Image default
Carrière Financieel Vastgoed

Eigen pensioenvoorziening, 3 strategieën

Dagelijks zijn we druk bezig met ons werk. Het grootste deel van werkend Nederland doet dit om een comfortabel leven te kunnen leiden. Maar er komt een periode dat je niet meer hoeft of kunt werken. Ben je daar op voorbereid? Wie dan leeft, wie dan zorgt, wordt er vaak gedacht. Maar ben je ervan bewust dat de pensioengerechtigde leeftijd steeds hoger wordt? Wil je eerder stoppen met werken dan moet je sowieso maatregelen gaan treffen. In dit artikel beschrijven we drie strategieën.

Pensioenvoorziening

Een pensioenvoorziening is in feite zorgen dat je financiële reserves opbouwt. Deze reserves kun je gaan aanbreken wanneer je een aanvulling op je AOW wilt. Een pensioen kun je ook gebruiken om eerder te kunnen stoppen met werken. Want de pensioengerechtigde leeftijd wordt over enkele jaren, gerelateerd aan de levensverwachting. En we worden gemiddeld aanzienlijk ouder dan vroeger, toen de pensioenleeftijd vastgesteld werd op 65 jaar. Dit betekent dat je een langere periode moet overbruggen als je eerder wilt stoppen. Bovendien moet je langer geld beschikbaar hebben als je bovenop je AOW meer inkomen wilt.

Sparen voor later

De meest conservatieve manier om een pensioenvoorziening te treffen, is sparen. Maandelijks of jaarlijks, wordt een deel van het inkomen op een spaarrekening gezet. Vaak gaat het om een vast bedrag. Of er wordt in betere tijden een hoger spaarbedrag aangehouden, dan in mindere tijden. Als je hier op jonge leeftijd mee begint, kan dit op de lange termijn voor een behoorlijke reserve zorgen. Toch is het rendement erg klein, zeker nu de spaarrente bijna nihil is.

Pensioenfonds/pensioenverzekering

Een andere strategie om extra budget te hebben op latere leeftijd is het meedoen met een pensioenfonds. Voor de meeste branches is dit zelfs verplicht voor werknemers. Ondernemers kiezen vaak voor een pensioenverzekering waarbij ze een vast bedrag betalen. In ruil daarvoor ontvangen ze op een vooraf bepaalde datum hun geld, al dan niet in termijnen. Een pensioenfonds gaat met het ingelegde geld beleggen en handelen. Dit resulteert normaal gesproken op een groter rendement dan sparen. Toch is het verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd voor velen een reden om niet alleen een pensioen op te bouwen.

Kapitaal beleggen

Wanneer je een goede baan hebt, en je hebt wat gespaard, kun je ook beleggen met je kapitaal. Er zijn allerlei beleggingsvormen, waarmee er verschillende rendementen kunnen worden behaald. Vaak betekent meer kans op winst, ook meer kans op verlies. Bovendien eisen dit soort beleggingen veel aandacht. Als je gaat voor een lange termijn belegging is het raadzaam om te beleggen in vastgoed of duurzame projecten. Vastgoed wordt over het algemeen duurder naarmate de jaren verstrijken. Duurzame projecten worden steeds waardevoller onder andere omdat het bewustzijn rondom duurzaamheid steeds groeit.

Van sparen en pensioenopbouw, tot beleggen met je kapitaal, het is verstandig om een appeltje voor de dorst te hebben. Want als je geen reserve opbouwt moet je naast lang doorwerken, ook nog eens met minder geld je oude dag doorkomen.

Related posts

Omscholen met een technische opleiding: zo onderneem je het!

Scott van Ede

Benzineprijzen: het beste moment om te gaan tanken

Danny

Deze massagesalon zet succesvol crowdfunding in

Danny

Leave a Comment