Image default
Tips

Je kantoor Feng Shui maken: zo pak je dat aan

De eeuwenoude principes van Feng Shui zijn een Chinese kunst die zich richt op het creëren van harmonie tussen mensen en hun omgeving. Veel mensen die er aandacht aan besteden, varen er wel bij. Kun jij wel wat extra harmonie gebruiken in je werkende leven? Volg dan ook de principes van Feng Shui en pas je kantoor erop aan. Wie weet bevordert het niet alleen een positieve en productieve sfeer in je kantoor, maar als gevolg daarvan ook je zakelijk succes. We leggen uit hoe je je kantoor kunt transformeren tot een werkplek volgens de principes van Feng Shui.

Ruim je kantoor op

Ken je het principe van ‘opgeruimd huis, opgeruimd hoofd’? Dat past helemaal binnen de leer van Feng Shui. Als je met een opgeruimd hoofd wilt kunnen werken, moet je dus ook ten eerste je kantoor eens goed gaan opruimen. Verwijder alles wat overbodig is en organiseer wat er wél overblijft. Zorg er vooral ook voor dat je bureau vrij blijft van onnodige papieren en voorwerpen. Plaats geen grote obstakels in de ruimte die stroom van lucht blokkeren, van Feng Shui benadrukt het belang van een goede luchtcirculatie.

De plaatsing van je bureau

De plaatsing van je bureau verdient bijzondere aandacht. Volgens Feng Shui moet je je bureau zo plaatsen dat je een duidelijk zicht hebt op de deur van je kantoor. Dit geeft je een gevoel van controle en veiligheid. Daarom noemt men die ook de ‘commandopositie’. Tegelijkertijd moet je er wel weer voor zorgen dat je bureau niet recht voor de deur staat, want dit kan volgens de leer de positieve energie laten ontsnappen. Daarom is een hoekopstelling meestal de beste keuze.

De juiste kleuren

Feng Shui dicteert niet een bepaalde kleur voor je ruimte, maar kleur speelt wel een rol. Het is de bedoeling dat je de kleuren kiest die passen bij de energie die je wilt aantrekken voor je kantoor. Ga je voor een actieve en dynamische sfeer? Dan kun je rood gebruiken, want dat symboliseert geluk en kracht. Is het echter vooral creativiteit waarnaar je op zoek bent, kies dan voor blauw of groen. Wil je een werkplek dat je een veilig gevoel van stabiliteit en betrouwbaarheid geeft, dan zijn zachte aardetinten zoals beige en taupe een goede keuze.

Maximaliseer natuurlijk licht

Natuurlijk licht is belangrijk, wat dat brengt positieve energie en vitaliteit. Maximaliseer daarom het gebruik van natuurlijk licht in je kantoor. Het beste is om je bureau zo dicht mogelijk bij een raam te plaatsen, maar vergeet niet dat je zicht op de deur houdt! Lukt het niet om te profiteren van veel natuurlijk licht? Gebruik dan volledig spectrum-verlichting om de voordelen van natuurlijk licht na te bootsen.

Je kantoor Feng Shui maken: zo pak je dat aan

Planten en andere natuurlijke elementen

Maak van je kantoor een natuurlijke omgeving door de natuur naar binnen te brengen. Kies voor houten meubels en houten decoraties. Hout straalt immers groei en vernieuwing uit. Verder zijn kamerplanten belangrijk voor een Feng Shui kantoor. Niet omdat planten de lucht zuiveren en het klimaat daardoor leefbaarder en gezonder maken, maar ook omdat ze een gevoel van frisheid en leven in je kantoor brengen. Houd bij het kiezen van decoratieve elementen wel rekening met de balans in de ruimte. Zorg voor symmetrie en evenwicht in de inrichting.

Inspirerende afbeeldingen

Hang zeker ook kunstwerken, afbeeldingen of teksten op in je kantoor die je inspireren en motiveren. Kies voor zaken die passen bij je zakelijke doelen en waarden. Een goed gekozen decoratie kan de energie en creativiteit in je kantoor versterken. Je kunt ook een speciale hoek in je kantoor waar je persoonlijke inspiratiebronnen bewaart als een herinnering aan je doelen en waarden. Bijvoorbeeld boeken, citaten, vision boards of foto’s van dierbaren. Let wel op dat de balans in de ruimte intact blijft.

Spiegel tegenover je bureau

Wat je zeker ook kunt overwegen, is om een spiegel tegenover je bureau te plaatsen. Deze staat immers als het goed is niet recht tegenover de deur, zoals eerder benoemd. Spiegels kunnen een positieve invloed hebben op de energie in je kantoor omdat ze het licht te reflecteren en de ruimte visueel vergroten. Maar pas op: waark er wel voor dat de spiegel geen rommel of negatieve elementen reflecteert.

Aromatherapie en energiezuivering

Ook geuren kunnen de energie in je kantoor beïnvloeden. Lavendel kan bijvoorbeeld ontspanning bevorderen, terwijl citroen en pepermunt juist de concentratie en alertheid kunnen verbeteren. Overweeg daarom om essentiële oliën of geurkaarsen te gebruiken in je kantoor. Wil je de Feng Shui principes echt heel serieus nemen, voer dan ook regelmatig energiezuiveringsrituelen uit in je kantoor. Dit kun je doen door middel van het branden van salie, het gebruik van kristallen of het luiden van een bel om negatieve energie te verdrijven.

Stromend water

Nog een manier om de positieve energie in je kantoor te versterken, is door het toevoegen van een element met stromend water. Zoals een waterfontein of aquarium. Stromend water straalt welvaart uit en kan tevens negatieve energie afvoeren.

Voor veel mensen is bovenstaande vergezocht, maar in de Chinese cultuur is Feng Shui al lange tijd een waardevol principe. Het kan ook geen kwaad om het te proberen als je je kantoor als een bedompte ruimte beschouwt waar je onvoldoende energie ervaart. Transformeer je kantoor tot een ruimte waar je écht prettig en succesvol kunt werken en laat je daarbij inspireren door de principes van Feng Shui.

Related posts

Een eigen bedrijf? Zorg dat je data altijd goed opgeslagen en veilig is!

Danny Bijl

Met deze tips ga jij relaxt aan het werk

Danny

De waarde van CRM software voor kleine webshops: de voor- en nadelen

Danny

Leave a Comment