Image default
Eigen bedrijf Finance Financieel Geld

ZZP’ers doen niet aan pensioenopbouw

Nederland kent veel zelfstandige ondernemers. Net als mensen in loondienst komt er een dag dat zij stoppen met werken en ze moeten leven van een AOW- en pensioenuitkering. Toch blijkt uit onderzoek dat veel zzp’ers geen pensioenopbouw hebben geregeld. Als zelfstandige zonder personeel ben je er wel zelf verantwoordelijk voor. Robeco noemt enkele redenen waarom ondernemers niet met een oudedagsvoorziening bezig zijn.

Al jarenlang is er sprake van een groei aan zelfstandige ondernemers zonder personeel. Al meer dan 1 miljoen in Nederland op dit moment. Een deel daarvan heeft een voorziening getroffen om vermogen op te bouwen voor hun oude dag. Maar het andere deel is daar helemaal niet mee bezig. Het ministerie van Sociale Zaken heeft in 2013 het onderzoek ‘Pensioen van Zelfstandigen’ gehouden. Hieruit kwam naar voren dat meer dan de helft van de zzp’ers geen financieel plan heeft voor de oude dag. Terwijl je op je AOW-leeftijd dan alleen een AOW-uitkering ontvangt. De hoogte van deze uitkering is per persoon verschillend. Ongeveer tussen € 600,- en € 1.400,- per maand. Terwijl volgens het CBS een gemiddeld maandinkomen van een zzp’er ongeveer € 3.100,- is. Dit is nogal een inkomensdaling als je stopt met werken.

aantal zzpers
Bron: CBS

Financiële omstandigheden

De keuze om geen plan voor de oude dag te hebben is vaak niet eens een keuze. Er wordt door ondernemers vaak alleen maar geïnvesteerd in het bedrijf of de eigen woning, als het economisch goed gaat. Op het moment dat het economisch juist minder gaat, is alle winst nodig voor het inkomen van de ondernemer zelf. De oorzaak ligt dus bij de ondernemer zelf. Als hij zich bewust is van het financiële plaatje zoals in de vorige alinea geschetst, dan gaat hij zich misschien toch bezighouden met een pensioenopbouw.

Lastig en tijdrovend

Niet alleen de financiële huishouding van een onderneming is bepalend of er wel of geen reserves worden opgebouwd. Omdat het voor een zzp’er complex is om de juiste keuze te maken rondom pensioenopbouw, schrikt dit veel ondernemers af. Je wilt namelijk het werk doen wat jouw onderneming geld oplevert. En een bijzaak als een pensioen regelen is vaak iets wat even snel tussendoor moet. Kost het vervolgens veel tijd dan ga je maar weer wat anders doen. Dit zorgt voor steeds weer uitstellen van het regelen van een pensioenopbouw.

Ben jij ook zo’n ondernemer, of weet je niet waar je moet beginnen? Kijk dan eens op de pagina zakelijk beleggen op de website van Robeco.

Belangrijke informatie
Robeco Institutional Asset Management B.V. heeft een vergunning als beheerder van ICBE’s en ABI’s van de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam.

Related posts

Verhuizen bedrijf: uitbesteden of toch zelf doen?

Danny

Tips om het maximale uit je investering te halen

Danny Bijl

Hypotheek zonder vast contract; kan dat?

Danny Bijl

Leave a Comment