Image default
Eigen bedrijf

Dit moet je aanschaffen wanneer je een klusbedrijf start

Denk jij erover na om je eigen klusbedrijf te starten? Dat is een goed idee, want het is vaak een echte ambacht die je uitoefent en daar kun je vaak mooie tarieven voor vragen. Omdat er relatief weinig mensen nog zulke ambachten uitoefenen, zijn zij die het wel doen vaak overladen met klussen, en dat is natuurlijk een mooi vooruitzicht. Maar voordat je aan de slag kunt met je eerste klus, moet je wel een flink aantal investeringen maken. We zetten een aantal zaken op een rijtje die je moet aanschaffen of regelen wanneer je je eigen klusbedrijf start.

Goedgekeurd gereedschap

Als zelfstandig ondernemer in de bouwsector ben je verplicht jezelf te houden aan een aantal Arbo-regels. Deze regels gelden voor de veiligheid van anderen, maar zeker ook die van jezelf. Onderdeel hiervan is het gebruik van goedgekeurd gereedschap. Je moet dus bijvoorbeeld een betrouwbare accu multitool kopen. Dat betekent niet alleen dat je verantwoord materiaal moet aanschaffen, maar ook dat elektrisch gereedschap regelmatig gekeurd moet worden volgens de NEN 3140 norm. Om deze keuring te doorstaan, moet je je gereedschap goed onderhouden.

Werkkleding

Wat ook onderdeel van de veiligheidsnormen is, is goede werkkleding die voldoende bescherming biedt. Je hebt dus een stevige trui en werkbroek of overall nodig die tegen een stootje kunnen en niet bij het kleinste vonkje al in brand vliegen. Op dit punt kun je overigens maar beter meteen doorpakken, en van je werkkleding bedrijfskleding maken. Laat in ieder je bovenkleding bedrukken met jouw logo. Niet alleen staat dit professioneler, ook maak je dan reclame voor jezelf terwijl je aan het werk bent.

Gehoorbescherming

Natuurlijk is het zo dat mensen die in de bouw werken op latere leeftijd hier lichamelijk de gevolgen van ondervinden. Dat betekent niet dat je maar beter geen klusbedrijf kunt beginnen, maar wel dat je verantwoord met je lichaam moet omgaan tijdens je werkzaamheden. Eén manier om daar een waardevolle bijdrage aan te leveren, is het aanschaffen van gehoorbescherming. Natuurlijk zien oordoppen er niet zo fotogeniek uit, maar het is ook wel prettig om op latere leeftijd je kleinkinderen nog te kunnen verstaan als je tegen je praten. Bescherm je gehoor dus wanneer je veel luidruchtige werkzaamheden wilt gaan doen.

Bedrijfsauto

Bij een klusbedrijf hoort een bestelwagen waarin je je gereedschap kan vervoeren. Een personenauto is daar niet geschikt voor en geeft ook geen professioneel signaal af. Je kunt zo’n bedrijfsauto kopen, maar leasen is ook een optie die je kunt overwegen. Bij financial lease sluit je een lening waarover je rente betaalt. Je bent dan zelf verantwoordelijk voor de verzekering, het onderhoud, eventueel vervangend vervoer en de wegenbelasting. Bij full operational lease betaal je een vast bedrag per maand en wordt verder alles voor je geregeld. Wanneer je een bestelwagen bemachtigd hebt, moet je deze ook gaan bestickeren met jouw bedrijfslogo en contactinformatie. Niet alleen straalt dit professionaliteit uit, je bedrijf wordt er ook veel zichtbaarder door en het nodigt ook nieuwe klanten uit om contact met je op te nemen. Let wel op: bedrijfswagens zijn vaak het doelwit van auto-inbraken, omdat er veel dure materialen in bewaard worden. Zorg er dus voor dat je jouw bestelwagen op een afgesloten plek kunt stallen.

Verzekeringen afsluiten

Niemand is dol op het afdragen van verzekeringspremies. Vaak betaal je voor niets, omdat je er geen gebruik van hoeft te maken. Maar als het moment dat je een verzekering nodig hebt zich voordoet, ben je blij dat je hem toch afgesloten hebt. Als zelfstandig ondernemer is het zeker ook verstandig om je goed te verzekeren. Enerzijds moet je je verzekeren tegen diefstal van en schade aan je gereedschap en andere bedrijfseigendommen. Anderzijds kun je jezelf ook maar beter indekken voor eventuele missers die je maakt. Het kan natuurlijk gebeuren dat je een keer de fout in gaat en je klant ontevreden is of schade lijdt. Om dan financiële schade aan jouw kant te voorkomen, is een aansprakelijkheidsverzekering een verstandige keuze. Denk ook serieus na over een arbeidsongeschiktheidsverzekering of je aansluiten bij een broodfonds. De bouwsector is namelijk bij uitstek een tak van sport waarin ongelukken en arbeidsongeschiktheid plaatsvindt. Voorkom dat je zonder inkomen komt te zitten wanneer je in de lappenmand terechtkomt, want een ongeluk zit in een klein hoekje. Dit is geen fijne uitgave om te doen, maar wel een verstandige.

Related posts

Interview over Agile werken als kleine onderneming

Danny Bijl

Meer thuiswerkende dan ooit tevoren, IT verhuur gaat door het dak

Danny Bijl

Salarisadministratie zelf doen of uitbesteden?

Danny Bijl

Leave a Comment