Image default
Commercieel Juridisch Tech

Drone vliegen voor zakelijke doeleinden: dit zijn de nieuwe EU-regels

Tot eind vorig jaar had Nederland haar eigen regels voor het vliegen met een drone voor zakelijke of recreatieve doeleinden. Die regels golden niet over de grens. Daar is nu verandering ingekomen met de invoering van nieuwe regels die gelden voor de hele Europese Unie op 1 januari van dit jaar. We bespreken wat de nieuwe regels zijn in relatie tot het drone vliegen voor zakelijke doeleinden. Interesse in de aanschaf van een drone voor je bedrijf? Je vindt een ruime keuze aan de beste drones op Droneland.nl.

Onderscheid zakelijk en particulier

In de oude situatie gold een onderscheid in de regels voor zakelijk en particulier gebruik van drones. Dit onderscheid is in de nieuwe regels komen te vervallen. Verzekeraars blijven het onderscheid echter wél maken. Dat betekent dat een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren dus nog steeds mogelijk als je als bedrijf een drone wilt verzekeren. Hiervoor heb je nog steeds een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven nodig.

Nieuwe regels: registratie en vliegbewijs

De nieuwe regels gelden zoals gezegd voor zowel zakelijk als particulier dronegebruik. Alle (camera)drones moeten tegen betaling worden geregistreerd bij het RDW om in het Europese droneregister opgenomen te worden. Het registratienummer moet zichtbaar op de drone worden aangebracht. Bij drones die 250 gram of meer wegen, moet de piloot een kennistest over de regels afleggen en een vliegbewijs halen. Voor het vliegen met een drone lichter dan 250 gram met een camera is enkel een RDW-registratie voldoende.

Drone vliegen voor zakelijke doeleinden

Nieuwe regels: vergunningen

De minimumleeftijd van de bestuurder is 16 jaar. Dronevluchten worden onderverdeeld in drie categorieën. Voor vluchten met een laag risico is er de Open categorie. Dit geldt voor drones tot 25 kilo waarbij het zicht van de piloot en uit de buurt van mensen gevlogen wordt. In deze categorie zullen de meeste zakelijke dronevluchten voor het maken van beelden vallen. In de Open categorie is er geen toestemming nodig om te vliegen. Wil je boven groepen mensen vliegen (categorie Gecertificeerd: hoog risico), dan blijven vooralsnog de oude lokale regels hiervoor gelden. Voor vluchten buiten het zicht van de piloot of in een gecontroleerd luchtruim (categorie Specifiek) is wel een vergunning nodig van de ILT en ook van de EU-lidstaat waar men wil gaan vliegen.

Afstand houden binnen de Open categorie

De Open categorie is zelf weer onderverdeeld in de drie subcategorieën A1, A2 en A3. Onder A1 vallen drones met een gewicht van 0 tot 500 gram. Je moet dan met je drone 50 meter afstand bewaren van mensen en wegen. De subcategorie A2 geldt voor drones tussen de 500 gram en 2 kilogram. Ook hierbij moet je 50 meter afstand houden. Met een drone van tussen de 2 en 25 kilogram val je in subcategorie A3 en moet je 150 meter afstand houden.

Overgangsregeling

Gebruikte je voor 1 januari 2021 al een drone voor zakelijke doeleinden? Dan had je daar een vergunning voor nodig. Dan geldt er tot 1 januari 2022 een overgangsregeling waarin die vergunning geldig blijft volgens de ‘oude’ regels. Je mag dus tot het einde van de overgangsregeling volgens de oude Nederlandse regels blijven vliegen. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zet de bestaande vergunningen voor 1 januari 2022 om conform de nieuwe EU-regels.

Het enige verschil waar je in andere landen in de Europese Unie nog wel mee te maken kunt krijgen, is zijn lokale omstandigheden. Zoals bijvoorbeeld de zones waar je wel en niet met een drone mag vliegen. Maar dergelijke zones hebben we natuurlijk ook in Nederland.

Related posts

7 tips om te profiteren van de economische groei

Mathijs

Het belang van het vastleggen van afspraken

Mathijs

Drone zakelijk gebruiken: dit moet je weten

Danny

Leave a Comment