Image default
Tips

Presenteren voor een grote groep: 6 tips

Presenteren voor een grote groep kan best spannend zijn, al heb je er nog zoveel ervaring in. Toch kan het een wezenlijk onderdeel zijn van je baan, en dan rest er niets dan er het beste van te maken. Een aantal elementen kan je helpen een presentatie minder spannend te maken en duidelijker te maken voor de toehoorders. Wij geven je daarom zes tips om het presenteren voor een grote groep tot een succes te maken.

Beamer om visuals mogelijk te maken

Het is fijn om bij een presentatie zaken inzichtelijk te kunnen maken. Niet alleen is het voor jou vervelend om iets tot in detail te moeten uitleggen, ook voor de toehoorder is het fijn als een en ander visueel gemaakt wordt. Zo beklijft het ook stukken beter. Om dit mogelijk te maken is een beamer een goede optie. Deze zet je in verbinding met bijvoorbeeld een laptop, en dan kun je wat er op jouw scherm staat op een groter scherm toveren waarop iedereen kan meekijken. Een Epson beamer is daarvoor bijvoorbeeld een betrouwbare hulp.

Zorg voor een goede digitale presentatie

Zet een goede Power Point-presentatie, of ander soort digitale presentatie in elkaar om met behulp van de zojuist genoemde beamer te vertonen. Zorg dat daarin de kernpunten duidelijk naar voren komen. Maar verwerk vooral ook meer gedetailleerde zaken die beter te onthouden zijn wanneer ze visueel gemaakt zijn erin. Een kleine tabel of een grafiek kan bijvoorbeeld uitstekend, en maakt het verhaal ook meteen een stuk duidelijker voor de toehoorder. Het mooie van zo’n digitale presentatie is dat het jou ook houvast biedt als spreker. De structuur van je presentatie is erin uitgewerkt, de belangrijkste punten komen erin voorbij en het biedt je simpelweg de optie om af en toe even te spieken in plaats van alles volledig uit je hoofd te moeten doen.

Voor een grote groep presenteren

Zorg dat de techniek werkt

Weinig is vervelender dan wanneer de presentatie zoals jij hem voorbereid hem in de prullenbak kan om op het moment suprême de techniek faalt. Bereid dus ook dat deel goed voor. Bezoek de zaal van tevoren en test de techniek die jij nodig hebt voor je presentatie, zodat je niet met tegenvallers geconfronteerd wordt. Je digitale presentatie moet doen wat jij in je hoofd hebt, en de samenwerking tussen laptop en beamer moet ook vlekkeloos verlopen. Heb je geluid nodig, zorg dan op tijd dat dit werkt en hoorbaar wordt voor de hele zaal.

Betrek je publiek erbij

Betrek je publiek bij je presentatie. Niemand vindt het makkelijk om langere tijd naar één spreker te luisteren zonder enige vorm van interactie. Je wilt niet dat het publiek moeite heeft de concentratie erbij te houden. Stel dus af en toe eens een vraag aan de toehoorders. Haal iemand naar voren, als je iets te demonstreren hebt. Probeer een discussie op gang te brengen. Als jij meester bent van de stof die je aan het overbrengen bent, en je bereid je presentatie goed voor, dan hoef je echt niet veel te improviseren om je presentatie interactiever te maken.

Let op je lichaamstaal

Om serieus genomen te worden is het handig om zelfverzekerd over te komen. Lichaamstaal is daarbij cruciaal. Maak je niet klein door bijvoorbeeld je schouders naar binnen te trekken, maar gooi ze gewoon naar achteren en laat zien dat hier iemand staat! Houd je presentatie niet zittend of halfzittend, dat staat ongeïnteresseerd. Een beetje beweging is nodig om je publiek scherp te houden. Loop dus een klein beetje op en neer, wijs zaken aan op het scherm en stop vooral niet je handen in de zakken. Pas je kledingstijl aan aan de groep waarvoor de presentatie houdt; als je uit de toon valt gaan mensen zich daar op concentreren in plaats van op je verhaal.

Natuurlijke pauzes zijn welkom

We snappen best dat je er eigenlijk zo snel mogelijk klaar mee wilt zijn, maar dat is niet iets wat je indirect moet communiceren naar de zaal. Spreek niet langzaam, maar wel rustig. Jouw adempauzes dienen niet alleen om ervoor te zorgen dat je tijdens het praten geen ademtekort krijgt, het geeft de toehoorder ook de gelegenheid om het voorafgaande even te laten inzinken. Tevens geeft het de luisteraars het gevoel dat je de tijd wilt nemen om iets over te brengen. Ook helpt om wat spanning op te bouwen in je presentatie, wat de zaal uiteindelijk laat vertrekken met het gevoel dat ze iets hebben gehoord wat ter zake deed.

Related posts

Zo blijven je bedrijfsgegevens veilig

Danny Bijl

Je omzet verhogen met buitenreclame

Danny

CRM systemen vergelijken – onze top 10

Danny

Leave a Comment