Image default
Eigen bedrijf Tips

Weer beginnen na je vakantie? Zo pak je dat aan!

Ondernemers en vakantie, het is een moeilijk verenigbaar paar. Als je zelf verantwoordelijk bent voor je het genereren van je inkomen, is het moeilijk om het werk een paar dagen of weken te laten liggen om jezelf een welverdiende vakantie te gunnen. Toch is dit noodzakelijk om weer met frisse energie verder te kunnen. Maar dan nog valt het niet mee om weer aan het werk te moeten als je net lekker in de vakantiestemming zit. Daarom geven we je een paar tips voor het opstarten na je vakantie.

Rustige laatste vakantiedag

De laatste dag voor je vakantie afgelopen is, is dan weliswaar nog een vrije dag, maar dat betekent niet dat je alles moet doen wat je jezelf op een andere vakantiedag ook permitteert. Probeer er een rustige dag van te maken, zodat je ook daadwerkelijk met een uitgerust gevoel aan de eerste werkdag kunt beginnen. Daar hoort ook bij om de avond voor je eerste werkdag niet meer te drinken, anders sta je immers op met een zwaar hoofd en weegt het weer aan het werk moeten nog zwaarder dan het anders al zou doen.

Eerste álle mails lezen

Als het goed is, heb je jezelf ook daadwerkelijk vakantie gegund en je zakelijke berichten tijdens je vakantie niet meer gecheckt. Dan kan in potentie betekenen dat je de dag dat je weer begint met werken een volle inbox hebt. Hoe vreselijk improductief het ook is om alleen maar mails door te nemen, toch is het wijs om er maar een paar te openen en daar direct acties aan te koppelen. Je weet immers dan nog niet hoe urgent andere mails zijn die je nog niet gelezen. Neem alles door van nieuw naar oud zodat je geen onnodig werk doet, maak een to do lijstje op basis van de mails en plan een logische volgorde in om er gevolg aan te geven.

Creatieve inspiratie vastleggen

Wanneer we vakantie inplannen, doen we dat doorgaans ook omdat we weten dat we er aan toe zijn. Ook als ondernemer kan op een gegeven moment de creatieve energie minder worden, en dat is een teken dat het tijd is om even afstand te nemen. Het gevolg van het nemen van die afstand door op vakantie te gaan, kan zijn dat je geheel onbedoeld tijdens je vakantie creatieve ingevingen hebt. Het mooie van creatievee ingevingen is dat ze je bijblijven als ze daadwerkelijk goed zijn en weer uit je gedachten verdwijnen als dit niet het geval is. Gebruik je eerste werkdagen na de vakantie daarom ook om nog eens op een rijtje te zetten wat je tijdens de vakantie te binnen geschoten is wat bruikbaar is. Zo kun je je frisse ideeën aanspreken wanneer ze van pas komen en verdwijnen ze niet zomaar naar de achtergrond.

Terug in het vertrouwde leefritme

Een werkritme speelt zich natuurlijk niet alleen op of tijdens het werk af. Je werkritme is onderdeel van je levensritme. Ook in dat ritme moet je weer opnieuw zien te komen. Schud daarom, hoe jammer het ook is, de vakantiestemming van je af en pak je vertrouwde leefritme weer op. Sta op tijd op, eet gezond en regelmatig en zorg dat je voldoende beweging krijgt zodat je je ook weer vitaal en gefocust gaat voelen.

Ondanks dit alles, zal het mogelijk alsnog niet meevallen om weer op gang te komen. Het is alsof je in de eerste versnelling blijft hangen. Maar wees gerust, je komt snel zat weer terug in je ritme als je werk weer volledig op gang komt, en dan is het tijd om weer een jaar te knallen op weg naar de volgende vakantie. Merk je echter dat je het maar niet wil lukken om echt weer fris aan de slag te gaan en voel je dezelfde vermoeidheid als je voor je vakantie al voelde? Dan kan het zijn dat je te maken hebt met een burn-out. Dat is niet iets om te negeren, omdat het niet zomaar overgaat. Het duidt op een structureel probleem in je leven dat je zo veel energie kost dat je er lusteloos van wordt. Trek dan aan de bel bij de huisarts voor hulp om weer op de goede weg te kunnen komen.

Related posts

Zakelijk een auto importeren – hoe zit dat nou?

Danny

Is samenwonen fiscaal aantrekkelijk voor ondernemers?

Danny

Duurzaam ondernemen in 2018

Mathijs

Leave a Comment