Image default
Eigen bedrijf Ondernemen Tips

Energielabel voor bedrijfspanden naar Energielabel C

Bedrijfspand eigenaren zijn per 2023 verplicht om hun bedrijfspand energiezuinig genoeg te maken voor een energielabel C. Panden worden geclassificeerd tussen de energieklassen A tot en met G. Waarbij A het gunstigst is en G een negatieve beoordeling van het pand is.

Na het aanvragen van een energielabel voor jouw bedrijfspand wordt er een opname van het pand gepland. Een BRL gecertificeerde inspecteur noteert tijdens de inspectie alle gegevens over de energiezuinigheid van het gebouw. Vervolgens wordt dit op kantoor uitgewerkt tot een energierapport met daarbij het energielabel. Een energielabel voor jouw bedrijfspand is verplicht, bij de koopakte of de verhuurovereenkomst zal de notaris dit nodig hebben.

Label-C verplichting 2023

Per 1 januari 2023 zijn bedrijfspanden verplicht om minimaal over een energielabel-C te beschikken. De nieuwe regeling houdt in dat alle losstaande panden groter dan 100m2 minimaal over een energielabel C moeten beschikken. Tegenwoordig zijn er nog veel panden met een negatiever energielabel dan C, daarom zullen veel pandeigenaren moeten investeren in duurzame maatregelen voor een beter energielabel. Voor deze maatregelen zijn vaak subsidies te regelen, waardoor het interessanter wordt om deze energiebesparende maatregelen te nemen. De regering heeft het besluit genomen voor duurzamere bedrijfspanden. Daarnaast zorgt de maatregel er ook voor dat er wordt voldaan aan de Europese norm.

Energielabel verplichting

Voor sommige bedrijven is de label-C verplichting een obstakel omdat het pand nog niet voldoet aan de eisen. Doordat het verplicht is zullen veel bedrijven duurzame maatregelen treffen voor een beter energielabel. Na het uitvoeren van deze maatregelen zal het bedrijfspand energiezuiniger zijn én voldoe je aan de nieuwe regelgeving. Naast het voldoen aan de verplichting heeft een beter energielabel nog meer voordelen. Zo wordt het pand meer waard bij een beter energielabel, is het pand energiezuiniger en bespaar je dus ook daadwerkelijk op de energiekosten. Een energielabel dat uitgegeven is door een EPA-adviseur is 10 jaar geldig.

Bij de opname van het pand wordt er door de EPA-adviseur en inspecteur gekeken naar verlichting, verwarming, koeling en isolatie van het bedrijfspand. Hoe energiezuiniger het pand is, des te beter het energielabel. Zo kan LED verlichting ten opzichte van ouderwetse TL-verlichting al een groot verschil maken voor de energieklasse van uw bedrijfspand. Ben je van plan om binnenkort een energielabel aan te vragen?  Het aanvragen van een energielabel kan gemakkelijk en snel op Bedrijfsenergielabels.nl. Vervolgens wordt er een opname gepland en ontvang je het energielabel binnen één week.

Related posts

5 tips om je cashflow op orde te houden

Danny Bijl

De 3 belangrijkste aandachtspunten voor het verkopen van je pand

Danny Bijl

De balans tussen volksgezondheid en boerenverstand

Mathijs

Leave a Comment