Image default
Eigen bedrijf Finance Financieel Geld Marketing Ondernemen Tips Vastgoed

Passief inkomen genereren: zo ga jij passief geld verdienen!

Een passief inkomen genereren, wie wil dat nou niet? Voor vrijwel iedere online ondernemer is het creëren passief inkomen het ultieme doel. In dit artikel ga ik in op de achtergrond van passieve inkomsten, voorbeelden van werkwijzes die jouw passieve inkomsten kunnen opleveren en enkele advanced tips om passief inkomen op te bouwen.

Passief inkomen, wat is het?

Een passief inkomen is inkomen waarvoor je niet direct hoeft te werken. Je hoeft geen uren te maken om geld te verdienen. Dat klinkt toch top?! Slapend rijk worden, op vakantie zijn en geld verdienen, met mooi weer lekker in de zon zitten en het geld stroomt binnen. Het klinkt allemaal te mooi om waar te zijn. En deels is dat ook zo. Je kunt namelijk niet zomaar passieve inkomsten creëren. Je moet er hard voor werken. En niet alleen hard, maar vooral slim werken. Hard werken kan iedereen. Slim werken niet. Een werkweek heeft 40 uur, als je heel hard wilt werken 60 of 70 uur. Vermenigvuldig dat met je uurloon wanneer je bijvoorbeeld freelancer bent. Stel dat je gemiddeld tussen de €50,- en €70, – per uur vraagt. Dan verdien je maximaal €2.000,- tot €2.800 in de week. Een prima bedrag uiteraard! Maar het is wel je limiet. Zolang jij alleen maar uren voor klanten blijft draaien kom je nooit hoger dan dit bedrag. Je kunt hoogstens je uurloon verhogen, waar je klanten waarschijnlijk ook niet blij mee zijn. Een nadeel van een ‘urenslaaf‘ is dat wanneer je vakantie hebt, ziek bent of gewoon een keer wat minder zin hebt is je inkomen €0,-.. En dat wil je uiteraard niet! Daarom lees je nu ongetwijfeld dit artikel. Hoe kun jij een VRIJ leven leiden en tijd hebben voor de dingen waar je plezier in hebt? Juist, door te investeren in het verkrijgen van een passief inkomen.

Voorbeelden van passieve inkomsten

Als online ondernemer begin ik met voorbeelden van passieve inkomsten die je online kunt realiseren. Voor iedereen is dat namelijk het makkelijkste om te starten. Je hebt weinig tot geen startkapitaal nodig (een goede laptop is handig).

# Affiliate marketing

Dit artikel is vast niet het eerste artikel wat je leest over het verkrijgen van passieve inkomsten. Je zal gemerkt hebben dat affiliate marketing vaak als eerste genoemd wordt als een voorbeeld van passief inkomen. Terecht ook! Je weet inmiddels vast wel in de basis wat affiliate marketing inhoud, dat hoeft hier niet meer uitgelegd te worden. Een affiliate marketing guru uit Nederland is Jacko Meijaard van Internet Succes Gids. Hij verdient zelf honderden euro’s per dag. Passief. Met zijn Affiliate Marketing Revolutie helpt hij mensen om ook een passief inkomen op te bouwen. Een absolute aanrader wat mij betreft. Een tip die je zeker moet meenemen is dat je moet proberen om te gaan voor wederkerende affiliate inkomsten in plaats van eenmalige affiliate inkomsten. Wanneer jij bijvoorbeeld zijn Internet Masterclass (affiliate link)  weet te verkopen dan zou je maandelijks €100, – ontvangen. Verkoop je er 10 dan verdien je al €1000, – passief in de maand. The sky is the limit.

Affiliate Marketing Revolutie

Wil jij starten met affiliate marketing? Dan is de online cursus van Jacko Meijaard ‘Affiliate Marketing Revolutie’ absoluut een aanrader. Hij leert je hoe je met affiliate marketing €10.000 per maand passief kunt verdienen.

Wil je producten van bekende webshops promoten dan is verstandig om je aan te sluiten bij partijen zoals Daisycon, Tradetracker, Awin en Tradedoubler. Wil je informatieproducten zoals E-books promoten dan is het verstandig om je aan te sluiten bij PayPro.

# Commissie afspraken maken

Ben jij heel goed in online marketing? Een echte SEO, SEA of E-mailmarketing specialist? Dan ben je goud waard. Kennis maakt machtig! Waarschijnlijk werk je normaal gesproken voor een bepaald aantal uur voor een klant. Jij krijgt je factuur netjes uitbetaald en als goed is heb jij je klant aan flink wat extra omzet geholpen door jouw kennis. Wees een echte ondernemer en probeer het om te draaien. Benader een (potentiële) klant en vraag om een commissie samenwerking. Jij krijgt een x percentage van de omzet in ruil voor jouw werkzaamheden. Jij vraagt geen uurloon. Je investeert je kostbare tijd in de webshop van je klant. Bedrijven die al een goedlopende webshop hebben zullen hier wellicht weinig trek in hebben. Waarom zouden ze omzet gaan delen? De omzet waar ze zelf zo hard voor gewerkt hebben. Je spreekt daarom af dat je een commissie gaat krijgen over de extra omzet die jij voor ze kunt generen. Omzet die ze anders helemaal nooit hadden gehad. Welke ondernemer wil er geen extra omzet? Wanneer jij een klant €10.000 extra omzet in de maand kunt bezorgen en je krijgt hiervoor een commissie van 10%. €1000, – inkomen in de maand. Natuurlijk, dit is niet helemaal passief. Maar als je het goed regelt dan investeer je vooral in het begin veel tijd en hoef je naar verloop van tijd hier weinig tijd meer in te steken, puur het onderhoud van de rankings of bijvoorbeeld de Adwords campagnes.

Belangrijk bij deze vorm van passief inkomen:

  1. Je moet de ondernemer waarmee je samenwerkt kunnen vertrouwen.
  2. Je bijdrage moet meetbaar zijn en inzichtelijk voor beide partijen
  3. Je gaat deze samenwerking voor langere duur aan. Vooral in het begin zal je veel tijd moeten investeren. Om het rendabel te krijgen moet de samenwerking vaak minimaal twee tot drie jaar lopen .

AdSense

Heb jij een website met veel bezoekers? Dan kan AdSense interessant voor je zijn. AdSense is het advertentieprogramma van Google. Het geef website eigenaren de mogelijkheid om geld te verdienen met hun content. Wanneer men klikt op een Adsense banner of link krijg jij hiervoor een vergoeding.

De vergoedingen verschillen per niche. Net zoals met Google Ads er voor de ene niche meer geboden wordt om hoog in Google te staan dan bij andere niches. Een niche die het qua AdSense goed doet is bijvoorbeeld de financiële sector. Het is echter ook lastiger om in de financiële sector eenvoudig veel bezoekers naar je website te krijgen.

Enkele AdSense tips die jij kunt toepassen:

  1. Doe gericht zoektermenonderzoek voordat je content publiceert. Gebruik hiervoor de Keyword Planner, maar ook tools zoals Ubersuggest.org & Answerthepublic.com.
  2. Probeer niche blogs op te zetten. Hiermee kun je vaak nog relatief eenvoudig gaan ranken in Google en daarmee bezoekers binnenhalen.
  3. Experimenteer met advertentieformaten. Bij enkele eigen blogs werken linkunits bijvoorbeeld beter dan display banners.
  4. Probeer viral content te creëren. Dat klinkt eenvoudig, maar dat is het uiteraard niet.

# E-Books

Heb jij waardevolle informatie waar mensen geld voor willen betalen? Maak er een E-book van en ga het promoten onder jouw doelgroep. Je steekt eenmalig veel tijd in het ontwikkelen van het E-book. Daarna is al het inkomen wat je hieruit haalt passief. Je moet uiteraard nog wel de tijd steken in promotie van het E-book. Met enkele gericht social ads zou dit echter ook vrij passief kunnen gaan. Wees verstandig en stel je E-book ook open voor affiliate marketing, bijvoorbeeld via PayPro. Op deze manier gaan andere mensen voor jou verkopen. Je levert een stukje marge in, maar je hoeft niets te doen qua verkoop. Het is overigens wel verstandig om de publishers te ondersteunen met goede banners en ander beeldmateriaal.

# Apps ontwikkelen

Developpers kunnen vaak de prachtigste dingen maken, maar wel vaak in opdracht. Zet je kennis in om een eigen app te ontwikkelen. Maar wat dan zal je denken? Ga met klanten, ondernemers, mensen uit verschillende vakgebieden om tafel en vraag waar ze met hun werkzaamheden tegenaan lopen. Er is ongetwijfeld iets waar ze nu tegenaan lopen en waar jij als developper een oplossing voor hebt. Ontwikkel de app, verkoop de app bijvoorbeeld als een freemium app en breng het onder de aandacht bij jouw doelgroep. Wie wil er nu niet de nieuwe Yoast worden?

# Dropshopping

Wil je graag een eigen webshop starten maar je wilt geen voorraad houden? Dan is Dropshopping het ideale business model. Een dropshipper heeft de voorraad en doet de verzendingen. Jij hebt de webshop en bent in principe alleen het doorgeefluik. Wil je dit echt als een passieve inkomstenbron gaan inzetten dan zal je enkele zaken moeten uitbesteden. Denk aan de klantenservice, de verzending (mocht dit niet door de dropshipper gedaan worden), het bijhouden van de producten. Je zal een deel van je marge hierdoor inleveren, maar de inkomsten zullen wel passief zijn!

# Kamer verhuren via Airbnb

Ook buiten het internet zijn er diverse opties om een passief inkomen te genereren. Erg populair is het verhuren van je kamer of woonruimte via Airbnb geworden. Een fijne bijverdienste als je nog wat ruimte overhebt of op vakantie gaat bijvoorbeeld. Net zoals bij een aantal van de bovengenoemde mogelijkheden vraagt het vaak wel eerst een tijdsinvestering voordat er geld gaat binnenkomen. Zoek eerst uit of je volgens je huurcontract wel de ruimte mag verhuren en welke verzekeringen handig zouden kunnen zijn voor verhuur. De aanmelding bij Airbnb vervolgens bestaat uit een hele waslijst aan gegevens over de woonruimte. En omdat jij wel weet hoe belangrijk de eerste indruk is, is het ook erg belangrijk goede foto’s te maken die de ruimte op zijn best presenteren. Houd er overigens wel rekening mee dat je eenmaal actief op Airbnb ook nog tijd moet besteden aan schoonmaak en het afhandelen van boekingen, vragen van geïnteresseerden en eventuele klachten.

# Werk uitbesteden

Als ondernemer is het vast al wel eens voorgekomen dat een opdrachtgever met een opdracht kwam waar je net op dat moment geen tijd voor had, of wat niet helemaal jouw expertise was. Heb je toen de opdracht afgewezen en heeft de opdrachtgever deze toen ergens anders neergelegd? Denk er de volgende keer dat dit nog eens gebeurt aan dat dit een mooie kans is op een passief inkomen. Je hebt vast in je netwerk wel andere ondernemers of freelancers die de opdracht wel konden uitvoeren. En jij kunt daar dan mooi een x aantal procent per opdracht of x bedrag per uur aan passief inkomen op pakken. Door op deze manier te werken voorkom je dat je jezelf drie slagen in de rondte gaat werken tijdens drukke tijden, en dat je tijd gaat steken in het leren of maken van iets dat andere professionals allang veel beter of sneller kunnen. Door werk uit te besteden is iedereen blij: de opdrachtgever omdat de opdracht wordt uitgevoerd, degene aan wie je het uitbesteed omdat hij of zij een opdracht heeft om uit te voeren en jij verdient geld terwijl je er niet veel voor hoeft te doen!

# Foto’s verkopen

Ben jij ook zo iemand van wie het hele geheugen van je smartphone vol staat met foto’s? En die deze regelmatig op Instagram plaatst of ze deelt via bijvoorbeeld Snapchat? Niet iedereen die veel foto’s maakt kun je gelijk een getalenteerd (hobby)fotograaf noemen, maar je hebt wel mogelijk al een goed oog voor onder andere compositie en belichting ontwikkeld. Wist je al dat je met de verkoop van foto’s ook geld kunt verdienen? Stockfotografie houdt in dat jij je foto’s aanbiedt op een stocksite. Iedere keer dat je foto wordt verkocht, krijg jij een deel van de opbrengst. Let er wel op dat stocksites vaak veel afbeeldingen krijgen aangeboden, en dus sterk letten op kwaliteit. Om hieraan te kunnen voldoen is niet alleen een bepaalde creatieve geest nodig, maar ook een investering goed materiaal om mooie en scherpe foto’s te kunnen maken.

# Beleggen

Voor de meeste van de bovenstaande manieren om een passief inkomen te genereren heb je zoals gezegd niet echt startkapitaal nodig. Heb je wel een bepaald bedrag dat je wil en kunt investeren om dit te vermeerderen en zo je vermogen te laten groeien (zeker nu sparen dus echt helemaal niets meer opbrengt)? Dan kun je van geld nog meer geld maken door dit te beleggen. Welke mogelijkheden zijn er allemaal als je wilt beleggen?

Vastgoed

Er is de afgelopen tijd bijna niets zoveel in het nieuws geweest als het grote woningtekort en de sterk gestegen prijzen in Nederland. Hoe jij hiervan kunt profiteren? Door te investeren in vastgoed, waarbij vaak over een rendement van 3 tot 6 procent wordt gesproken. En hiervoor hoef je weinig tot niets te doen en loop je weinig risico door de verwachte bevolkingsgroei en onvoldoende nieuwbouw om aan de stijgende vraag te voldoen. Ga je je hierin verdiepen, kijk dan ook naar de mogelijkheden van een hefboom in vastgoed. Een financiële hefboom maakt het mogelijk om met een kleine investering een groot rendement te behalen. Zeker nu de hypotheekrente nog steeds erg laag is en naar verwachting nog niet snel zal stijgen, kan (gedeeltelijk) gefinancierd vastgoed een mooi passief inkomen opleveren.

Tip: Beleggingspanden.nl

Een overzichtelijke site met beleggingspanden die te koop staan.

Aandelen

Beleggen in aandelen is een ideale manier om een passief inkomen op te bouwen. We hebben het hier overigens wel over beleggen op de lange termijn, dus wees niet bang dat je nu constant de aandelenkoersen in de gaten hoeft te gaan houden om te weten wanneer je moet kopen of verkopen. Aandelen zorgen op twee manieren voor een passief inkomen. Ten eerste doordat je vaak dividend ontvangt, een deel van de winst van de onderneming waar je aandelen van hebt. Daarnaast worden aandelen van stabiele en winstgevende bedrijven op de lange termijn altijd meer waard door inflatie. Het beste is overigens om niet eenmalig maar verspreid over de tijd aandelen te kopen. Zo ben je voor de uiteindelijke winst minder afhankelijk van de soms grillige aandelenhandel.

Investeren in bedrijven

Een andere manier om te investeren in bedrijven dan het kopen van aandelen, kan door middel van leningen of crowdfunding. Via crowdfundingsites en online leenplatformen kun je in mkb’s of startups investeren. Bij startups zal het in het begin zo zijn dat je nog niet veel rendement hebt op je investering, deze bedrijven moeten immers nog groeien. Het risico dat je loopt bij een startup is ook vrij groot. De kans op een faillissement is vele malen groter dan bij een al operationeel bedrijf, maar mocht je net dat ene succesverhaal treffen dan kun je rekenen op een riant passief inkomen.

Cryptocurrency

Blockchain, crypto’s, bitcoin. Het is een van de grootste hypes van de afgelopen jaren. Haast iedereen is bekend met dit digitale geld en kent wel iemand die er actief mee bezig is. De meest bekende cryptomunt is bitcoin en er zijn daarnaast paar honderd andere alternatieven, maar de waarde hiervan is eigenlijk altijd gelinkt aan de waarde van bitcoin. Na de explosieve groei eind 2017 heeft de waarde van crypto’s een flinke daling gekend, maar er is zeker nog steeds geld te verdienen binnen deze markt. Let er wel op dat er geen toezicht is van bijvoorbeeld de AFM of Europese toezichthouders, nieuwe munten een scam kunnen zijn en je online wallet waarin de crypto’s bewaard worden, kan worden gehackt. Cryptovaluta kunnen je een passief inkomen leveren door de potentiële grote winsten, maar het is niet zonder risico.

Cryptocurrency Beginnerscursus

Wil jij geld leren verdienen met cryptocurrency? Dan is het aan te raden om te starten met een cursus zodat je helemaal thuis wordt in deze wereld.

Heb jij nog meer tips over hoe je een passief inkomen kunt genereren? Laat het weten via de comments!

Related posts

Je kantoor Feng Shui maken: zo pak je dat aan

Dion

5 tips om als ZZP`er een netwerk te onderhouden

Mathijs

Met deze 5 tips houd je je financiële zaken op orde tijdens de coronacrisis

Danny Bijl

Leave a Comment