Image default
Personeel Tips

Wat is het perfecte kerstpakket?

Ieder jaar zit de HR en de manager van het bedrijf bij elkaar om te bedenken wat het ideale kerstpakket is voor hun medewerkers. Nederland heeft een eeuwenoude traditie om rond de periode van kerst hun medewerkers in het zonnetje te zetten. Maar hoe is het ooit begonnen?

Geschiedenis

Ongeveer 200 jaar geleden begonnen de boeren eigenlijk met deze traditie. Mensen in bepaalde contreien werden beloont met voedselpakketten, wanneer zij de boerderijen afgingen en de boeren een zalig kerstfeest wensen. Boeren hadden in die tijd vaak overvloed aan voedsel. Ze gaven rond de kerstperiode Chocolademelk en krentenbrood aan hun personeel als bedankje voor de werkzaamheden tijdens de winterperiode.

Op de tweede kerstdag gaven de boeren hun personeel vrij op de tweede kerstdag. Ze kregen dan altijd een maandje mee vol met lekkernijen. Meestal bevat dit eten voor een hele gezin. Boeren vonden het belangrijk dat hun personeel gelukkig was tijdens de feestdagen. Later gingen handwerkslieden deze traditie overnemen. Het is door de jaren heen veranderd van voedsel cadeau geven naar kleine cadeautjes.

Nu weten wij eigenlijk niet beter. Ongeveer 80% van alle medewerkers ontvangen van hun werk een pakket.  Bedrijven geven niet alleen kerstpakketten maar ook relatiegeschenken aan bedrijven waar ze een goede samenwerking mee hebben. Ze willen hun relatie warm houden en bedanken voor de samenwerking van het afgelopen jaar. Dit zijn vaak wel andere soort cadeaus.

Ideale kerstpakket

Het is voor een groot bedrijf vaak lastig om aan iedereen zijn wensen te kunnen voldoen. Sommige bedrijven kiezen daarom voor een bon waarmee je online zelf je cadeau kan uitkiezen. Je hebt bijvoorbeeld een aantal punten die je kan besteden om bepaalde product te kopen. Zo heb je altijd iedereen tevreden. Enige nadeel hiervan is dat het erg onpersoonlijk is. Veel mensen waarderen het erg als ze merken dat er moeite voor gedaan is. Het gaat de meeste mensen niet om hoeveel het cadeau waard is maar welke boodschap er is afgegeven. Een persoonlijk brief met daarin bedanken voor de inzet scoort hoge ogen bij werknemers.

Ken je personeel

Wie heb je eigenlijk allemaal werken op je bedrijf. Wat voor soort mensen zijn dit. Een klein bedrijf kan makkelijk een profiel maken van hun personeel. Als je een aannemer bent met allemaal mannen die in de bouw werken. Dan moet je niet aankomen met schoonheidsproducten als kerstcadeau. Het klinkt heel logisch maar toch wordt vaak deze fout gemaakt. Ze denken te makkelijk over een geschenk. Maar wij Nederlanders hechten veel waarde hieraan. Tijdens de kerstdag is het altijd een onderdeel van het gesprek. Wat heb jij van je baas gekregen. Het liefst wil men dan ook kunnen opscheppen.

Related posts

Mokken bedrukken, een persoonlijk relatiegeschenk

Danny Bijl

Maak je kantoor comfortabeler met een fauteuil!

Danny

Komkommertijd: hoe kun je zomervakantie in je voordeel gebruiken als ondernemer?

Dion

Leave a Comment