Vijf slimme tips voor de starters van morgen
Als je aan het overwegen bent om de sprong te wagen en een start wil maken met je eigen bedrijf, dan sta je op een belangrijk kruispunt in je leven. Voor je ligt een wereld van vrijheid op je te wachten, terwijl achter je een leven van leer- en werkervaring is opgebouwd. Heb je het gevoel dat je er helemaal klaar voor bent en dat niets je bestaan als ZZP’er meer tegen kan houden? Is dit het juiste moment om die reuzenstap te zetten? Eigen baas te zijn? Je eigen onderneming te laten groeien en bloeien, zodat je straks met je briljante idee een eigen imperium hebt opgebouwd?
Als je voor je gevoel een volmondig ‘ja!’ wilt uitschreeuwen, dan is dat geweldig nieuws: ga vooral door met lezen! Je hebt in elk geval het lef en de energie om ervoor te gaan. Toch willen we je in dit blogartikel met een vijftal tips waarschuwen voor een al te doldrieste start. Hou die motivatie vooral vast, maar kijk ondertussen naar deze vijf cruciale aanraders – dan bespaar je jezelf een hoop frustratie en spijt achteraf.
Tip 1: Laat je goed en vakkundig informeren
Laten we eerlijk zijn: met het opvolgen van deze eerste tip ben je al begonnen door dit artikel te lezen. Goed bezig! We raden je aan om je zo uitgebreid mogelijk te laten informeren over alles dat je te wachten staat. Heb je al een accountant of een belastingadviseur gesproken? Misschien heb je al een professional op het oog om je administratieve verplichtingen in goede banen te leiden. Dit is dan meteen een goede kans om diegene eens flink aan de tand te voelen over de beste manier om een slimme start te maken met je eigen onderneming. Waarschijnlijk heeft hij of zij eerder gezien hoe zwaar gemotiveerde starters zoals jij de sprong waagden, dus hier is waardevolle informatie te krijgen – ga ervoor! Een andere bron van goede tips en info is de Kamer van Koophandel. Daar moest je trouwens toch al naartoe, want dit is de plek waar je je moet inschrijven in het Handelsregister. Je eigen lokale Kamer van Koophandel organiseert ook speciale bijeenkomsten voor starters. Daar kun je uitleg krijgen over de beste manieren om je onderneming op te bouwen, maar ook in contact komen met andere starters, of meer ervaren ZZP’ers, wat goed is voor je netwerk. Bezoek de website van jouw KvK maar eens om een indruk te krijgen van de mogelijkheden, want nu je staat te trappelen om te beginnen is alle extra kennis en ervaring meer dan welkom.
Tip 2: Maak een goede start met je boekhouding
We spreken zelden ondernemers die de boekhouding de leukste kant van het werk vinden, valt ons op. Toch is een strakke en goed georganiseerde administratie onmisbaar bij het opbouwen van je eigen bedrijf. Daarom is onze tweede tip: maak meteen een goede start met je online boekhouden. Bewaar al je bonnetjes en facturen, liefst met een papieren administratie en een digitaal plan B, waarin al je documenten opslaat door ze bijvoorbeeld te scannen, of er duidelijke foto’s van te maken met je telefoon. Orden de boel netjes met een handige bestandsstructuur, zodat je alles terug kunt vinden wanneer het nodig is. Je hebt je boekhouding sowieso nodig bij het doen van belastingaangiftes, zoals de btw/Omzetbelasting en je Inkomstenbelasting. Ook als je dit door een pro laat doen (wat we sterk aanraden) moet je diegene voorzien van de juiste papieren en informatie. Neem dit deel van je onderneming dus serieus! We adviseren je om er een vast dagdeel in de week voor te reserveren. Dat geeft rust en overzicht; bovendien voorkom je daarmee dat je steeds tussen de bedrijven door (letterlijk) ‘eventjes’ de administratie bijhoudt, want dan ben je meestal onnodig veel tijd kwijt aan je boekhouden online. Die tijd kun jij voorlopig wel beter gebruiken!
Tip 3: Het urencriterium
Het zogenaamde ‘urencriterium’ dat de Belastingdienst hanteert is een belangrijke zaak om in de gaten te houden. Het urencriterium wordt gebruikt om te bepalen of jij door de overheid (en dus ook de fiscus) als een ‘volwaardig’ ondernemer wordt gezien. Daarvoor moet je in een kalenderjaar kunnen aantonen dat je minstens 1225 uur hebt gewerkt voor je onderneming. Hier valt alles onder dat je voor je zaak hebt moeten doen: ook de boekhouding, acquisitie en correspondentie dus. Als je timmerman bent, hoef je dus niet exact 1225 uur met een hamer of een zaag in je handen te staan, maar je bijkomende werkzaamheden moeten natuurlijk wel een beetje in verhouding zijn met je core business. Het zou een beetje raar zijn als je aangeeft dat je tweehonderd uur hebt gebeld en gemaild om bij een klant in drie uur een nieuw kozijn te plaatsen, nietwaar? Houd je uren goed bij en registreer ze ook terwijl je werkt (bijvoorbeeld tijdens dat dagdeel dat je voor je boekhouding hebt gereserveerd). Zo voorkom je dat je achteraf je geheugen en je agenda binnenstebuiten moet keren om alles aan de Belastingdienst te kunnen bewijzen. Let ook goed op de term ‘kalenderjaar’! Wie in oktober begint met haar of zijn onderneming, zal de 1225 uren niet gaan halen voor 31 december van dat jaar. Daarom adviseren we je om in het begin van een nieuw kalenderjaar te starten, zodat je gemakkelijker aan het urencriterium kunt voldoen.
Tip 4: Regel je financiën
Okay, vooruit, je begint met je onderneming omdat dit het vak is waar jij je hart aan hebt verpand. Hier ligt je passie en hier ben je gewoon vreselijk goed in, dus hier ga jij je energie in steken. Allemaal leuk en aardig, maar als het goed is ga je straks ook geld verdienen met die passie van je. Daarom is het zaak om ook aan de financiën te blijven denken. Heb je bijvoorbeeld al nagedacht over je bankrekeningen? Zo’n beetje alle banken bieden speciale pakketten en zakelijke rekeningen aan voor mensen met een eigen onderneming, dus kijk eens goed rond om te ontdekken wat je mogelijkheden precies zijn. Open een zakelijke rekening naast je privérekening, bij je eigen bank of een andere. Daarmee houd je de geldstromen gescheiden, wat niet alleen heel handig is voor je boekhouder, maar ook voor jou. Als je straks geld gaat verdienen met je bedrijf, kan het verleidelijk zijn om dat geld gewoon pardoes op je eigen betaalrekening te zetten. Daarmee kun je jezelf lelijk in de vingers snijden, bijvoorbeeld wanneer je achteraf toch iets meer belasting moet afdragen dan je had verwacht. Zet je inkomsten dus netjes weg op je zakelijke rekening. Misschien kun je er het beste meteen een (zakelijke) spaarrekening bij openen, waar je de btw apart op kunt parkeren. Je zult onherroepelijk je omzetbelasting moeten afdragen, dus als je die buiten bereik op een aparte rekening zet, voorkom je verrassingen wanneer je straks de fiscus moet betalen.
Tip 5: Je ondernemingsplan
Het is niet verplicht om een ondernemingsplan te hebben, maar het kan wel erg handig zijn, om twee verschillende redenen. De meest concrete aanleiding voor je eigen businessplan is financiering. Het hangt van de aard van je bedrijf af of je geld hoeft te lenen voordat je begint. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je dure apparatuur nodig hebt om je vak uit te kunnen oefenen, hoewel er ook beroepen zijn die niet meer vragen dan een laptop en een portie gezond verstand. Hoe dan ook, als je op zoek gaat naar geldschieters om je start te financieren, dan zullen onherroepelijk om een bedrijfsplan vragen. Zo kunnen ze beter inschatten of je een reëel plan hebt, want financiers lenen natuurlijk alleen geld als ze verwachten dat jij dat geld ook weer terug gaat betalen. In je bedrijfsplan beschrijf je wat je precies wilt doen, hoe je een deel van de markt gaat veroveren en bijvoorbeeld wat je concurrentie in de regio om het lijf heeft. Ook moet je ermee kunnen aantonen dat er een levensvatbaar verdienmodel achter je idee zit zodra je eenmaal goed op gang bent gekomen. Daarmee komen we meteen op het tweede voordeel van een goed bedrijfsplan. Een helder omschreven plan kan je namelijk ook helpen om het overzicht te bewaren. Als je straks tot over je oren in het werk zit, loop je het risico dat je zo druk bent, dat je vergeet waar je ook alweer naartoe wilde met je onderneming. Je bedrijfsplan helpt je om de focus te bewaren op de chaotische momenten die elke ambitieuze ZZP’er doormaakt, dus ook daarom is het goed om dat plan dicht in de buurt te houden. Zo kun je jezelf herinneren aan dat geniale plan dat je op dit moment in je achterhoofd voelt kriebelen!
Tot slot
Je hebt nu vijf belangrijke tips op zak, die iedere startende ZZP’er heel goed in de oren zou moeten knopen. Als we heel eerlijk zijn, zouden we er met gemak nog vijftig tips achteraan kunnen geven. Er zijn zoveel zaken waar je als starter aan moet denken, dat alleen al die wirwar aan adviezen een drempel kan worden om de sprong te wagen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, want de essentie van jouw toekomstige onderneming is die drive, die brandende ambitie die je op dit moment voelt. Daarom drukken we je op het hart om je zo goed mogelijk te laten informeren over alles dat er bij je eigen onderneming komt kijken, inclusief de vijf tips hierboven, maar wel met één belangrijke kanttekening: blijf je eigen koers varen. Er zijn in Nederland zo enorm veel ondernemers, dat iedereen er wel een beetje verstand van lijkt te hebben. Pak dus aan informatie en advies mee wat je pakken kunt, maar blijf vertrouwen op je eigen oordeel en je eigen gevoel. Het is straks jouw onderneming, jouw plan en jouw eigen leven als zelfstandige, dus geniet van die vrijheid, zolang je maar onthoudt dat die vrijheid niet vrijblijvend is!