Image default
Personeel Tips

Lichamelijke klachten verminderen op kantoor

Bewegen op kantoor is voor veel werknemers lastig uit te voeren en wordt daarnaast ook vaak onderschat. Toch is het alom bekend dat zitten ongezond is. Als advies wordt vaak gegeven dat het goed is om ieder half uur een minuut of twee te bewegen. Om de werknemers te stimuleren om meer actief te zijn op kantoor kunnen er verschillende opties overwogen worden. Zo kan er bijvoorbeeld gedacht worden aan een zitbal, zit-sta-bureaus, bureaufietsen en bureau loopbanden. Daarnaast zijn er ook oplossingen waarbij er geen extra apparatuur aangeschaft hoeft te worden.

De zitbal, niet alleen voor de fysio of sportschool

De zitbal, die eigenlijk door het leven gaat als gymbal, wordt over het algemeen door fysio’s en sporters gebruikt voor verschillende stabiliteitsoefeningen. Met deze gymbal is het mogelijk om de core spieren te trainen. Het grootste pluspunt van de zitbal, wanneer deze op kantoor wordt gebruikt, is dat je lichaam continue je houding moet corrigeren, hierdoor worden tijdens het zitten ook je core spieren getraind. Mede doordat de zitbal geen rugleuning heeft worden de core- en rugspieren meer geactiveerd  om de juiste zithouding aan te nemen. Naast deze positieve punten klagen gebruikers dat naarmate de tijd vordert dat ze het steeds minder prettig vinden. Het klagen begint meestal nadat er een uur gebruik is gemaakt van de zitbal.

Zitbal kantoor

Zit sta bureaus, alles voor de afwisseling

Afwisseling tijdens werk werkt over het algemeen positief op de productiviteit. Een negatief effect heeft het in ieder geval niet. Staan kost ongeveer 20 procent meer energie volgens een onderzoek van de Amerikaanse Cornell University. Door gebruik te maken van de zit sta bureaus is het mogelijk om het zitten en staan af te wisselen. Zowel langdurig staan als zitten geeft een oncomfortabel gevoel in de rug. Het werken aan een zit sta bureau vermindert dus de kans op lichamelijke klachten doordat er gebruik wordt gemaakt van verschillende werkposities.

Fietsend onder je bureau

Een andere oplossing voor beweging op kantoor is de bureaufiets. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer een persoon een half uur gebruik maakt van een bureaufiets, dat die persoon zich beter kan concentreren en dat daarnaast de aanwezige onrust en/ of stress zich onttrekt uit het lichaam. Dit komt doordat de bloedsomloop door het fietsen wordt gestimuleerd. Naast de fysieke pluspunten heeft een bureaufiets ook een positief effect op het brein, het bewegen stimuleert het brein waardoor de productiviteit en creativiteit toenemen.

Lopend aan je bureau

Een andere manier om te bewegen achter je bureau is door gebruik te maken van een bureau loopband. De loopband moet worden geplaatst onder een zit sta bureau. Op die manier is het mogelijk om het bureau op de juiste manier af te stellen wanneer de gebruiker gebruik maakt van de loopband. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat wanneer er gebruik wordt gemaakt van de loopband dat dit positief is voor zowel de gezondheid van de gebruiker als voor de productiviteit.

Naast de bovenstaande investeringen die gedaan kunnen worden om de fysieke klachten van werknemers tegen te gaan is het ook mogelijk om zelf, zonder extra investeringen fysieke klachten tegen te gaan. Enkele voorbeelden hiervan zijn: lopen telefoneren, naar je collega’s lopen om te overleggen in plaats van te mailen of te chatten en staand of lopend vergaderen. Voor ieder kantoor zijn er wel oplossingen die doorgevoerd kunnen worden om de ergonomie te verbeteren en de lichamelijke klachten van de werknemers te verminderen.

 

Related posts

Koffie op het werk

Danny

Wat is het doel van je onderneming, en hoe breng je deze in kaart?

Mathijs

Waarom zelfroosteren?

Danny

Leave a Comment