Image default
Commercieel Financieel Marketing

Nederland geeft steeds meer uit aan R&D, hoe zit dat?

Ons land staat internationaal bekend als een innovatief land. Veel van onze technieken, marketing modellen, en andere zaken worden wereldwijd toegepast. Maar ook in ons eigen land. Want een probleem is juist een uitdaging. Deze Hollandse mentaliteit stimuleert ons steeds weer om verder te gaan. Over het geheel genomen geven we als Nederland steeds meer uit aan R&D. Maar wat is dat en waarom investeren we daar zoveel in?

Wat is R&D?

R&D is Engelstalige afkorting die staat voor Research en Development. In het Nederlands betekent dit dus Onderzoek en Ontwikkeling. Het eenvoudigste voorbeeld is een bedrijf dat machines maakt. Van de gemaakte omzet op de verkoop van machines wordt bijvoorbeeld 10% gereserveerd voor ontwikkeling. Een speciale afdeling gaat onderzoek doen naar het succes van het huidige model. Vervolgens wordt met klanten gesproken over verbeterpunten. Op basis van deze input wordt een betere machine ontwikkelt. Dat zorgt voor meer verkoop en dus omzet. En daarmee is er weer budget om verder te ontwikkelen. Deze manier van werken wordt door veel bedrijven toegepast. Dit gaat uiteraard ook op voor bijvoorbeeld software, of het leveren van diensten.

Waarom investeren in ontwikkeling?

De wereld om ons heen verandert. Een voorbeeld is de ontwikkeling van traditionele televisie naar streamingdiensten. Dit is een gevolg van de R&D van de mediabedrijven. De consument wordt veeleisender en verwacht steeds meer ‘on demand’. Dus een belangrijke motivatie om te innoveren is de wens van de consument. Een andere reden is het voorop willen lopen t.o.v. de concurrentie. Kijk maar naar autofabrikanten. Als je niet tijdig met een nieuw model komt, lopen de verkoopaantallen terug. Zeker als je concurrent wel met een nieuw model komt. Dit soort bedrijven zoekt dus naar de balans tussen de R&D kosten van een nieuw model en de verkoopcijfers van het huidige model.

Internationaal succes

T.o.v. andere landen scoren wij gemiddeld op de intensiteit van onderzoek en ontwikkeling. Maar Nederland is bekend om het internationaal zakendoen. Steeds meer bedrijven gaan over de grens om kennis te bundelen met anderen. Met deze kennis is er beter onderzoek die bijdraagt aan de ontwikkeling. Maar belangrijker nog is de stijging van inkomsten door R&D activiteiten van buitenlandse bedrijven over te nemen. De nuchtere Hollandse aanpak i.c.m. onze kenniseconomie, zorgt ervoor dat we internationaal gewild zijn om onze oplossingen. Volgens het CBS is een zesde van inkomsten voor R&D in 2016 ontvangen uit het buitenland.

Waar staan we geografisch?

Zoals gezegd nemen we als land een gemiddelde positie in. In Europa scoren landen als Zweden en Denemarken hoog op het R&D inkomen t.o.v. het BNP. Toch is Nederland belangrijk tussen onze buurlanden. Want juist uit die landen ontvangen wij opdrachten voor ontwikkeling van producten en diensten. Regionaal scoort de provincie Noord-Brabant het beste, en dan met name in de regio Eindhoven. Amsterdam is dominant in Noord-Holland als het gaat R&D activiteiten. Uiteraard is dit te herleiden naar de hoeveelheid industrie en kennis-bedrijven in die regio’s. Naast de industrie is het hoger onderwijs belangrijk voor de Nederlandse R&D activiteiten.

Research & Development is belangrijk om voor te lopen op je concurrentie. Het is daarnaast ook noodzakelijk om aan de vraag van de consument te voldoen. Omdat het betere producten en diensten oplevert is het de investering zeker waard.

Related posts

Investeren in vastgoed: 5 afwegingen

Mathijs

Facturen: wat moet je erop vermelden?

Dion

Het belang van een opgeruimd archief

Danny

Leave a Comment