Image default
Commercieel Personeel

De huidige trends in de kantoorinrichting

Ons kantoor is in de loop der jaren heel wat veranderd. Waar het vroeger nog heel normaal was om achter een grijs kleurig bureau met vaste hoogte te zitten en op een stoel die alleen omhoog en omlaag kon, is dat tegenwoordig het tegenovergestelde. Een ergonomisch en stijlvol ingericht kantoor is vaak eerder regel dan uitzondering. Het bureau met vaste hoogte is ingewisseld voor een in hoogte verstelbaar bureau en de bureaustoel is ingewisseld voor een ergonomische stoel met vele instelfuncties. Ewout Doevendans van Officecity Kantoormeubelen behandelt drie aspecten die belangrijk zijn in de huidige kantoorinrichtingen.

Open kantoorruimtes

10 jaar geleden werkten veel bedrijven nog met het systeem van de aparte ruimtes. Vaak werd voor elke functie een aparte kamer ingericht; lekker handig dacht men toen, dan kan het personeel de hele dag ongestoord werken.  Nu weten we wel anders. Open kantoorruimtes zie je bijna in ieder kantoor wel terug. Werkplekken worden afgescheiden met lage kasten en/of roomdividers. Het open karakter geeft de mogelijkheid om met iedereen te sparren overdag. Je loopt snel even langs iemand zijn of haar bureau en krijgt zo veel meer mee van wat er gebeurt in het bedrijf. Het nadeel wat veel mensen noemen,  is dat het een’ kippenhok’ zou worden. Oplossingen als akoestische scheidingswanden zijn een mogelijkheid. Het voordeel van de verbetering van samenwerking is groter dan het nadeel van het geluid dat je wellicht meer hoort dan wanneer  je in een gesloten ruimte zou zitten.

Ergonomie

Ergonomie is een onderwerp waar iedere werkgever mee te maken krijgt. Een kantoorinrichting dient volgens de ARBO normen ingericht zijn. Dit betekent in de praktijk dat iedere medewerker voldoende ruimte moet hebben om zijn of haar werkzaamheden uit te voeren. De werkplek moet voorzien zijn van een in hoogte verstelbaar bureau en een ergonomische bureaustoel. De laatste jaren is er een toename te zien in het gebruik van de zogenaamde zit/sta bureaus. Afwisselend zittend en staand werken is goed voor de gezondheid en het komt de arbeidsproductiviteit ten goede.

Kleur

Het “grijze kantoor” is ingewisseld voor een kleurrijk kantoor. Een kantoor is een plek waar men veel tijd doorbrengt en dus is het belangrijk om je er thuis te voelen. Kleurstellingen in een kantoor zijn belangrijk om de juiste sfeer over te brengen. De laatste jaren wordt in veel kantoren wit als basis gebruikt. Afhankelijk van het type bedrijf kan gekozen worden voor witte bureaus of houtkleurige bureaus. Kleuraccenten kunnen aangebracht worden door het gebruik van gekleurde bureaustoelen, vergaderstoelen, kussens op de ladeblokken, schilderijen, archiefkasten enz.

Toekomst kantoorinrichting

De open kantoorruimtes zullen voorlopig nog wel even blijven. Wel zal er steeds meer aandacht worden gegeven aan akoestiek en zullen werkplekken nog dynamischer worden. De verwachting is dat over 10 jaar een zit/sta bureau in elk kantoor eerder regel dan uitzondering is. Daarnaast zullen kantoren zo ingericht zijn dat meer medewerkers afwisselend aan hetzelfde bureau kunnen werken. Steeds meer mensen werken thuis en het kantoor wordt daar op ingericht.

Related posts

Eigen schoonheidssalon beginnen: wat heb je nodig?

Danny Bijl

Wat je moet opgeven om succesvol te zijn

Mathijs

Het waarom en hoe van bedrijfskleding

Danny

Leave a Comment