Image default
Finance Financieel Geld Ondernemen Tips

3 tips om de juiste boekhouder te vinden

Als ondernemer ben je natuurlijk het liefst bezig met de producten die je verkoopt of de diensten die je levert. De financiële administratie bijhouden is dan ook een klusje waaraan veel ondernemers het liefst zo weinig mogelijk tijd kwijt zijn. Maar hoe vind je de juiste boekhouder?

De voordelen van een boekhouder

Het inhuren van een boekhouder voor je administratie heeft diverse voordelen. Zo heb jij ten eerste meer tijd om je echt bezig te houden met het leveren van producten of diensten, in plaats van ieder kwartaal weer veel tijd kwijt te zijn met de btw-opgave. Weet jij als starter verder bijvoorbeeld niet veel van wat er verplicht is vast te leggen en te bewaren, dan kan een boekhouder je daar meer over vertellen. Een boekhouder is verder ook bijvoorbeeld nodig als jij als ondernemer een huis wilt kopen en de laatste drie jaarrekeningen moet overleggen aan de hypotheekverstrekker.

Vergelijk prijzen en specialismen

Hierboven zijn allerlei verschillende situaties beschreven. Er zijn dan ook boekhouders met allerlei specialisaties. De eerste tip is dan ook om een boekhouder te vinden die past bij jouw situatie. Het maakt bijvoorbeeld nogal wat uit of je een zzp’er bent die voornamelijk diensten levert en weinig inkoop heeft of iemand die diverse medewerkers heeft en zowel met in- als verkoop te maken heeft. Vergelijk ze daarom goed, en kijk ook gelijk naar de tarieven. Nu kun je diverse boekhouders benaderen met de vraag of ze ervaring hebben met een soortgelijke administratie en wat hun tarieven zijn. Maar je kunt het ook omdraaien. Het is immers veel efficiënter om je opdracht te beschrijven en een boekhouder te kiezen uit een selectie die reageert op je opdracht.

Een boekhouder die je kunt begrijpen en vertrouwen

Een volgende tip heeft voornamelijk te maken met de omgang die je gaat hebben met de boekhouder. Je geeft zo iemand inzage in je persoonlijke en zakelijke situatie. Bij een vertrouwen van minder dan 100 procent geldt daarom dat je er beter niet mee in zee kunt gaan. Er moet een klik zijn en je moet je goed voelen in zijn of haar aanwezigheid. En hieruit vloeit ook voort dat je je genoeg op je gemak moet voelen om vragen te stellen. Boekhouders zijn experts in hun vakgebied en soms hebben ze de neiging wat te vaktechnisch te worden. Omdat het immers wel om jouw administratie gaat, moet je precies weten wat er speelt. Een boekhouder past bij je als hij of zij alles zo eenvoudig uit kan leggen dat je het ook echt snapt.

Kies een boekhouder die met de tijd meegaat

De tijd dat boekhouders mensen waren die een keer per kwartaal al jouw facturen en bonnetjes verwerkten en bankafschriften overtypten, is echt voorbij. Veel administratie kan tegenwoordig gemakkelijk online verwerkt worden Door dezelfde boekhoudsoftware of goed werkende koppelingen tussen afwijkende pakketten hebben zowel jij als je boekhouder overal inzage in real-time bijgewerkte cijfers. Vraag dus altijd met welke pakketten de boekhouder werkt, en of dit online is.

Related posts

Videobrochure: verrassend én opvallend

Danny

Gratis urenregistratie: 3 tips om gratis je uren bij te houden

Danny

Het duurzame relatiegeschenk met een toekomst

Danny Bijl

Leave a Comment