Een passief inkomen genereren, wie wil dat nou niet? Voor vrijwel iedere online ondernemer is het creëren passief inkomen het ultieme doel. In dit artikel ga ik in op de achtergrond van passieve inkomsten, voorbeelden van werkwijzes die jouw passieve inkomsten kunnen opleveren en enkele advanced tips om passief inkomen op te bouwen.

Passief inkomen, wat is het?

Een passief inkomen is inkomen waarvoor je niet direct hoeft te werken. Je hoeft geen uren te maken om geld te verdienen. Dat klinkt toch top?! Slapend rijk worden, op vakantie zijn en geld verdienen, met mooi weer lekker in de zon zitten en het geld stroomt binnen. Het klinkt allemaal te mooi om waar te zijn. En deels is dat ook zo. Je kunt namelijk niet zomaar passieve inkomsten creëren. Je moet er hard voor werken. En niet alleen hard, maar vooral slim werken. Hard werken kan iedereen. Slim werken niet. Een werkweek heeft 40 uur, als je heel hard wilt werken 60 of 70 uur. Vermenigvuldig dat met je uurloon wanneer je bijvoorbeeld freelancer bent. Stel dat je gemiddeld tussen de €50,- en €70, – per uur vraagt. Dan verdien je maximaal €2.000,- tot €2.800 in de week. Een prima bedrag uiteraard! Maar het is wel je limiet. Zolang jij alleen maar uren voor klanten blijft draaien kom je nooit hoger dan dit bedrag. Je kunt hoogstens je uurloon verhogen, waar je klanten waarschijnlijk ook niet blij mee zijn. Een nadeel van een ‘urenslaaf‘ is dat wanneer je vakantie hebt, ziek bent of gewoon een keer wat minder zin hebt is je inkomen €0,-.. En dat wil je uiteraard niet! Daarom lees je nu ongetwijfeld dit artikel. Hoe kun jij een VRIJ leven leiden en tijd hebben voor de dingen waar je plezier in hebt? Juist, door te investeren in het verkrijgen van een passief inkomen.

Voorbeelden van passieve inkomsten

Als online ondernemer begin ik met voorbeelden van passieve inkomsten die je online kunt realiseren. Voor iedereen is dat namelijk het makkelijkste om te starten. Je hebt weinig tot geen startkapitaal nodig (een goede laptop is handig).

# Affiliate marketing

Dit artikel is vast niet het eerste artikel wat je leest over het verkrijgen van passieve inkomsten. Je zal gemerkt hebben dat affiliate marketing vaak als eerste genoemd wordt als een voorbeeld van passief inkomen. Terecht ook! Je weet inmiddels vast wel in de basis wat affiliate marketing inhoud, dat hoeft hier niet meer uitgelegd te worden. Een affiliate marketing guru uit Nederland is Jacko Meijaard van Internet Succes Gids. Hij verdient zelf honderden euro’s per dag. Passief. Met zijn Affiliate Marketing Revolutie helpt hij mensen om ook een passief inkomen op te bouwen. Een absolute aanrader wat mij betreft. Een tip die je zeker moet meenemen is dat je moet proberen om te gaan voor wederkerende affiliate inkomsten in plaats van eenmalige affiliate inkomsten. Wanneer jij bijvoorbeeld zijn Internet Masterclass (affiliate link)  weet te verkopen dan zou je maandelijks €100, – ontvangen. Verkoop je er 10 dan verdien je al €1000, – passief in de maand. The sky is the limit.

Wil je producten van bekende webshops promoten dan is verstandig om je aan te sluiten bij partijen zoals Daisycon, Tradetracker, Awin en Tradedoubler. Wil je informatieproducten zoals E-books promoten dan is het verstandig om je aan te sluiten bij PayPro.

# Commissie afspraken maken

Ben jij heel goed in online marketing? Een echte SEO, SEA of E-mailmarketing specialist? Dan ben je goud waard. Kennis maakt machtig! Waarschijnlijk werk je normaal gesproken voor een bepaald aantal uur voor een klant. Jij krijgt je factuur netjes uitbetaald en als goed is heb jij je klant aan flink wat extra omzet geholpen door jouw kennis. Wees een echte ondernemer en probeer het om te draaien. Benader een (potentiële) klant en vraag om een commissie samenwerking. Jij krijgt een x percentage van de omzet in ruil voor jouw werkzaamheden. Jij vraagt geen uurloon. Je investeert je kostbare tijd in de webshop van je klant. Bedrijven die al een goedlopende webshop hebben zullen hier wellicht weinig trek in hebben. Waarom zouden ze omzet gaan delen? De omzet waar ze zelf zo hard voor gewerkt hebben. Je spreekt daarom af dat je een commissie gaat krijgen over de extra omzet die jij voor ze kunt generen. Omzet die ze anders helemaal nooit hadden gehad. Welke ondernemer wil er geen extra omzet? Wanneer jij een klant €10.000 extra omzet in de maand kunt bezorgen en je krijgt hiervoor een commissie van 10%. €1000, – inkomen in de maand. Natuurlijk, dit is niet helemaal passief. Maar als je het goed regelt dan investeer je vooral in het begin veel tijd en hoef je naar verloop van tijd hier weinig tijd meer in te steken, puur het onderhoud van de rankings of bijvoorbeeld de Adwords campagnes.

Belangrijk bij deze vorm van passief inkomen:

  1. Je moet de ondernemer waarmee je samenwerkt kunnen vertrouwen.
  2. Je bijdrage moet meetbaar zijn en inzichtelijk voor beide partijen
  3. Je gaat deze samenwerking voor langere duur aan. Vooral in het begin zal je veel tijd moeten investeren. Om het rendabel te krijgen moet de samenwerking vaak minimaal twee tot drie jaar lopen .

AdSense

Heb jij een website met veel bezoekers? Dan kan AdSense interessant voor je zijn. AdSense is het advertentieprogramma van Google. Het geef website eigenaren de mogelijkheid om geld te verdienen met hun content. Wanneer men klikt op een Adsense banner of link krijg jij hiervoor een vergoeding.

De vergoedingen verschillen per niche. Net zoals met Google Ads er voor de ene niche meer geboden wordt om hoog in Google te staan dan bij andere niches. Een niche die het qua AdSense goed doet is bijvoorbeeld de financiële sector. Het is echter ook lastiger om in de financiële sector eenvoudig veel bezoekers naar je website te krijgen.

Enkele AdSense tips die jij kunt toepassen:

  1. Doe gericht zoektermenonderzoek voordat je content publiceert. Gebruik hiervoor de Keyword Planner, maar ook tools zoals Ubersuggest.org & Answerthepublic.com.
  2. Probeer niche blogs op te zetten. Hiermee kun je vaak nog relatief eenvoudig gaan ranken in Google en daarmee bezoekers binnenhalen.
  3. Experimenteer met advertentieformaten. Bij enkele eigen blogs werken linkunits bijvoorbeeld beter dan display banners.
  4. Probeer viral content te creëren. Dat klinkt eenvoudig, maar dat is het uiteraard niet.

# E-Books

Heb jij waardevolle informatie waar mensen geld voor willen betalen? Maak er een E-book van en ga het promoten onder jouw doelgroep. Je steekt eenmalig veel tijd in het ontwikkelen van het E-book. Daarna is al het inkomen wat je hieruit haalt passief. Je moet uiteraard nog wel de tijd steken in promotie van het E-book. Met enkele gericht social ads zou dit echter ook vrij passief kunnen gaan. Wees verstandig en stel je E-book ook open voor affiliate marketing, bijvoorbeeld via PayPro. Op deze manier gaan andere mensen voor jou verkopen. Je levert een stukje marge in, maar je hoeft niets te doen qua verkoop. Het is overigens wel verstandig om de publishers te ondersteunen met goede banners en ander beeldmateriaal.

# Apps ontwikkelen

Developpers kunnen vaak de prachtigste dingen maken, maar wel vaak in opdracht. Zet je kennis in om een eigen app te ontwikkelen. Maar wat dan zal je denken? Ga met klanten, ondernemers, mensen uit verschillende vakgebieden om tafel en vraag waar ze met hun werkzaamheden tegenaan lopen. Er is ongetwijfeld iets waar ze nu tegenaan lopen en waar jij als developper een oplossing voor hebt. Ontwikkel de app, verkoop de app bijvoorbeeld als een freemium app en breng het onder de aandacht bij jouw doelgroep. Wie wil er nu niet de nieuwe Yoast worden?

# Dropshopping

Wil je graag een eigen webshop starten maar je wilt geen voorraad houden? Dan is Dropshopping het ideale business model. Een dropshipper heeft de voorraad en doet de verzendingen. Jij hebt de webshop en bent in principe alleen het doorgeefluik. Wil je dit echt als een passieve inkomstenbron gaan inzetten dan zal je enkele zaken moeten uitbesteden. Denk aan de klantenservice, de verzending (mocht dit niet door de dropshipper gedaan worden), het bijhouden van de producten. Je zal een deel van je marge hierdoor inleveren, maar de inkomsten zullen wel passief zijn!

Deze lijst met voorbeelden van het creëren van een passief inkomen zal binnenkort worden uitgebreid. Heb jij alvast aanvullende tips? Laat het weten via de comments!

Share.

About Author

mm

Online ondernemer. Schrijft en leest graag over ondernemerschap. Beheerder van meerdere blogs en als freelancer werkzaam voor diverse bedrijven.

Leave A Reply