Wanneer jij jouw onderneming verder wil uitbouwen, is daar natuurlijk een flinke kapitaalinjectie voor nodig. Eén van de opties die je kunt overwegen om dat te realiseren, is om aandeelhouders te zoeken om de voorgenomen uitbouw van je bedrijf te financieren. Deze aandeelhouders zorgen ervoor dat het kapitaal van je bedrijf opeens aanzienlijk vergroot wordt. Maar je kunt als bedrijf natuurlijk niet zomaar naar beurs, want er zijn voorwaarden waaraan je moet voldoen. Wat zijn de regels als je een beursgang wilt maken met je bedrijf?
Alleen een NV kan een beursgang maken
Om te beginnen kun je als onderneming alleen naar de beurs als je rechtsvorm die van een naamloze vennootschap (NV) is. Als dat nog niet het geval is, kun daar wel op proberen over te gaan. In de meeste gevallen houdt het in dat de statuten aangepast moeten worden. Voorheen was het zo dat het Ministerie van Justitie een verklaring van geen bezwaar moet afgeven voordat en onderneming daadwerkelijk een NV wordt, maar dat is gelukkig afgeschaft.
Bedrijf moet minimaal 5 jaar bestaan
In het Fondsenreglement van de Amsterdamse effectenbeurs, is ook opgenomen dat een onderneming minimaal vijf jaar moet bestaan voordat deze een beursgang kan maken. Zo kunnen alleen serieuze onderneming op de beurs genoteerd worden. Ben je nog niet zo ver met je bedrijf, dan zit er weinig anders op dan om geduld te hebben. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je niet alvast kunt beginnen met het voorbereiden van je beursgang.
Eigen vermogen van minimaal 5 miljoen euro
Als bedrijf kun je alleen op de beurs genoteerd worden als je een eigen vermogen hebt van minimaal vijf miljoen euro. Ook moeten de aandelen die worden uitgegeven bij elkaar een waarde hebben groter dan vijf miljoen euro. Dat is allemaal niet niks, maar het is natuurlijk ook niet onlogisch dat men alleen beursgenoteerde bedrijven wil hebben die een flinke financiële buffer hebben en niet zomaar failliet kunnen gaan. Dat zou voor aandeelhouders immers desastreus zijn, omdat hun investering zo volledig verdampt. Mogelijk moet je dus nog een tijdje flink doorsparen om die financiële buffer op te bouwen. Dat betekent zuinig en efficiënt ondernemen.
Track record van drie jaar
Natuurlijk is het ook van belang dat je als bedrijf ook daadwerkelijk winstgevend bent een goede basis hebt gelegd voor de toekomst voordat je de beurs op gaat. Om dit te kunnen aantonen, moet je een ‘track record’ dat over minimaal drie moet gaan kunnen overleggen. Daarbij moet het ook zo zijn dat er in de afgelopen vijf jaar minimaal drie jaar winst is gemaakt. Deze zaken nodig om een bewijsbare basis aan te tonen voor de mogelijke prestaties van de onderneming in de toekomst.
Prospectus opstellen
Om een beursgang te kunnen maken, moet je een prospectus opstellen. In deze prospectus moet uitgebreide informatie staan voor de nieuwe aandeelhouders over zaken als de geschiedenis van het bedrijf, de bedrijfsactiviteiten, toekomstperspectieven en het management. De prospectus dient vervolgens goedgekeurd te worden door de instelling Euronext. Het doel van een prospectus, los van de formele verplichting, is om potentiële aandeelhouders te verleiden te investeren in jouw bedrijf. De emittent die je geselecteerd om je beursgang te begeleiden (bank, commissionair of een syndicaat van banken) neemt de taak van het opstellen van de prospectus op zich, maar het is wel jouw taak om ervoor te zorgen dat de informatie in de prospectus juist. Anders kun je achteraf te maken krijgt met claims van aandeelhouders die zich bedrogen voelen.
Lock-up
Heb je aandeelhouders gevonden en ben je toegetreden tot de Amsterdamse effectenbeurs? Dan krijgen zowel jij als oprichter als de grootaandeelhouders in eerste instantie te maken met de zogenaamde ‘lock-up’ regel. Dit houdt aandelen in het eerste halfjaar van de beursgang niet verkocht mogen worden. In bepaalde gevallen kan die periode zelfs een jaar zijn. Lock-up periodes worden afgesproken om de stabiliteit van de beurskoers te ondersteunen na een belangrijke gebeurtenis, in dit geval de beursgang zelf.
Je kunt dus niet over één nacht ijs gaan als je de beurs op wilt met je bedrijf. Er kleven zowel regels als procedures aan vast waar je aan hebt te voldoen. Maar als je uitbouwen van je bedrijf serieus neemt, heb je dat ervoor over.