Image default
Financieel

Financieren: naar de geldverstrekker of digitaal?

Wilde je in het verleden als ondernemer zakelijk of privé geld lenen? Dan ontkwam je niet aan een of meerdere afspraken bij een geldverstrekker zoals een bank. Tegenwoordig is er vanwege digitalisering een hoop meer online mogelijk. Dit is door de coronamaatregelen vorig jaar bovendien nog eens in een stroomversnelling geraakt. Toch willen geldverstrekkers nog steeds graag weten aan wie ze geld uit gaan lenen en een goede risico-inschatting maken. Daarom is een persoonlijk, telefoon- of online videogesprek vaak nog onderdeel van de aanvraagprocedure. Hieronder lees je meer over de afwikkeling van de aanvraag van een financiering als ondernemer.

Zakelijk lenen: steeds vaker digitaal

Zakelijk lenen was in het verleden bij de grootbanken alleen mogelijk na een bezoek aan een kantoor. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook wel andere, minder omslachtige manieren, om een financiering te regelen hier. Al ondernemer wil je immers zo snel en zo gemakkelijk beschikken over het geld.

Zo heeft ABN AMRO bijvoorbeeld al bijna twee jaar geleden de kredietsite NEW10 gelanceerd. Binnen vijftien minuten weet je al of je in aanmerking komt voor een zakelijke lening of een zakelijk krediet. Ook bij ING kun je online een aanvraag doen, waarna je digitaal diverse documenten dient aan te leveren. Rabobank heeft sinds kort ook een online kredietverstrekker, Fundr. Hoewel dit zo wordt gepresenteerd, is Fundr echter niet geheel digitaal. Na de aanvraag en het aanleveren van documenten volgt namelijk wel nog een videogesprek. Misschien niet de snelste methode, maar wel fijn om alles met een accountmanager van de bank nog even door te spreken. Zo weet je precies waar je financieel aan toe bent.

Hypotheek aanvragen als ondernemer

Tot een aantal geleden was het als ondernemer behoorlijk ingewikkeld – zo niet onmogelijk – om een hypotheek te regelen. Hoewel dit gelukkig verbeterd is, zijn er echter nog steeds grote verschillen tussen banken. Sommige banken zijn er nog steeds niet happig op, en voeren bijvoorbeeld een correctie door op je inkomen als ondernemer bij de berekening van je maximale hypotheek. Anderen zien minder risico, en houden zelfs rekening met overwinst of inkomensgroei. Wil je een ondernemershypotheek afsluiten, dan is het belangrijk hier dus goed advies over in te winnen. Hoewel je bij sommige hypotheekverstrekkers geheel online een aanvraag kunt doen, wordt voor een hypotheek met de beste voorwaarden aangeraden een afspraak bij een adviseur te maken.

Digitaal of op afspraak: bereid je altijd goed voor

Zoals je leest is een geheel digitale financieringsaanvraag nog niet bij iedere geldverstrekker mogelijk. Dit is ook niet zo gek, want geldverstrekkers willen toch graag een goede inschatting maken van het risico dat ze lopen. Je ziet dan ook dat wanneer het om een kleiner leenbedrag gaat, je onderneming al langer bestaat en deze financieel gezond is, een aanvraagprocedure vaak online kan worden afgehandeld. Zorg dat je voorafgaand aan een aanvraag (zowel digitaal als bij een afspraak) alle benodigde documenten bij de hand hebt. Dit geeft een serieuze en betrouwbare indruk, en vergroot de kans op een snellere doorloop.

Related posts

De ontwikkelingen in het wagenparkbeheer

Mathijs

Waarom boekhoudsoftware noodzakelijk is voor een ZZP’er

Danny

Beginnen als ZZP’er: bevrijdend, maar niet vrijblijvend!

Danny

Leave a Comment