Image default
Tips

Hoe om te gaan met een tijdsverschil tussen jou en je klant?

Wanneer je enkel handel drijft binnen Nederland of omringende landen, kun je doorgaans gewoon de hele werkdag communiceren met je zakenpartners. In het zuiden van Europa moet je al beginnen rekening te houden met siësta’s. Ligt jouw doelgroep verder van huis, dan komen er verschillen in tijdzones in het spel. Dat betekent dat je en je klant een weg in moeten vinden in dat tijdsverschil tussen jullie landen, zodat er gewoon naar wens zaken gedaan kan worden. Natuurlijk kun je als jouw handelspartners specifiek in één gebied zitten je werkuren wat op hen aanpassen, maar je kunt niet een heel bedrijf in de nacht runnen. Daarom helpen we je een handje door voor te rekenen op welke uren van de dag je het makkelijkst kunt communiceren met je buitenlandse klanten.

Brazilië en Argentinië

In heel Argentinië en het oostelijk deel van Brazilië is het drie uur vroeger dan bij ons. Dat betekent dat je aan het begin van je werkdag niets hoeft te verwachten van je zakenrelatie in het oosten van Zuid-Amerika. Pas wanneer het bij ons twaalf uur ’s middags is, begint de werkdag daar. Jij begint dan al te denken aan de lunch. Als het bij hun de werkdag aan het einde komt, is het bij ons halverwege de avond. De best uren om te communiceren zijn dus tussen 12.00 en 20.00 Nederlandse tijd. Je kunt wel verwachten nog tot ver in de avond zaken te ontvangen.

Suriname en Chili

Ondanks het feit dat Suriname en Chili aan verschillende kanten van Zuid-Amerika liggen, delen ze een tijdzone. Het tijdsverschil met Nederland is dat het daar vier uur vroeger is. De effectieve tijd om tijdens jouw werkdag te communiceren met deze landen ligt dus tussen 13.00 en 18.00. ’s Avonds als jij vrij bent, wordt daar nog gewerkt.

Oosten Verenigde Staten en Canada

Doe je zaken met New York, Toronto, Washington D.C. of Miami? Dan moet je er rekening mee houden dat het daar vijf uur vroeger is dan bij jou. De eerste helft van jouw werkdag hoef je niets te verwachten. Pas vanaf rond 14.00 kun je beroep doen op je Amerikaanse of Canadese zakenpartners. Dat betekent dat er relatief weinig tijd is dat jullie beiden aan het werk zijn. Als jij afzwaait rond 17.00, is het daar pas 12.00. Let op: Amerikanen hebben niet altijd begrip voor het feit dat jij niet aan het werk bent als zij dat wel zijn.

Westen Verenigde Staten en Canada

Heb jij zakelijke contacten met Los Angeles, San Francisco of Vancouver? Dan heb je te maken met een buitengewoon onhandig tijdsverschil. Het is daar namelijk acht eerder dan in Nederland, en dat is zo ongeveer jouw hele werkdag: wanneer het bij ons 17.00 is, is het daar 9.00. Het zwaartepunt van hun vraag naar contact en service zal dus gedurende jouw avond liggen.

Moskou, Turkije en Saudi-Arabië

We gaan de andere kant op. Het economisch belangrijkste deel van Rusland (Moskou, Sint Petersburg) deelt een tijdzone met Turkije en Saudi-Arabië. In deze gebieden is het verschil in tijd met Nederland zo dat het daar drie uur later is. Als het bij ons 9.00 is, is het daar al 12.00. Wanneer het bij ons 14.00 is, zwaaien zij zo’n beetje af. Richt je dus zoveel mogelijk op zakendoen tussen de start van je werkdag en 14.00. Wanneer jij aan je werkdag begint, kan je mailbox al vol zitten.

China en Maleisië

De Chinezen zijn zo vriendelijk geweest om één tijdzone voor het hele land te hebben, en die delen ze met Maleisië. Ook hier begint het erg onhandig te worden, omdat het daar acht uur later is. Dat betekent dat hun werkdag er bijna op zit wanneer jij begint. Overweeg om wat eerder te beginnen aan je werkdag en besef dat er na 10.00 Nederlandse tijd niet veel meer mogelijk zal zijn.

Zuid-Korea en Japan

We drijven als Europeanen veel handel met de Koreanen en Japanners. Dat is best knap, want naast het taalverschil hebben we te maken met een tijdsverschil van 9 uur. Wanneer jij op een normale starttijd aan je werkdag begint, is de werkdag daar mogelijk al afgelopen. Dat wordt alles via de mail en rekenen op vertraging, of (ruim) eerder beginnen.

Oost-Australië

Sydney en Melbourne zijn de kers op de taart: maar liefst 10 uur later is het daar. Is het hier 9.00, dan is het daar al 19.00. Dus ook hier geldt: alles via de mail en rekenen op vertraging, of (ruim) eerder beginnen.

Related posts

6 zaken om op te letten bij het uitkiezen van een printer

Danny Bijl

Als zzp`er personeel aannemen

Mathijs

4 tips om slimmer om te gaan met de groene energie in jouw bedrijf

Danny

Leave a Comment