Image default
Eigen bedrijf Finance Financieel Geld Ondernemen

De negatieve kant van ondernemen

Een ondernemer zijn is voor iedereen een andere ervaring. Want juist als ondernemer ben je verantwoordelijk voor een breed takenpakket. Uiteraard is het goed om de juiste mensen om je heen te verzamelen, zodat je zelf het werk kunt doen wat je het liefste wil doen. De negatieve kant van ondernemen is er echter altijd. De inhoud verschilt per ondernemer, maar je kunt er niet omheen.

Negatieve kant van ondernemen

De negatieve kant van ondernemen is voor ieder persoon anders. Er is voor een ondernemer namelijk een scala aan verantwoordelijkheden op allerlei gebieden. Het is een utopie om te denken dat al deze zaken leuk zijn. Er zullen altijd dingen zijn die je niet leuk vindt. Voor de één is dat de boekhouding, voor de ander juist het omgaan met personeel. Daarnaast ben je als ondernemer verantwoordelijk, dus ook voor minder leuke beslissingen..

Financiële huishouding

De meeste ondernemers hebben hun bedrijf gestart of verder opgebouwd op basis van hun kennis en kunde. Dit geeft enorm veel plezier maar ook voldoening. Echter ben je als eigenaar of directeur ook verantwoordelijk voor de financiële huishouding. Werknemers komen daarom bij jou voor andere loonafspraken. Of je dit nu leuk vindt of niet. Als klanten slecht of zelfs niet betalen, is een incassobureau inschakelen een beslissing die jij moet maken. Daarbij zul je steeds de uitgaven en de inkomsten in balans moeten houden. Een incasso wordt vaak gezien als laatste redmiddel.

Omgaan met klanten

Als eigenaar of directeur van een bedrijf ben je voor je klanten het uiteindelijke aanspreekpunt. Dus wanneer een klant geld verdient vanwege de samenwerking met jouw bedrijf, zul je er wellicht voor worden bedankt. Is er echter een negatieve ervaring, dan eindigt dit vaak snel op jouw bureau. Meestal veel sneller dan wanneer een klant een compliment geeft. Je zult dus af en toe als zondebok naar je klanten toe moeten.

Personeel en hun zorgen

Veel ondernemers zijn ooit voor zichzelf begonnen door hun eigen product of dienst te leveren. Door hard en veel te werken hebben zij hun bedrijf opgebouwd. Worden ze echter groter, dan is er personeel nodig. Dan ervaart een ondernemer vaak dat deze niet dezelfde drive hebben als hijzelf. Daarom zal ook het werktempo en de effectiviteit lager liggen. Dit is een gegeven waar je weinig aan kunt doen. Bovendien kunnen werknemers zich ook melden met hun persoonlijke problemen. Ook hier moet je mee om kunnen gaan als werkgever.

Verplichte zaken

Gelukkig is er meestal wel een redelijke balans tussen leuke taken en minder leuke. Maar voor iedere ondernemer geldt dat er verplichte randzaken zijn. Je bent er liever niet mee bezig, maar als eigenaar of directeur kun je er niet aan ontkomen. Je kunt hierbij denken aan boekhoudkundige zaken, maar ook beleidszaken die je zelf misschien liever aan je management overlaat. Afhankelijk van het soort bedrijf kan er vanuit je klantenkring worden verwacht dat je jezelf in dezelfde kringen begeeft. Om maar te zwijgen van tijdrovende sociale gelegenheden waar je geacht wordt te komen.

Dit artikel is niet negatief bedoeld. Maar het is goed om eens na te denken over alles wat er bij ondernemen komt kijken. De negatieve kant van ondernemen hoort daar ook bij. Laat de mindere kant van je werk het andere deel alleen maar leuker maken. Want ondernemen houd je het langste vol als je er plezier in hebt.

Related posts

De negatieve gevolgen van een BKR registratie voor het bedrijf

Danny Bijl

Debiteurenbeheer: handige tips bij niet-betalende klanten?

Danny

4 tips om veilig de weg op te gaan met een bedrijfsauto

Danny Bijl

Leave a Comment