Image default
Eigen bedrijf Lifestyle Strategie

Duurzaam ondernemen in 2018

De wereld om ons heen verandert steeds. Er zijn positieve en negatieve veranderingen voor de aarde zelf. Inmiddels zijn we ons wel steeds meer bewust van het effect van ons leven op onze planeet. Duurzaam ondernemen in 2018 is dan een logische gevolgtrekking geworden voor veel ondernemers. Met dit artikel willen we nog meer bewustzijn creëren voor duurzaamheid.

Duurzaam ondernemen in 2018

Duurzaam ondernemen in 2018 zou niet meer moeten gaan om goedkoop ondernemen. Hoewel er verschillende subsidies en belastingvoordelen zijn, zou dat niet de grootste motivatie moeten zijn. Er zijn steeds meer initiatieven voor duurzaamheid die niet perse meer geld hoeven te kosten. De economie groeit gestaag en daarmee voor veel ondernemers de inkomsten. Helaas is het effect van groei ook dat de natuur meer belast wordt. Een goed begin is om een gedeelte van de omzet in te zetten op duurzaamheid.

Alternatieve energiebronnen

Een steeds eenvoudigere manier van duurzaam ondernemen in 2018 is het een alternatieve energiebron te gaan gebruiken. Dit kan gaan om zonnepanelen, of een windmolen op en bij het bedrijfspand. Maar je kunt ook een groene energieleverancier benaderen voor al je gas en elektriciteit. Laat je vooral niet tegenhouden door een rendementsberekening. Veel bedrijven gaan niet over op alternatieve energie, omdat het te weinig rendement oplevert. Is dat wel reëel? We hebben namelijk onze verantwoording naar onze planeet. We gunnen ons nageslacht toch ook een betere wereld? Bovendien ben je over het algemeen niet duurder uit, eerder iets voordeliger.

Milieubewust ondernemen

Naast het gebruik van groene energie, is duurzaam ondernemen in 2018 ook milieubewustheid. Uiteraard zijn we het allemaal eens dat de situatie van de bovenstaande afbeelding niet kan. Maar op een kleiner niveau kan er ook veel verbeterd worden. Wat te denken van elektrische auto’s om de CO2 uitstoot te verminderen. Maar je kunt ook minder gaan vliegen als je naar het buitenland gaat. Ook een ‘paperless’ office is een goede manier om minder milieubelastend te zijn. Ander voorbeeld is het beter isoleren van je pand.

Gezamenlijke aanpak

Al dit soort initiatieven om duurzamer te worden, hebben niet direct veel invloed. Voor veel ondernemers is dat een reden om het belang ervan niet hoog in te schatten. Maar juist dit soort voorbeelden kun je prima samen met andere ondernemers doen. Je kunt een bedrijventerrein inrichten met een eigen energiemanagement. Als vrijwel iedereen meedoet, kun je samen je eigen groene stroom opwekken. De investering kun je over de deelnemende bedrijven verspreiden. Met elkaar is het effect op het klimaat al veel groter.

Deel je successen

Welk initiatief duurzaam ondernemen in 2018 voor jou ook betekent, deel het met anderen. Daarmee kunnen andere ondernemers geïnspireerd worden om ook stappen te zetten. Met elkaar kunnen we de wereld verbeteren. Hoe meer mensen er meedoen, hoe groter het effect op de aarde. Met ieder succesverhaal kunnen anderen over de streep worden geholpen. En voor alle ondernemingen met winstoogmerk, het levert positieve publicatie op. Dit draagt op termijn ongetwijfeld mee aan het resultaat van de onderneming.

Duurzaam ondernemen in 2018 gaat niet meer om kostenbesparing d.m.v. subsidies. Maar met elkaar gaan we over op alternatieve energie. Daarnaast stimuleren we elkaar door succesverhalen te delen.

Related posts

Gratis urenregistratie: 3 tips om gratis je uren bij te houden

Danny

Opnieuw gesloten deuren: zware klap voor horeca

Danny Bijl

Slim boekhouden voor ZZP’ers

Danny Bijl

Leave a Comment