Image default
Juridisch Personeel

Een werknemer ontslaan: hoe gaat dit in zijn werk?

Het is niet altijd even leuk om te doen, maar soms kan het niet anders en moet er een werknemer ontslagen worden. Maar dit is niet iets wat je zomaar even doet: het ontslaan van een werknemer vraagt om een goede voorbereiding. Zo krijg je namelijk al snel te maken met zaken zoals het ontslagrecht, contracten, transitievergoedingen en ga zo maar door. We leggen je dan ook graag uit hoe het ontslaan van een medewerker in zijn werk gaat, en je kunt hier meer informatie vinden over mogelijke contracten die hier bij komen kijken.

1. De transitievergoeding

Wanneer je een werknemer ontslaat is er bijna altijd sprake van een transitievergoeding die door jou als werkgever betaald moet worden. Dit geldt voor de vaste, maar ook voor tijdelijke contracten en de reden van ontslag heeft hier geen invloed op. Alleen wanneer een medewerker terecht op staande voet ontslagen wordt of er sprake is op ernstig verwijtbaar handelen hoeft er geen transitievergoeding betaald te worden.

2. Ontslag bij disfunctioneren

Een ontslag bij disfunctioneren is niet zomaar geregeld: in dit geval moet je voor de rechter duidelijk kunnen maken dat de werknemer niet naar behoren functioneert. Bij deze onderbouwing komt een ontslagdossier kijken met hierin bijvoorbeeld de verslagen van beoordelingsgesprekken, e-mails, klachten en ga zo maar door. Bereid een ontslag bij disfunctioneren dus goed en tijdig voor!

Werknemer ontslaan

3. Verstoorde arbeidsrelatie

Een andere manier om een werknemer te ontslaan is wanneer er sprake is van een verstoorde arbeidsrelatie waardoor samenwerken onmogelijk is geworden. Ook in dit geval moet het ontslag aangevraagd worden bij de rechter.

4. Ontslag op staande voet

Is er sprake van diefstal of een andere negatieve situatie? Dan kan het zijn dat je de werknemer waarschijnlijk op staande voet wilt ontslaan. Let wel: dit gaat om bijzondere gevallen en op een later moment zal de rechter alsnog oordelen over het ontslag. Ben dus voorzichtig met een ontslag op staande voet!

5. Wederzijds goedvinden

En dan is er nog een ontslag met wederzijds goedvinden: een manier die buiten zowel de rechter als het UWV om gaat. In dit geval probeer je het ontslag met wederzijds goedvinden onderling te regelen en wordt dit vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. In de meeste gevallen kan deze vorm van ontslag ingezet worden: ook wanneer er sprake is van disfunctioneren. Na het ontslag worden gemaakte afspraken vastgelegd in de vaststellingsovereenkomst.

Related posts

Werkstress verminderen: 37 tips

Danny

Solliciteren anno 2018

Mathijs

De huidige trends in de kantoorinrichting

Danny

Leave a Comment