geen wereld voor beginners en jouw geld is niet iets waar je fouten mee wilt maken. Zeker niet omdat je als ondernemer dubbel risico loopt. Naast het eerder genoemde risico van de waardedaling, is het ook nog eens zo dat dat de Belastingdienst een dergelijk verlies niet als zakelijk beschouwt, terwijl je bij winst er wél mogelijk belasting over moet betalen.

Related posts

4 goede redenen om SEO voor je website uit te besteden

Danny Bijl

De basis van Agile

Danny

Bedrijfsnaam kiezen: 10 tips

Danny

Leave a Comment