Image default
Tips

Dit is hoe je veilig werkt aan elektrische installaties

Werk jij met elektrische installaties, of op een plek waar deze aanwezig zijn? Dan weet je vast ook wel dat er een aantal risico’s aan verbonden zitten. Elektriciteit wordt overal gebruikt, waardoor het belangrijk is om te weten hoe je hier zorgvuldig mee kunt werken. Alleen als je over een certificaat bezit, mag je werkzaamheden uitvoeren aan of in de buurt van elektrische installaties. Maar wat zijn precies de risico’s en hoe ga je hiermee om?

Onzichtbaar gevaar

Je hebt vast wel eens een keer een stroomschok gehad. Dit gevoel is niet prettig, maar nog niet erg gevaarlijk. Je kunt je misschien wel voorstellen je lichaam dan ook niet bestand is tegen een stroomschok die wel dertig keer zo sterk is als deze stroomschok. Deze hoeveelheid milliampère kan namelijk dodelijk zijn. Als je dus een keer je werk uitvoert in de buurt van elektrische installaties en dit niet volgens de veiligheidsvoorschriften doet, loop je groot gevaar. Doordat ons lichaam functioneert als warmtegeleider, ontstaan er interne brandwonden. Voer je toch werkzaamheden uit aan elektrische apparaten, ondanks dat je eigenlijk onvoldoende gecertificeerd bent? Dan kun je door een kleine fout, zoals het gebruiken van verkeerd gereedschap, al veel schade veroorzaken. Zowel bij jezelf, als bij de apparaten in de vorm van kortsluiting.

Gevolg van kortsluiting

Misschien denk je dat het niet zoveel uitmaakt als je dit verkeerd doet. Echter ben jij zeker niet de enige die risico loopt. Je brengt (de mensen uit) je omgeving namelijk ook in gevaar. Wanneer er kortsluiting of een elektriciteitsdefect ontstaat, is de kans op brand erg groot. Zo ontstaat één van de drie bedrijfsbranden door zo’n situatie. Als er stofdeeltjes rond de lucht dwarrelen en er een kortsluiting plaatsvindt, is er een grote kans op een explosie.

Bezitten certificaat

Bezitten certificaat

Door deze risico’s, is het verplicht om in het bezit te zijn van een certificaat als je in de buurt werkt van elektrische installaties. Gelukkig zijn er cursussen om snel zo’n certificaat te behalen, zoals de nen 3140 vop cursus. Met zo’n certificaat ben je een Voldoende Onderricht Persoon, daar staat VOP voor. Als je in het bezit bent van dit certificaat, mag je in de buurt werken van elektrische installaties en breng je jezelf en anderen niet in gevaar. Wel sta je nog onder toezicht van iemand met een VP-certificaat. Dit staat voor Vakbekwaam Persoon.

NEN 3140 VOP

Als je zo’n NEN 3140 VOP cursus volgt bij bijvoorbeeld cbt resultaat uit opleiden, ben je na één dag al klaar. Hierin leer je alles over veilig werken met en rond elektrische installaties. Zo leer je over de wet- en regelgeving, de elektrische risico’s en veiligheid, elektrotechnische werkzaamheden en beveiligingstoestellen. Bovendien leer je hoe het stappenplan en de verschillende procedures in elkaar zitten. De trainingen worden op de werklocatie gegeven en hierbij wordt gewerkt met verschillende practicumopstellingen. Op deze manier hoeven de dagelijkse werkzaamheden niet onderbroken te worden.

Related posts

Zorgplicht Accountant

Danny

Mokken bedrukken, een persoonlijk relatiegeschenk

Danny Bijl

6 tips om een burn-out te voorkomen

Danny

Leave a Comment