Image default
Eigen bedrijf Nieuws Tips Vastgoed

Reserveer tijd voor NEN2580

De nieuwe wetgeving voor eigenaren van panden komt steeds dichterbij en het blijkt dat nog steeds veel pandeigenaren dit niet op orde hebben. Voor zakelijke panden, maar ook zeker voor woningen, moet per januari 2019 een NEN2580 meetrapport voorradig zijn. Er zijn verschillende aanbieders van de NEN rapporten die allemaal met gespecialiseerde bouwkundige inmeters werken. Tijdens het inmeten worden in veel gevallen ook direct de energielabels opgenomen, omdat dit vaak in één ker kan worden opgepakt.

Er zijn verschillende specialisten in dit vakgebied die volgens de Nederlandse Norm panden op moeten meten en voorzien van bouwkundige plattegronden. Deze plattegronden, in 2D en 3D, zijn een belangrijk onderdeel voor het vaststellen van de marktwaarde en investeringsmogelijkheden. Makelaars zijn op zoek naar deze meetinstructies want dit geeft exact aan wat wel en niet wordt meegerekend als onderdeel van een woning. In het geval van bedrijfsmakelaars geldt dit natuurlijk ook voor gebouwen, zakelijke panden en winkels.

Basisregistratie adressen en gebouwen (BAG)

Tot heden is de BAG voldoende om over te dragen bij de verkoop of verhuur van een pand of woning. Dit zal door de wijzigingen veranderen, waardoor de NEN 2580 meetinstructies een belangrijk en verplicht onderdeel worden van het koop of huurcontract. Alle makelaars zijn nu nog verplicht aan de BAG afspraken te voldoen, maar zullen straks dus de Nederlandse Norm moeten gaan dienen.

Voordelen NEN metingen

Transparantie, een duidelijk overzicht en geen discussie over wat wel en niet onderdeel is van een pand zijn belangrijke voordelen van de NEN 2580 meetmethode. Het rapport zorgt er voor dat de waarde van een pand goed kan worden vastgesteld, omdat het aantal m2 en de volledige inhoud van het pand vastgesteld is. Alle vraagstukken die betrekking hebben op WOZ of BAG zijn te beantwoorden met de plattegronden en gegevens vanuit de meetinstructie. Verder is het een waardevolle toevoeging als je wilt investeren in vastgoed.

Investeren in vastgoed

Bij het investeren in vastgoed is het belangrijk dat je goed weet wat je koopt omdat het een flinke investering is die op termijn meer moet op gaan leveren. NEN 2580 is hierbij een belangrijk onderdeel, doordat je exact weet welke afmetingen het pand heeft. Een groot gedeelte van de waarde van een pand is het aantal m2 gebruikersoppervlakte. Vanzelfsprekend zijn bijvoorbeeld de ligging en locatie van het pand, de voorzieningen in de buurt en daarbij ook de situatie waarin het pand verkeert belangrijke aspecten.

Related posts

Beginnen als ZZP’er: bevrijdend, maar niet vrijblijvend!

Danny

Wat doe je als zzp’er met je winst?

Danny Bijl

Efficiënter werken met een voertuigvolgsysteem

Danny

Leave a Comment