Image default
Partners

Samen een bedrijf beginnen: hoe pak je dat aan?

Ondernemer worden is iets wat je alleen kunt doen, maar dat hoeft natuurlijk niet. Natuurlijk is het wel makkelijk om in je eentje een bedrijf te starten, omdat er dan relatief weinig te regelen valt. In het geval dat je samen met een partner een bedrijf gaat beginnen, ligt dat iets anders. Hoe pak je het aan als je samen met iemand anders een bedrijf wilt beginnen?

Een goede partner

Samen een bedrijf beginnen, begint natuurlijk bij het vinden van de juiste partner. Dit moet iemand zijn waarmee je op één lijn zit over wat je wilt opzetten en bereiken, evenals de manier waarop je dat gaat aanpakken. Ga er niet zomaar van uit dat als je elkaar goed kent, je ook zakelijk een klik hebt. Ook is het belangrijk dat je elkaar kunt aanvullen op het gebied van kwaliteiten. Voer dus eerst heel gericht een aantal eerlijke gesprekken over hoe jullie het voor je zien, ook als het gaat om je levenspartner.

Voordelen en nadelen van samen een bedrijf starten

Aan alles wat je doet kleven voordelen en nadelen, ook aan het starten van een bedrijf met een partner. Laten we met de positieve zaken beginnen. Samen heb je meer startkapitaal dan in je eentje, waardoor je ook meer investeringen kunt maken. Ook heb je samen meer kennis en een groter netwerk dan je in je eentje hebt. Met een partner sta je daarnaast sterker tegenover klanten, omdat je elkaar kunt bevestigen en ondersteunen. Je hebt er ook een sparringpartner aan en iemand die jou motiveert om door te zetten. Maar er zijn uiteraard ook een aantal nadelen te bedenken. Als jouw zakelijke partner iemand is die ook aanwezig is in jouw privéleven, kan een zakelijk meningsverschil ook voor een ruzie in de privésfeer zorgen. Je moet het immers overal samen over eens worden, terwijl je in je eentje ook helemaal zelf je beslissingen kunt maken. Maakt jouw zakenpartner fouten, dan heeft dat ook gevolgen voor jou.

Wat moet je vastleggen?

Bij een samenwerking horen ook goede afspraken. Deze afspraken moet je vastleggen, anders kun je je er moeilijker op beroepen. Met vastgelegde afspraken kun je discussie vermijden over zaken als geld en bedrijfsmiddelen. Daarom kun je verschillende zaken vastleggen in een vennootschapscontract. Het allereerste wat je daarin moet vastleggen, is wat ieders inbreng is wat betreft geld en bedrijfsmiddelen. Daarnaast kan het ook verstandig zijn om taken en beslissingsbevoegdheden vast te leggen. Het kan natuurlijk ook gebeuren dat één van jullie ziek wordt en niet meer kan werken. De mogelijke consequenties hiervan kun je ook afspreken en vastleggen in het vennootschapscontract. Het is ook verstandig om hierin afspraken te maken over de omgang met conflicten en hoe de zaken afgehandeld worden als de samenwerking opgeheven wordt. Leg ook vast hoe de beloning van jullie werk verdeeld wordt: fifty-fifty, of krijgt degene die klanten binnenbrengt bijvoorbeeld een bonus?

Rechtsvormen bij samen een bedrijf starten

Er zijn verschillende rechtsvormen die je kunt kiezen wanneer je samen een bedrijf start. Wil je zo veel mogelijk de zaken gescheiden proberen te houden, dan kun je beide een eenmanszaak oprichten, terwijl je wel samen opdrachten aanneemt en onder één naam naar buiten treedt. Je kunt elkaar dan facturen sturen en blijft enkel aansprakelijk voor je eigen onderneming. Je kunt ook kiezen voor een v​​ennootschap onder firma (vof), wat een samenwerkingsverband tussen ondernemers is waarbij je wel onder één naam naar buiten treedt. De vof is ondernemer voor de btw, maar iedere vennoot is wel hoofdelijk aansprakelijk voor het geheel van alle schulden van de vof. Dan kun je ook nog kiezen voor een besloten vennootschap (bv). Ook dit is een samenwerking tussen verschillende ondernemers. Het kapitaal is bij een bv verdeeld in aandelen tussen de aandeelhouders. Je hebt zelf als ondernemer geen persoonlijke aansprakelijkheid, want de bv is de rechtspersoon. Een andere optie is een coöperatie, waarbij je wel zelfstandig werkt maar onder één naam naar buiten treedt. De coöperatie is een rechtspersoon en wanneer deze wordt ontbonden is iedere deelnemende zzp’er voor een gelijk deel aansprakelijk voor de eventuele schulden. Let op: een coöperatie geldt voor jou als zzp’er binnen diezelfde coöperatie maar als één opdrachtgever voor de Belastingdienst.

Zoals je kunt lezen, komt er meer kijken bij het starten van een onderneming met een partner dan wanneer je helemaal voor jezelf start. Dat wil echter niet zeggen dat het geen goed idee is om met een partner te gaan ondernemen. Je kunt elkaar immers ook versterken.

Related posts

Leuke relatiegeschenken voor de komende feestdagen

Danny

Het goede voorbeeld geven: 8 fouten die je als baas niet moet maken

Dion

Eenmanszaak of BV: de verschillen op een rijtje

Mathijs

Leave a Comment