Image default
Personeel

De voor- en nadelen van het hebben van een kantoorhond

Vroeger was het not done, maar tegenwoordig zie je het steeds vaker: een hond die rondloopt op de werkvloer. Ook wel een ‘kantoorhond’ genoemd, want een kantooromgeving is een relatief veilige omgeving om een hond in te laten rondlopen. Je kunt daar natuurlijk allerlei gedachten bij hebben. Feit is dat het gebeurt en dat het op die plekken over het algemeen een positieve uitwerking heeft. Maar er zitten natuurlijk niet alleen maar voordelen aan. Daarom bespreken we in dit artikel de voor- en nadelen van het hebben van een kantoorhond op de werkvloer.

Wat is een kantoorhond en hoe kom je eraan?

Laten we voor zij die niet bekend zijn met het concept van de kantoorhond om te beginnen iets uit de wereld helpen: het gaat hier (doorgaans) niet om een hond die van het bedrijf is en daar leeft. Een kantoorhond is veelal een hond die door een werknemer van thuis meegenomen wordt naar kantoor. Zo hoeft de hond niet de hele dag alleen thuis te zijn, maar kan hij vrij rondlopen in een andere omgeving met zijn of haar baasje in de buurt. Ook kan hij of zij zo wat aandacht ontvangen gedurende de dag. Een kantoorhond hoeft niet elke dag aanwezig zijn, maar om de status van ‘kantoorhond’ te ontvangen moet hij of zij wel regelmatig op kantoor zijn. Alleen zo kan de hond een band opbouwen met de andere werknemers en als het ware ‘geadopteerd’ worden door de mensen op kantoor. Een blindengeleidehond die meekomt met een visueel beperkte medewerker, is overigens geen klassieke kantoorhond. Deze hond heeft een taak en is geen speelmaatje voor anderen.

De voor- en nadelen van het hebben van een kantoorhond

Wat zijn de voordelen van een kantoorhond?

Als er geen voordelen zaten aan het toelaten van een hond op de werkvloer, zou het natuurlijk ook niet gebeuren. Eigenlijk is het namelijk wat ongebruikelijk. Ten eerste is het natuurlijk zo dat je een werknemer die thuis een hond heeft zitten ermee uit de brand kunt helpen. Maar dat is niet voldoende reden, omdat dat toch echt diens eigen probleem is. Feit is echter dat interactie met een hond met honden een positief effect kan hebben op het stressniveau van je medewerkers en ze – mits ze positief reageren op de aanwezigheid van een hond – een huiselijk gevoel van kalmte en welzijn kan geven. Het nodigt medewerkers ook uit even kort hun aandacht aan iets anders dan het werk te besteden, wat ontspanning biedt. Daardoor kunnen ze frisser verder met hun werk, waardoor het een verhoogde productiviteit tot gevolg kan hebben. Verder kan een kantoorhond de teambinding bevorderen door te fungeren als een gemeenschappelijk aandachtspunt en een gespreksonderwerp, en ook de werksfeer verbeteren. Ook nodigt een kantoorhond uit tot lichaamsbeweging, door ermee te gaan wandelen in de pauze.

Wat zijn de nadelen van een kantoorhond?

Er kunnen echter ook nadelen zitten aan zo’n hond op kantoor. Ten eerste zit niet iedereen erop te wachten. Dat kan zijn omdat ze angstig zijn voor honden, of omdat ze er allergisch voor zijn. In dat geval kan de aanwezigheid van de hond tot conflicten én tot ziekteverzuim leiden. Dat wil je natuurlijk niet. Ook kun je vragen stellen bij de hygiëne. Honden laten immers haren en vuil achter, en willen ook nog wel eens hun behoefte op een ongeoorloofde plek doen. Niet alleen wordt de kantooromgeving hier minder hygiënisch door, maar het vraagt ook om extra schoonmaakinspanningen. Ook moet men op kantoor de hond natuurlijk goed verzorgen in de vorm van voeding, aandacht en beweging. Dat zorgt voor afleiding: op het moment dat men met de hond bezig is, is met niet met het werk bezig. Zeker de werknemer van wie de hond is, zal er relatief veel door afgeleid zijn. Als je streng bent als baas, kan dit een zwaarwegend argument voor je zijn.

Als je als baas op zich wel openstaat voor het toelaten van een hond op kantoor, is het dus wel verstandig om dit goed af te stemmen met het hele team en duidelijke voorwaarden te stellen en afspraken te maken. Die moeten gaan over de verzorging van de hond en de hygiëne op kantoor, maar ook over in welke mate het acceptabel is dat medewerkers zich erdoor laten afleiden. Het blijft immers een omgeving waarin gewerkt dient te worden. Het is belangrijk dat er verantwoordelijkheid genomen wordt om de aanwezigheid van de kantoorhond in goede banen te leiden. Als dat lukt, kan het daadwerkelijk iets positiefs toevoegen aan de kantooromgeving en de werksfeer. Een beetje vrolijkheid kan immers geen kwaad, ook niet tijdens het werk!

Related posts

Time management tips voor een efficiënte werkdag

Danny

Zo richt je een klein kantoor in

Danny

3 creatieve bedrijfsuitjes voor het najaar

Danny

Leave a Comment