Image default
Carrière Tips

5 tips voor een succesvolle sollicitatie

Je wilt graag een succesvolle carrière (lees hier onze tips om carrière te maken) maar de perfecte baan heb je nog niet gevonden. Je doet veel sollicitaties maar je wordt niet aangenomen en voelt ook geen klik met de bedrijven. Hoe kan het dat het mis gaat? En hoe zorg je ervoor dat de sollicitatie wel leidt tot een baan. In deze blog geef ik je 5 goede tips voor een succesvolle sollicitatie. Zodat jij die baan gaat binnen halen!

  1. Zorg dat je cv op orde is

De eerste tip spreekt misschien voor zich maar is erg belangrijk. Je cv is namelijk de eerste indruk. Bij sommige bedrijven nemen ze niet meer dan tien seconden om een cv te bekijken. Het is dus van belang dat je direct opvalt en een goede indruk maakt. De manier om dit te doen is om allereerst een foutloos cv aan te leveren. Daarnaast is het verstandig om woorden die in de vacaturetekst voorkomen te verwerken in jouw cv waar mogelijk. De lezer ziet dan gelijk de match tussen de functie en jouw vaardigheden. Mocht je dit lastig vinden dan kun je je cv ook door een externe partij laten checken. Dan weet je zeker dat het goed zit!

  1. Kom gemotiveerd over in de sollicitatiebrief

Het kan goed zijn dat je niet voldoet aan alle functie-eisen van de vacature. Dit hoeft geen probleem te zijn zolang je maar gemotiveerd bent. Probeer dit dan ook goed duidelijk te maken in de sollicitatiebrief. De kans is klein dat jouw concurrenten wel aan alle eisen voldoen. Je zult daarom opvallen wanneer je extreem gemotiveerd bent en goed kunt uitleggen waarom jij geschikt bent voor de job.

  1. Wees voorbereid op het gesprek

Ben je uitgenodigd voor het gesprek? Dan wordt het tijd om jezelf echt te laten zien. Bedenk van tevoren goed wat jouw sterke kanten zijn en hoe die het bedrijf vooruit kunnen helpen. Kijk naar de taken van de functie en bedenk voorbeelden over hoe jij bepaalde zaken aan gaat pakken. Bereid je voor op onverwachte situaties en wees zelfverzekerd. Vind je het prettig om hier bij geholpen te worden? Dan kun je eraan denken om bijvoorbeeld een (online)sollicitatietraining te volgen.

  1. Hou je aan kledingvoorschriften

Let’s go! Je bent voorbereid en vol vertrouwen ga je het gesprek in. Vergeet alleen niet dat het ook belangrijk is hoe je overkomt qua uiterlijk en hoe je jezelf presenteert. Bedenk welke kledingvoorschriften bij het bedrijf passen en kleed je in lijn met deze verwachting. Jouw kledingkeuze kan meer invloed hebben op jouw sollicitatie dan je misschien denkt.

  1. Toon interesse in het bedrijf

Ten slotte is het tijdens het gesprek van belang dat je niet vergeet om interesse te tonen in het bedrijf. Check van tevoren de website, kijk of ze prijzen hebben gewonnen of dat er nieuwsartikelen over het bedrijf zijn gepubliceerd. Probeer hier vervolgens relevante vragen over te stellen om jouw interesse en motivatie te laten zien.

Related posts

Bescherm je dak: het belang van regelmatige inspecties

Danny Bijl

Negatieve stoorzender in je team: hoe ga je daarmee om?

Dion

Genoeg water drinken tijdens het werken

Dagmar

Leave a Comment