Image default
Eigen bedrijf Financieel Juridisch

De btw regels in België, hoe zit dat?

Veel Nederlandse ondernemers doen zaken met bijvoorbeeld België. Dit kan zover gaan dat het gewenst is om een vestiging in België op te richten. Wellicht begint dit alleen met een postadres en een inschrijving in het handelsregister. Het is belangrijk dat je de btw regels in België weet. In dit artikel gaan we hierop in.

Wat is btw

Ieder land heeft zijn eigen belastingstelsel. Daarin komt altijd wel een belastingvorm voor die gelijk staat aan onze btw. Deze Belasting op Toegevoegde Waarde is een omzetbelasting. Deze wordt vanuit de overheid gevraagd en door de consument betaald. Iedere ondernemer die een product of dienst verkoopt is verplicht btw te heffen. Deze moet worden afgedragen aan de belastingdienst. De btw wordt steeds doorberekend tot de consument het betaald. Wanneer bedrijven onderling handel drijven wordt de btw soms verlegd. Zakelijk kan de btw namelijk worden teruggevraagd. Bijvoorbeeld op een telefoon of een auto van de zaak. Of de btw van relatiegeschenken.

Btw tarieven in België

De btw regels in België komen in essentie overeen met de btw in Nederland. Wat in België het meest opvalt, is dat er een btw tarief meer is. Net als in Nederland is het hoge tarief 21%. Dit tarief geldt voor alle producten en diensten die niet onder andere tarieven vallen. Basisbehoeften zoals de meeste levensmiddelen, medicijnen maar ook boeken en tijdschriften vallen onder een 6% tarief. Er is in België een tussentarief van 12% die wordt gebruikt om bepaalde uitgaven te stimuleren. Deze zijn dan niet nodig voor de basisbehoefte. Je kunt denken aan sociale woningbouw of alternatieve energiebronnen.

Onderneming starten in België

Als je een vestiging in België gaat openen is het cruciaal om de verschillen te weten. Op het gebied van btw gelden dus de genoemde verschillende tarieven. Net als Nederland moet je worden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Deze heet ‘Belgian Chambers’ en heeft lokale vestigingen. Met een inschrijving krijg je een belastingnummer omdat je omzetbelasting moet gaan betalen. Als je aan het einde van het jaar aangifte moet gaan doen, is het zeker goed om een Belgische boekhouder in te schakelen. Althans een boekhouder die de Belgische belastingregels kent. De regels rondom aftrekposten zijn namelijk anders dan in Nederland.

Aftrekposten in België

De betaalde belasting over jouw verkoop mag je aftrekken van de verschuldigde belasting. Dit is niet veel anders dan in Nederland. Wat aftrekposten betreft heeft men een complex systeem waarbij veel zaken een verschillende aftrekpercentage hebben. Klik hier om te lezen welke aftrekposten er worden gehanteerd. Maak gebruik van de zoekfunctie (Ctrl+f) om de aftrekpost te vinden die voor jou van toepassing is. Er gelden percentage van 100%, 75%, 50% maar ook 69%. Bij andere posten wordt een maximum bedrag gehanteerd.

Kijk eerst eens naar de btw regels in België voordat je er gaat ondernemen. De manier van heffen is niet veel verschillend dan in Nederland. Er is een extra tarief maar die geldt voor veel producten/diensten niet. Zoek wel uit welke aftrekposten voor jou relevant zijn. Deze wijken behoorlijk af van de Nederlandse aftrekposten.

Related posts

Financiering van je nieuwe onderneming: Tips voor ondernemers

Danny Bijl

Uniq Print – Mike de Block over e-commerce en startups

Mathijs

Is jouw kantoorpand al toekomstbestendig?

Danny

Leave a Comment