Image default
Eigen bedrijf Ondernemen Tech Tips

3 platformen om een portfolio te maken

Bij sommige banen is het handig om een portfolio te maken. Dit is bijvoorbeeld het geval bij creatieve banen zoals fotograaf, content creator of app ontwikkelaar. Vooral als je werkt als freelancer is het verstandig om een portfolio te maken. Zo kun je makkelijk aan een potentiële klant laten zien wat je eerder gemaakt hebt. Zo krijgt de potentiële klant ook een beter beeld van wat je kan. Wil je een portfolio maken, maar weet je niet goed welk platform je wilt gebruiken? Lees dan snel verder. In dit artikel lees je meer over een aantal platformen die je kunt inzetten.

Wat is een portfolio?

Eerst is het goed om te weten wat een portfolio eigenlijk is. Dit is eigenlijk een geavanceerde versie van een cv. Met een portfolio geef je potentiële werkgevers en/of opdrachtgevers een beeld van je capaciteiten. Een schrijver kan bijvoorbeeld een verzameling van voorbeeldteksten hebben als portfolio. Je kunt gebruikmaken van een werkende of presentatie portefeuille. Een werkende portefeuille groeit mee met je als professional. Hiermee laat je het werk zien dat je in de loop der tijd hebt gemaakt. Een presentatie portefeuille wordt specifiek voor een bepaalde opdrachtgever gemaakt, waardoor het alleen zaken omvat die relevant zijn voor de desbetreffende opdracht(gever).

Een website

Een website

Een van de makkelijkste manieren om je portfolio op te zetten is door een website te gebruiken. Op een website kun je heel veel kwijt. Je kunt immers meerdere subpagina’s maken. Er zijn ook verschillende soorten websites en templates, die gericht zijn op het maken van een portfolio. Hierdoor wordt het extra makkelijk voor je. Een cms zoals wordpress is erg gebruiksvriendelijk. Hierdoor kun je makkelijk met kant-en-klare templates je website bouwen. Je kunt eventueel het bouwen van de website ook uitbesteden. Houd er rekening mee dat dit vaak flink wat geld kan kosten. Je kunt bijvoorbeeld geld besparen door het door een marketingstudent te laten doen. Naast het bouwen van je website kost de hosting van een website ook geld. De kosten hiervoor vallen wel mee. De precieze kosten hangen af van soort hosting en hoe uitgebreid de hosting. Zo is wordpress hosting voordeliger dan managed wordpress hosting.

Pinterest en Instagram

Dit zijn beide sociale media platformen die gericht zijn op beeld. Hierdoor zijn het geschikte platformen voor het maken van een portfolio. Een nadeel van Pinterest is dat content continue gedeeld kan blijven worden. Voor een portfolio is dit minder snel een nadeel als je gebruikmaakt van een werkend portefeuile. Je content blijft dan actueel. Een Instagrampost kan snel weer verdwenen zijn. Gemiddeld is een post niet meer zichtbaar op de tijdlijn na 21 uur. Je kunt ze beide uitproberen om te ervaren welk platform je fijner vindt.

Gebruik ook (andere) sociale media platformen om te verwijzen naar je portfolio. Je kunt bijvoorbeeld op je Linkedinprofiel of -pagina doorverwijzen naar je portfolio. Door een deel van je portfolio al te laten zien geef je een sneak preview, waardoor mensen nieuwsgierig kunnen worden.

Related posts

Waarop letten bij het kiezen van een boekhouder?

Danny

Hoe bepaal je je tarieven als je zzp’er wordt?

Dion

Eigen bedrijf verdelen bij scheiding

Danny

Leave a Comment