Image default
Eigen bedrijf

Je eigen dakdekkersbedrijf beginnen: dit moet je weten

Het aantal woningen in Nederland groeit jaarlijks met enkele tienduizenden. Al deze woningen moeten bij de bouw van een dak worden voorzien. Daarnaast hebben de daken ook regelmatig onderhoud nodig, of moeten ze bijvoorbeeld bij stormschade gerepareerd. Het aantal jongeren dat kiest voor een technisch beroep neemt echter al jaren af. Daarom zul je als dakdekker niet snel zonder werk komen te zitten. Heb jij een opleiding tot dakdekker gevolgd en al enige jaren in loondienst gewerkt om ervaring op te doen? Dan is het misschien wel iets voor jou om zelf een dakdekkersbedrijf te beginnen. Hieronder lees je meer erover.

Marketing – op zoek naar klanten

Als ondernemer zul je zelf op zoek moeten naar klanten. Er zijn diverse manieren om dit te doen. Allereerst kan een ondernemer tegenwoordig niet meer zonder website, in welke branche je ook werkt. Laat een mooie website maken, met duidelijke informatie over welke werkzaamheden je uit kunt voeren, en eventueel foto’s van projecten waar je eerder aan gewerkt hebt. Daarnaast zijn er op internet een aantal websites waarop potentiële klanten een opdracht kunnen plaatsen. Door je hierbij in te schrijven kun je reageren op de opdrachten. Ook kun je flyers maken en deze huis-aan-huis zelf verspreiden.

Gereedschap en hulpmiddelen

Als je snel en veilig aan het werk wil kunnen gaan, is het belangrijk om over het juiste gereedschap en de juiste hulpmiddelen te beschikken. Door je ervaring weet je in ieder geval welke zaken je dagelijks nodig hebt om je werk uit te kunnen voeren. Hierbij kun je denken aan daksteigers en rolsteigers, branders, dakrandbeveiliging en waterafzuigers.

Dakdekkersbedrijf

Zorg voor het juiste rijbewijs

Je zal in ieder geval wel je autorijbewijs B hebben gehaald. Maar wist je dat je hiermee slechts een aanhanger mag trekken van maximaal 750 kilo? Als dakdekker zul je vaak onderweg zijn naar klanten met al je gereedschap en materiaal bij je. Daarmee wordt het gewicht snel overschreden, zeker in het geval van dakpannen. Zorg dus dat je ook rijbewijs BE haalt. Dan mag de aanhanger achter je auto of werkbus namelijk een totaalgewicht van 3.500 kilo hebben.

Een werkbus en aanhanger regelen

Als dakdekker moet je veilig en op tijd bij je klanten voor de deur staan. Ben je in bezit van de juiste rijbewijzen, dan is het belangrijk ook te zorgen voor veilig en betrouwbaar transport. De aanschaf van een bus en aanhanger kan echter voor beginnende dakdekkers een te grote investering vragen. Het is handig om te weten dat je ze tegenwoordig ook kunt huren of leasen, totdat je voldoende hebt gespaard om ze zelf aan te schaffen.

Haal je VCA-diploma en -certifcaat

Wil jij niet alleen aan de slag bij particulieren, maar ook bij grotere projecten? Bij steeds meer bouwprojecten moeten de partijen in het bezit zijn van een VCA-diploma of -certificaat. Het diploma haal je als persoon, het certificaat kan vervolgens aan je onderneming worden toegekend. VCA staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers, en is erop gericht het aantal ongelukken te verminderen. Het geeft aan dat je veilig, gezond en milieuvriendelijk werkt op risicovolle plaatsen. Opdrachtnemers voldoen hiermee aan bepaalde veiligheidseisen, dat de veiligheid vergroot en het aantal bedrijfsongevallen terugdringt

Zorg voor een keurmerk in de dakaannemersbranche

Naast VCA zijn er nog meer certificaten van brancheverenigingen die je kunt halen. Ben je in bezit van een bepaald certificaat dan mag je een keurmerk gebruiken. Dit geeft je potentiële klanten vertrouwen, doordat ze weten met een professionele ondernemer te maken te hebben. Voorbeelden van keurmerken zijn KOMO, Dakmerk (voor platte daken), Vebidak (voor bitumen en kunststof daken) en NDA

Blijf je ontwikkelen

Veel zelfstandigen lopen in de valkuil zich teveel op het werk te richten en te weinig op hun eigen ontwikkeling. Tegenwoordig hoor je de slogan ‘een leven lang leren’ echter steeds vaker. Goed dus om regelmatig cursussen en bijscholing te volgen, vooral als je ook in de toekomst relevant wil blijven voor klanten. Een goed voorbeeld hiervan is de groeiende populariteit van zonnepanelen, die ook door dakaannemers geplaatst worden.

Related posts

2017: Het jaar van de e-facturatie

Danny

Energielabel voor bedrijfspanden naar Energielabel C

Danny

Ondernemen en verzekeringen

Danny

Leave a Comment