Image default
Carrière Tips

Krijg de gunfactor tijdens een sollicitatiegesprek

Door de krapte op de arbeidsmarkt ben jij op dit moment jammer genoeg niet de enige die op zoek is naar een nieuwe baan. Dat verkleint de kans dus aanzienlijk om die ene droombaan binnen te slepen. Met een flinke gunfactor vergroot de kans echter enorm, maar hoe krijg je die gunfactor aan jouw kant? 

Balans van zakelijk en emotie tijdens een sollicitatie

Hoe spannend een sollicitatiegesprek ook is, want ja er hangt veel van af, met enkele skills zorg jij ervoor dat je gesprekspartners zo om je vingers wikkelt. Het is niet niks, want het draait veelal om de juiste balans. Aan de ene kant wil je een zakelijk gesprek voeren, want daar kom uiteindelijk voor. Het moet echter geen heel grauw en koud gesprek worden: zakelijk is niet gelijk emotieloos. Anderzijds zit je ook niet om de tafel met een stel vrienden. Zo los als dat je op zaterdagavond bent, wordt tijdens dit belangrijke gesprek dus ook weer niet gewaardeerd. Daarom: het draait om de balans. 

Begin persoonlijk tijdens een sollicitatiegesprek

Het bovenstaande verschilt uiteraard per sector en functie. Het ene gesprek leent zich meer dan de ander om iets losser aan te pakken. Bij andere gesprekken is het echter juist weer slimmer om de zakelijke kant aan te houden, maar wees dan niet te ‘koud’. In alle gevallen is het echter altijd een pré om de gunfactor aan jouw zijde te hebben. Maar hoe doe je dit? Door iets persoonlijks van jezelf te laten zien, heb je de grootste kans om sympathieker bevonden te worden. Begin tijdens het gesprek dus met iets waar jij blij van wordt. Doe dit met een beetje emotie: “Ik vind dit altijd zo….”. Dat proces maakt dat degene tegenover jou ook graag iets wil vertellen over zijn persoonlijke visie. Hierdoor wordt er automatisch warmer naar jou gekeken: je komt sympathiek over, je krijgt de gunfactor.

Voeg een dosis enthousiasme toe 

Voeg een dosis enthousiasme toe

Waar je dan over moet beginnen? Tijdens het voorstellen kun jij bijvoorbeeld vertellen waar jij ‘aan’ van gaat: “Ik geniet erg van…”. Je zult zien dat je hier enthousiast over zult vertellen. Enthousiasme is tijdens een sollicitatie nooit verkeerd. Dan ziet je (mogelijk) toekomstige baas dat jij vol energie zit en klaar bent voor dit nieuwe avontuur. Ze kunnen dan praktisch niet meer om jouw enthousiasme heen! Met een enthousiaste werknemer gaan werkgevers eerder aan de slag dan met iemand die met gereserveerde antwoorden op tafel komt.

Bereid je ook goed voor tijdens een sollicitatie

Zo’n gunfactor is natuurlijk altijd mooi meegenomen, maar daarmee ben je er nog niet! Het draait tijdens een sollicitatiegesprek uiteraard ook om jouw kunnen. Vaak hoort daar een assessment bij. Daarmee moet jij laten zien wat je waard bent. Dat klinkt natuurlijk spannend, maar Hellotest heeft daar het perfecte antwoord op. Dit bedrijf biedt verschillende oefenpakketten aan zodat jij bij elk soort assessment goed beslagen ten ijs komt. Ga bijvoorbeeld aan de slag met het Big Four assessment oefenpakket of wil je een SHL assessment oefenen? Bij Hellotest bereid jij je tot in de puntjes voor. Zo hengel je niet enkel met een gunfactor die veelbelovende baan binnen.

Related posts

Een goede start van jouw werkdag

Dagmar

Wat moet je doen bij een debiteur die niet betaald?

Danny Bijl

4 voordelen van webshop koppeling

Danny

Leave a Comment