Image default
Eigen bedrijf Financieel Ondernemen Tips

5 dingen waar je op moet letten bij een vinden van boekhouder

Is je bedrijf of onderneming erg gegroeid en kost de boekhouding je intussen teveel tijd? Of ga je een bedrijf onderneming starten en wil je vanaf het begin zoveel mogelijk tijd in het echte ondernemen kunnen steken in plaats van in de boekhouding? Dan is het een goede oplossing om je boekhouding uit te besteden. Dit kan aan een boekhouder of een accountant. In veel gevallen zul je als ondernemer bij een boekhouder uitkomen, omdat deze voldoende kennis heeft en minder kost dan een accountant. Maar hoe weet je nu welke boekhouder je moet kiezen? Een online zoekopdracht geeft je zo duizenden hits. De onderstaande vijf tips bieden veel houvast bij het vinden van een boekhouder. 

Welke taken voert je boekhouder uit?

We zijn nu eenmaal Nederlanders dus de prijs speelt altijd een rol. Natuurlijk kun je zo bij een aantal boekhouders een offerte opvragen. Let hierbij echter niet alleen op de prijs, maar ook op de overige voorwaarden. Welke werkzaamheden worden bijvoorbeeld voor een bepaald vast bedrag uitgevoerd? En waar ben je zelf nog verantwoordelijk voor? Je kunt namelijk haast alle werkzaamheden rond de boekhouding uitbesteden, of de boekhouder alleen de belastingaangiftes en / of controle laten doen. Ageras biedt hulp bij het vinden van de juiste boekhouder. Zij maken een handige gepersonaliseerde selectie van 3 passende boekhouders waarvan jij dan de offertes ontvangt. Een goede match met de juiste expert is op deze wijze snel gemaakt.

Past de boekhouder bij de grootte van je bedrijf of onderneming?

Boekhouder vinden 5 tips

Verder is het handig om een boekhouder te kiezen die bekend is met de boekhouding van het type onderneming of bedrijf dat je hebt. Ben je ZZP’er? Dan moet je wel een boekhouder hebben die alle ins en outs kent van de belastingregels rond deze groep. Aan een boekhouder die voornamelijk voor bijvoorbeeld bv’s werkt, heb je in dat geval minder.

Is de boekhouder bekend met de branche?

Daarnaast is het verstandig een boekhouder te kiezen met expertise in de branche waarin je onderneming of bedrijf actief is. Afhankelijk van de sector kunnen er namelijk bepaalde belastingregels van toepassing zijn. Je boekhouder moet deze natuurlijk door en door kennen.

Is de boekhouder in je regio gevestigd?

Hoewel tegenwoordig veel digitaal afgehandeld kan worden, is het verder fijn als een boekhouder bij je in regio gevestigd is. Soms is het bijvoorbeeld nodig dat hij of zij originele documenten moet inzien, en het is niet handig als je deze dan met de post moet versturen of moet gaan brengen. Wil je met je boekhouder periodiek een gesprek hebben over de financiële staat van je bedrijf of onderneming? Ook dan is het fijn als je hier niet heel lang voor hoeft te reizen.

Heb je een persoonlijke klik met de boekhouder?

Hierboven noemden we allemaal vrij objectieve zaken, die goed te vergelijken zijn. Bij het vinden van een boekhouder speelt echter ook een subjectief ding een belangrijke rol. Hoewel het een zakelijke overeenkomst betreft, is het namelijk ook van belang om te kijken of je een persoonlijke klik hebt met een boekhouder. Deze persoon heeft inzage in de complete financiële administratie van je bedrijf of onderneming, en je moet hem of haar hier dus wel mee vertrouwen. Heb je op basis van de eerste vier punten een shortlist samengesteld? Maak dan eens een persoonlijke afspraak met een paar boekhouders om te zien met wie je in zee wil gaan.

De Kamer van Koophandel geeft nog meer handige tips voor je administratie in het algemeen.

Related posts

De btw regels in België, hoe zit dat?

Mathijs

Kopieermachine kopen of leasen?

Danny

Op welke kluswebsites kan ik mijn diensten aanbieden?

Dion

Leave a Comment