Image default
Eigen bedrijf

Gemiddelde uurloon in de bouw: Een overzicht

Zelfstandige ondernemers zijn overal te vinden. In de ene branche meer dan in de andere. De bouw is een sector waar veel zzp`ers actief zijn. Allerlei vaklui verhuren zich per karwei uit aan de hoofdaannemers. De motieven om zelfstandig worden zijn verschillend. Één daarvan is meer verdienen. Om je een inzicht te geven in het gemiddelde uurloon in de bouw sommen we daar wat voorbeelden van op. Maar er is meer.

ZZP of loondienst

Er zijn verschillende redenen waarom iemand een keuze tussen een baan of een zzp bestaan maakt. De één gaat voor de vrijheid, de ander voor meer geld verdienen. Weer een ander wil meer afwisseling in zijn baan. Sommigen kiezen voor een freelance bestaan omdat er geen vraag naar werknemers is op hun gebied. Sta je ook voor die keuze, dan is het belangrijk dat je goed weet wat je motief is om zelfstandig te worden. Aan de hand van je motief stel je een doelstelling op. Alles wat je zakelijk gaat ondernemen moet namelijk in dienst staan van deze doelstelling. Activiteiten die dat niet doen, helpen je dus niet mee om je doel te bereiken.

Ontwikkelingen in het nieuws

De afgelopen periode is veel te doen geweest over zzp`ers. Staatsecretaris Wiebes heeft eerst een VAR verklaring voorgesteld. De reden is dat de overheid het werk van veel zelfstandige ondernemers als verkapte loondienst zien. In een bepaalde mate komt het voor dat medewerkers voor zichzelf beginnen, maar zich nog steeds verhuren aan één vaste opdrachtgever. Na de VAR verklaring kwam de modelovereenkomst. Vervolgens blijkt dat steeds meer zzp`ers problemen krijgen om werk te vinden. Opdrachtgevers tekenen liever geen contract. Nu moet het de wet DBA worden maar die is uitgesteld. Op dit moment is het dus niet zeker wat nu definitief de regel van de overheid gaat worden. Het is wel reden voor onrust onder veel freelancers.

Gemiddeld uurloon in de bouw

Omdat voor veel mensen de verdiensten een reden zijn om een zelfstandig bestaan te overwegen, volgt een overzicht met de gemiddelde uurlonen. Daarin wordt het onderscheid gemaakt in het uurloon als werknemer en het uurloon als zelfstandige:

Beroep ZZP tarief* Salaris**
Metselaar € 27,50 € 15,00
Timmerman € 27,50 € 14,00
Installateur € 40,00 € 14,00
Schilder € 37,50 € 14,50
Loodgieter € 35,00 € 13,00
Stukadoor € 40,00 € 15,00
Tegelzetter € 37,50 € 13,00
Interieurbouwer € 40,00 € 13,00
Hovenier € 22,50 € 12,50
Uitvoerder € 35,00 € 18,50
Projectleider € 45,00 € 20,00
Architect € 67,50 € 19,50
Werkvoorbereider € 30,00 € 14,00

* Uurloon excl. BTW.
** Bruto uurloon in dienst.

Bron: Loonwijzer.nl

Er is meer dan opbrengsten

Op basis van deze tarieven kun je voor jezelf uitrekenen wat er financieel voor je veranderd. Focus je echter niet alleen op het uurloon. Er komt zoveel meer bij kijken. Iedere week komt er niet-betaalde tijd aan administratie en andere randzaken bij. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor al het uitgevoerde werk. En bij arbeidsongeschiktheid moet je zelf een dure verzekering hebben, of op je spaargeld teren. Laat je goed adviseren voordat je de stap zet. Maar laat je ook niet weerhouden om zelfstandig te worden. Zeker niet als je een vakman of specialist bent met veel waarde voor de markt.

De stap om zelfstandig ondernemer te worden is voor iedereen weer anders. Schrik daarin niet terug voor al het onbekende maar kies weloverwogen. Bespreek je plan met op zijn minst twee verschillende mensen voordat je naar de Kamer van Koophandel stapt. Maar ga vooral je doel achterna.

Related posts

Naamsbekendheid als ondernemer vergroten

Danny

Jezelf verhuren of een eigen product leveren?

Mathijs

Een elegante oplossing om corona buiten de deur te houden

Dion

2 Reacties

Rex 1 mei 2018 at 17:34

Rare lijst , misschien actueel maar ondervind zelf dat als ik voor een uitzendbureau werk ik voor 48€ pu word uitgeleend als schilder.
Ontvang nog geen 12€.

Zie ik hier 37 € staan waar voor de continuering van nieuwe aanwas mbo de zelfde 48€ pu word geadviseerd

Reply
mm
Mathijs 1 mei 2018 at 18:27

Goedendag Rex, de lijst is ruim een jaar oud dus de tarieven zijn ongetwijfeld gestegen.

Reply

Leave a Comment