Image default
Juridisch Personeel Tips

Een ontslagbrief opstellen: 8 tips

Wil jij aan de slag als ondernemer en ben je je daar nu op voor aan bereiden door te onderzoeken waar je allemaal aan moet denken? En ben je na het lezen van de artikelen op onze website niet alleen goed voorbereid maar ook helemaal enthousiast geworden om jouw eigen product of dienst op de markt te gaan brengen? Nog een grote stap te nemen, en dat is je functie op te zeggen bij je huidige baas. Dit mag je mondeling doen, maar aangezien je het wel moet kunnen bewijzen wordt dit niet aangeraden. Een ontslagbrief is dus een betere optie, ook omdat je hierbij rustig kunt nadenken over wat je erin wilt vermelden en je een professionele indruk maakt.

Dit moet er in een ontslagbrief staan

Hoewel het vaak wel erg op prijs gesteld wordt als je eerst je ontslag mondeling aankondigt, is een ontslagbrief juridisch de beste manier om je ontslag officieel in te dienen. Hieronder vind je acht tips over wat hier wel en niet in een ontslagbrief zou moeten staan.

  • Naam en adres van het bedrijf
  • Duidelijke vermelding van je naam
  • Duidelijke vermelding van je functie
  • Vermelding per welke datum je het contract eindigt
  • Wat de duur is van je opzegtermijn (te vinden in je arbeidsovereenkomst of CAO, zo niet dan geldt meestal de periode van een maand)
  • Noem alleen positieve dingen, zoals je richten op te toekomst
  • Vermijd negatieve zaken, zoals een arbeidsgeschil of conflict met leidinggevende
  • Onderteken je brief met je naam en handtekening, en vermelde de plaats en datum

Twijfel je erover wat je wel en niet in je ontslagbrief wilt zetten en wat de opmaak is van een officiële brief als deze? Bekijk dan eens dit voorbeeld van een ontslagbrief.

Aanvullende zaken in een ontslagbrief

Je ontslagbrief kun je overigens naast bovengenoemde vereist zaken ook gebruiken om verdere afspraken te maken of vragen te stellen. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven dat je graag de vakantiedagen die je nog hebt staan wil opnemen in de opzegtermijn. Daarnaast kun je ook vragen om een (positief) getuigschrift of aanbevelingsbrief.

Tip voor het verzenden van je ontslagbrief

Let er op dat je altijd moet kunnen aantonen dat je werkgever de brief ook daadwerkelijk ontvangen heeft. Opsturen per post is dus niet voldoende, maar verstuur de brief aangetekend of geef de brief af en vraag te tekenen voor ontvangst.

Related posts

Afval verwerken in je bedrijf? Dit zijn 4 tips!

Danny Bijl

3 platformen om een portfolio te maken

Danny Bijl

Verras je personeel op een originele manier op zijn/haar verjaardag

Danny

Leave a Comment