Image default
Vastgoed

5 Tips om te beleggen in vastgoed

Overweeg jij om te beleggen in vastgoed? Of heb je al een of meerdere appartementen of woonhuizen die je verhuurt in bezit? Wees je bewust van de vele kansen die je hebt om meer te maken van je geld. Maar verdiep je ook in de risico’s. Met deze 5 tips kom je als vastgoedbelegger een heel eind!

1. Speel op safe

Een dip in de vastgoedmarkt is een scenario waar veel vastgoedbeleggers niet graag rekening mee houden. Maar dat moet je wel doen. Zorg ervoor dat de loan-to-value van je Verhuurhypotheek niet te hoog wordt. Je kunt wel 95% van de waarde lenen, maar als de waarde 30% daalt, heb je een heel groot probleem. Speel op safe!

2. Verdien geld aan onderhoud

Verdien geld aan onderhoud

Investeer in onderhoud, investeer in de kwaliteit van je huurders. Je kunt op verschillende manieren het rendement op je portefeuille verhogen. De makkelijkste manier is om meer huurinkomsten te genereren. Dat kan alleen als je de waarde van het verhuurde object verhoogt. Bijvoorbeeld door het te renoveren. Maar je kunt ook het aantal verleende services aan huurders uitbreiden, waardoor je hogere servicekosten kunt rekenen.

3. Let op het puntenstelsel

Als je belegt in woningen voor de verhuur krijg je te maken met het puntenstelsel. Onder de 142 punten valt een woning in de sociale sector, wat betekent dat de huren zijn gemaximeerd. Heb je meer dan vijftig woningen in de sociale sector dan is er een verhuurdersheffing. Elke stad kent weer eigen regels. Laat een onafhankelijke adviseur altijd de punten van een verhuurde ruimte bepalen voordat je deze koopt. Als je onder de 142 punten komt, heeft dat niet alleen gevolgen voor de huurprijzen die je mag vragen, maar de zittende huurder zou ook naar de huurcommissie kunnen stappen om de huidige huur aan te vechten, waardoor je wellicht een kat in de zak koopt.

4. Kijk niet alleen naar grote steden en A-locaties

Alles heeft een waarde. Ook op woningen of appartementen in mindere wijken, in kleine dorpen of met achterstallig onderhoud, valt een goed rendement te behalen. Weet waarin je belegt. Welke verbouwingen zijn er nodig? Met wat voor huurders heb je te maken? Wat is het bestemmingsplan? Reken goed door welke investeringen je verwacht in de komende jaren. Let ook op geldverstrekkers. Mogelijk Vastgoedfinancieringen financiert in heel Nederland en dus ook in kleine dorpen en dat biedt je meer mogelijkheden.

5. Maak gebruik van het hefboomeffect

Stel: je investeert honderd euro tegen zes procent. Dat levert zes euro per jaar op. Als je daarvan vijftig euro leent bij een externe financier tegen drie procent rente, dan betaal je voor die vijftig euro weliswaar drie procent, maar je krijgt er zes procent voor terug. In dit voorbeeld, met vijftig procent loan-to-value, verdien je dus negen in plaats van zes procent op jouw belegging. Je houdt vijftig van je honderd euro over voor iets anders. Het hangt van de aard van je vastgoedportefeuille af bij wie je die financiering kunt krijgen. Aangezien banken een terugtrekkende beweging maken in de vastgoedmarkt, kom je als vastgoedbelegger uit bij bijvoorbeeld De Verhuurhypotheek.

Related posts

Zakelijk spaargeld – 5 tips voor een goede besteding

Mathijs

Eigen pensioenvoorziening, 3 strategieën

Mathijs

Regels kamerverhuur Amsterdam gaan wijzigen

Marcel van Hooijdonk

Leave a Comment