Image default
Tech Tips

Wat kost een zakelijk draadloos alarmsysteem?

Je voelt je veiliger met een draadloos alarmsysteem in huis of op de zaak, maar welke moet je aanschaffen? Naast de prijs spelen er ook andere factoren een rol, zoals de mogelijkheden en uitbreidbaarheid voor later. Een alarmsysteem werkt niet alleen met een camera, het zal ook een geluidssignaal produceren om inbrekers af te schrikken en werknemers te verwittigen. Wanneer een draadloos alarmsysteem gekoppeld wordt aan een slimme kantooromgeving door middel van een domoticasysteem zijn er nog veel meer mogelijkheden, daarover vertellen we op deze pagina meer.

Verschillende soorten alarmsystemen

Alarmsystemen kunnen verschillende functies hebben zoals:

  • Inbraakpreventie: Voorkom dat er inbrekers het kantoor kunnen binnendringen door een draadloos alarmsysteem op deuren en ramen te installeren. Bij een poging tot inbraak zal het alarm afgaan met een luid alarmsignaal.
  • Registratie: Wanneer er een insluiper in het bedrijfspand is wil je deze persoon of personen kunnen vastleggen, dat is mogelijk met een bewakingscamera.
  • Detectie: Het is ook mogelijk de veiligheid in kantoor te verhogen door bijvoorbeeld een draadloos alarmsysteem te installeren dat rook of andere schadelijke stoffen kan detecteren. Zo weet je direct wanneer er iets aan de hand is.

Sensoren op het alarmsysteem

Detectie is de primaire functie van een draadloos alarmsysteem, niet alle systemen detecteren op dezelfde wijze. Zo is het mogelijk om op basis van beeld via een bewakingscamera te registreren, je kunt ook een inbraaksensor plaatsen die afgaat wanneer er een deur of raam wordt geforceerd. Daarnaast is het mogelijk rook of onzichtbare gassen te detecteren, beweging of geluid. Een draadloos alarmsysteem is vaak al voorzien van één of meerdere sensoren wat soms ook uitgebreid kan worden binnen een smart home.

Alarmsysteem met app bedienen

De tijd van een monitor bekijken tot er onraad is ligt gelukkig ver achter ons. Zo kan een moderne IP camera in actie treden wanneer er beweging wordt geconstateerd. De camera zal dan pas opnames gaan maken, en de eigenaar verwittigen via een notificatie op de smartphone of tablet. Zo ben je altijd direct op de hoogte wanneer het alarm afgaat, ook wanneer je niet aanwezig bent. Je kunt vervolgens de beelden bekijken, live of oudere opnames, en de nodige actie ondernemen.

Preventie en afschrikken

Het is prettig dat een draadloos alarmsysteem je laat terugkijken wat er gebeurt, en je live laat zien wat er plaatsvindt, je hebt uiteraard liever dat inbrekers geen toegang krijgen tot het pand. Dan is een sirene met een flink volume ideaal, die zal de meeste inbrekers zeker afschrikken bij een poging tot inbraak. Je hoeft hiervoor zelf geen actie te ondernemen, zodra het draadloos alarmsysteem “getriggerd” wordt zal de sirene klinken.

Een los draadloos alarmsysteem kopen

De prijzen voor een draadloos alarmsysteem kunnen flink variëren afhankelijk van de mogelijkheden. Het Somfy One alarmsysteem kost bijvoorbeeld €249,-, in 2017 won dit systeem de Design Award. Het is een alles-in-één draadloos alarmsysteem met een Full HD camera, een bewegingsmelder en privacy bescherming. Dat is dus de prijs voor een op zichzelf staand draadloos alarmsysteem. Je kunt dit systeem vervolgens koppelen aan een huisautomatisering systeem. Zo kun je het alarm koppelen aan Amazon Alexa, Nest of het open IFTTT protocol om meerdere draadloze apparaten aan elkaar te koppelen. Wanneer je de One wilt aanschaffen inclusief raam of deur sensoren en speciale badges moet je rond de €400,- tellen voor een compleet systeem.

Draadloos alarmsysteem met domotica

Om naast veiligheid en monitoring optimaal gebruik te maken van alle mogelijkheden die een draadloos alarmsysteem te bieden heeft, kun je deze koppelen aan een smart home systeem zoals de TaHoma, ook een product van Somfy. Dit is het centrale apparaat dat je meer dan honderd verschillende “slimme” apparaten aan elkaar laat koppelen via een Wifi verbinding. Je kunt de meeste apparaten via een centrale app bedienen waaronder ook het draadloos alarmsysteem. Dit basisstation kost €299,- en is uit te breiden met verschillende producten in dezelfde lijn. Wat betreft veiligheid in kantoor kun je denken aan een waterlekkage melder (€99,-), een bewegingsmelder voor binnen (€119,-) of buiten (€299,-). Ook kun je een binnensirene (€79,99) plaatsen. Binnen een slim kantoor bepaal je zelf precies welke apparaten je nodig hebt, het systeem is haast onbeperkt uit te breiden wanneer je daar zelf voor kiest. Soms zijn er speciale bundels en starter kits waar je geld mee kunt besparen.

Op de toekomst voorbereid

Met een draadloos alarmsysteem in combinatie met een domotica systeem kun je naast een sirene ook direct de lichten aan laten gaan of de elektrische gordijnen laten openen. Je hoeft uiteraard niet direct al deze apparaten aan te schaffen, controleer wel vooraf de mogelijkheden voor uitbreiding. Het is ook handig wanneer het systeem met producten van andere merken werkt, zoals Philips Hue verlichting of Sonos luidsprekers. Let ook zeker op ondersteuning voor IFTTT, daarmee kun je zelf complete “ketens” van functies aan elkaar koppelen voor haast onbegrensde mogelijkheden.

Related posts

Zo maak je jouw kantoor nog leuker en sfeervoller!

Danny

7 tips voor een (nog) succesvollere onderneming

Danny

Telefoon van de zaak voor werknemers

Danny Bijl

Leave a Comment