Image default
Eigen bedrijf Nieuws

Gemeenteraadsverkiezingen, worden jouw belangen behartigd?

Aanstaande woensdag zijn de gemeenteraadsverkiezingen in het hele land. Als ondernemer kan dit belangrijk zijn. Want met iedere verkiezing is de kans op verandering groot. De samenstelling van de gemeenteraad veranderd, maar ook het beleid wijzigt vaak. Op basis van de verkiezingsbeloften zul jij als ondernemer je keuze moeten maken. Want het is belangrijk dat jouw belangen ook behartigt worden.

Gemeenteraadsverkiezingen

Om de vier jaar worden de gemeenteraadsleden in Nederland gekozen op basis van stemming. Er mag door iedere Nederlander worden gekozen uit een lijst met kandidaten die de gemeente vooraf naar de kiezers stuurt. Ook andere EU-onderdanen die in Nederland wonen mogen stemmen. Niet EU-onderdanen mogen alleen stemmen als zij meer dan 5 jaar legaal hier wonen. Uiteraard geldt voor iedere stemmer dat hij/zij minimaal 18 jaar oud is.

Lokale politici

Als ondernemer zijn de gemeenteraadsverkiezingen van groot belang. Want de groep politici die de gemeenteraad vormen, maken keuzes die ook jouw bedrijf aangaan. Over het algemeen zijn de raadsleden inwoners van de gemeente zelf. Dit heeft als voordeel dat je iemand persoonlijk kent. Daarmee kun je als ondernemer beter inschatten wat je van een bepaald raadslid kunt verwachten. In de gemeenteraden zitten vaak ook ondernemers die uit dezelfde branche of situatie als jij zelf komen.

Lokale partijen

Naast de grote landelijke partijen zijn er overal lokale partijen die ook meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Het verkiezingsprogramma bestaat bij deze partijen meestal uit een lijst van beloften om lokale problemen op te lossen. Het kan interessant om als ondernemer deze partijen te overwegen. Vergeet daarbij niet dat ook de grote landelijke partijen voor de lokale belangen opkomen.

Belangen voor ondernemers

Omdat een gemeenteraadsverkiezing met name de lokale beslissingen aangaat, is het goed om als ondernemer de verkiezingsprogramma’s goed door te nemen. Denk daarbij aan jouw belang betreffende de onderstaande zaken:

  • Parkeerbeleid in het winkelgebied;
  • De infrastructuur van het bedrijventerrein;
  • Subsidiebeleid rondom duurzaam ondernemen;
  • Bestemmingsplan in de straat;
  • Lokale belastingen;
  • Netwerkvoorzieningen (glasvezelnetwerk);
  • Kansen m.b.t. gemeentelijke aanbestedingen.

Naast de genoemde zaken kan er lokaal nog veel meer spelen dat voor jouw onderneming relevant kan zijn. Neem daarom de tijd om de verkiezingsprogramma’s goed door te nemen. Partijen zoals de VVD, maar ook de SGP zijn over het algemeen partijen die veel oog voor de ondernemersbelangen hebben.

Ga vooral stemmen

Het belangrijkste wat je als ondernemer kunt doen is het stemmen zelf. Want juist door te stemmen wordt de samenstelling van de gemeenteraad zo universeel mogelijk. En hoe meer ondernemers er stemmen, t.o.v. niet-ondernemers, hoe meer kans dat je belangen beter behartigt worden. Vrijwel iedereen zal daarbij concessies moeten doen, want er is meestal geen programma waar je volledig achter kan staan. Probeer je bij je keuze vooral te focussen op het doel van de onderneming. De politieke partijen hechten veel waarde aan ondernemers in de gemeente. Daarom is er ongetwijfeld een keuze die voor jouw bedrijf het beste is.

Iedere ondernemer heeft weer andere belangen. Daarnaast heeft iedere gemeente zijn eigen plannen met de gemeente. Daarbij heeft iedere partij verschillende prioriteiten in het verkiezingsprogramma. Oriënteer je daarom als ondernemer goed op de verschillende programma’s. Maak je keuze met het oog op het doel van je onderneming.

Related posts

3 platformen om een portfolio te maken

Danny Bijl

Het probleem van een krimpregio

Mathijs

Spaaracties: op welke manier kan je klant sparen?

Danny

Leave a Comment