Image default
Branches Personeel Tips

Rolsteiger: voor veilig werken op hoogte

De rolsteiger is in de bouw -en kluswereld een onmisbaar product waar veel mee gewerkt wordt. Waar werken op hoogte risico’s met zich meebrengt, denk alleen al aan het valgevaar, is een steiger een stellage die ongelukken tegen gaat. Vooral met de nieuwe voorloopleuningen worden veiligere situaties gecreëerd voor zowel jou als jouw medewerkers. In deze blog gaan we in op een aantal veiligheidsaspecten.

Zonder risico een rolsteiger gebruiken

Een rolsteiger kan gemakkelijk en snel ingezet worden voor diverse klussen. Door de verschillende maten kan je kiezen voor een bredere stellage wanneer je extra werkoppervlakte benodigd bent, of juist een smallere wanneer in een steeg gewerkt moet worden. Doordat alle componenten los en licht van gewicht zijn is de montage binnen een paar minuten zo voltooid. Houdt bij het gebruik rekening met 1 feit: op hoogte werken brengt risico’s met zich mee. Bij het opbouwen dien je dan ook alert te zijn of de materialen op de juiste manier geplaatst worden, maar denk ook aan de omgeving (bijvoorbeeld een stevige ondergrond).

Rolsteiger keuren; moet dit?

Een rolsteiger kopen is stap 1, maar deze vervolgens onderhouden is stap twee. De wetgever schrijft voor dat een steiger periodiek gekeurd moet worden, minimaal eenmaal per jaar. Het is dan ook verstandig om dit als bedrijf te doen. Niet alleen voor de veiligheid van jou en je werknemers, maar ook voor het onderhoud van je steigermateriaal. Zodra je een steiger aanschaft is de factuurdatum de datum van keuring + een jaar. Hierna zal je zelf een deugdelijke administratie in moeten richten waarin duidelijk geadministreerd wordt wie, hoe, of wat gekeurd heeft. In de praktijk zien we vaak terug dat bedrijven aparte keurmeesters inhuren die dit proces op zich nemen. Echter mag je dit ook intern uitvoeren, mits het personeelslid voldoende kennis van zaken en ruimte heeft om materiaal af te keuren. Bestickering van alles losse steigeronderdelen is essentieel, waarbij het onderdeel zijn eigen unieke nummer krijgt.

Rolsteiger voorloopleuning; de nieuwe manier van veilig werken

Allereerst moet een rolsteiger voldoen aan de NEN EN1004. Dit is een Europees gestelde norm waarin wordt beschreven waaruit materialen bestaan, waar ze aan moeten voldoen en andere regels waar rekening mee gehouden moet worden.  Los van deze norm is nu ook in het A-blad rolsteigers vastgelegd hoe steigers opgebouwd moeten worden. Deze opbouwregels zijn gemaakt, nadat geconcludeerd werd dat er nog teveel ongelukken gebeuren tijdens de op -en afbouw van steigers. De regels zijn simpel en kunnen als volgt worden omschreven. Tijdens een de op -en afbouw van een rolsteiger dient de persoon die deze werkzaamheden uitvoert, continu beschermd te zijn tegen het valgevaar. De leuning die hiervoor speciaal ontwikkeld is wordt de Voorloopleuning, of Safe-Quick guardrail genoemd. Met deze leuningen voldoe je aan de nieuwe wet -en regelgeving. Niet alleen dit biedt een voordeel: je steiger werd nog nooit zo snel opgebouwd, was nog nooit zo stabiel en je hebt nog nooit met zo weinig onderdelen hoeven sjouwen. Laat je vrijblijvend hierover informeren door een specialistisch bedrijf zoals laddersenrolsteigers.nl.

Rolsteiger kopen: waar je aan moet denken

Voordat je tot een aankoop van een rolsteiger overgaat is het verstandig om over verschillende zaken na te denken. Zo zal je moeten weten welke afmetingen benodigd zijn bij jouw werkzaamheden. Werk je bijvoorbeeld altijd in krappe ruimtes, of werk je altijd in openbare ruimtes aan de gevel? Daarnaast dient u een keuze te maken in het soort platform. Wilt u een lichtgewicht platform, of een houten vloer? Als laatste is een stukje wetgeving erg belangrijk. De nieuwe types steigers moeten voorzien zijn van een voorloopleuning en een kantplankset. De leuning minimaliseert het valgevaar, de kantplankset daarentegen voorkomt dat materiaal en gereedschap naar beneden kunnen vallen.

De rolsteiger is geplaatst en nu?

Voordat je een steiger betreedt zijn een paar dingen essentieel;

  • Staat de rolsteiger volkomen recht en op een stevige vloer;
  • Is het materiaal geïnstalleerd zoals de producent dit heeft bedoeld;
  • Komt de stellage positioneel tot zijn recht, m.a.w. niet voor een deur geplaatst, etc..
  • Laat het weer het toe om de steiger te beklimmen?
  • Beklim een steiger altijd binnendoor en bouw op met een heupleuning.

Nogal wat zaken dus om rekening mee te houden en te overdenken voordat je overgaat tot de aanschaf van een steiger. Een veilige rolsteiger kost geld, maar houdt altijd een belangrijk aspect in gedachten: Veiligheid boven alles!

Related posts

Fitheid stimuleren bij werknemers: 7 manieren om dat aan te pakken

Dion

Zakelijke en stijlvolle mode-items voor hem en haar

Danny

5 tips voor het omgaan met lastige opdrachtgevers

Dion

Leave a Comment