Image default
Eigen bedrijf Financieel Ondernemen

Wat kan een gerechtsdeurwaarder voor jou doen?

Als er één ding is waar je als ondernemer niet op zit te wachten, dan is het wel om achter je geld aan te moeten gaan. Je kunt de pech hebben te maken te krijgen met een zaken relatie die in gebreke blijft, waarbij je de optie om er werk van te maken of je er overheen te zetten en door te gaan. Dat laatste is niet aan te raden, want het vertrouwen in deze relatie is dan toch al geschaad. In het begin zal je zelf er moeite in steken om je geld of levering te innen, maar als dit zonder resultaat blijft kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van een gerechtsdeurwaarder. Daarom vertellen we je hier wat een gerechtsdeurwaarder voor jou kan doen.

Wat een gerechtsdeurwaarder is

Een gerechtsdeurwaarder is een door de Kroon benoem openbaar ambtenaar. Zijn werk bestaat uit ambtelijke werkzaamheden, bijvoorbeeld personen oproepen voor de rechter te verschijnen (dagvaarden) en vonnissen die door de rechter uitgesproken zijn uitvoeren. Daarnaast verricht de gerechtsdeurwaarder ook incassowerkzaamheden, die niet vallen onder ambtelijke werkzaamheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het versturen van incassobrieven. De gerechtsdeurwaarder kan beslag leggen op iemands loon, zijn uitkering, zijn huis of zijn inboedel. Op deze manier kan het openstaande bedrag alsnog geïnd worden.

Wat de gerechtsdeurwaarder voor je kan betekenen

Wanneer jij te maken hebt met een klant die niet betaalt, of een leverancier die niet levert terwijl de betaling wel al geschied heeft, dan kun je ervoor kiezen om de gerechtsdeurwaarder in te schakelen. Deze neemt dan van jou de taak van het innen van de openstaande factuur over, met het recht aan zijn zijde. Hij kan ook met jouw goedkeuring overgaan tot het treffen van een betalingsregeling. Hoewel jij hem als crediteur inschakelt, is de gerechtsdeurwaarder onafhankelijk. Dat betekent dat hij ook kijkt nar de belangen van de debiteur, degene die jou iets verschuldigd is. Het grote voordeel van de gerechtsdeurwaarder is zijn ruime ervaring met incasso. Wat voor jou een pijnlijke zaak is, is voor hem routine. Hij weet op welke manier hij de debiteur moet benaderen om tot een resultaat te komen. Daarbij kan hij de debiteur wijzen op diens mogelijkheden en verplichtingen. Vaak betekent zijn inzet dat verder juridische stappen niet meer nodig zijn.

De wanbetaler draait meestal ook op voor de kosten van de gerechtsdeurwaarder.

Kosten doorgaans voor wanbetaler

Het feit dat jij ervoor kiest om een gerechtsdeurwaarder in te schakelen, betekent niet dat de kosten die daarmee gemoeid zijn ook voor jou zijn. In Nederland is het in principe zo dat de debiteur, die in gebreke is gebleven, de kosten voor de deurwaarder moet betalen. Wel kan het zo zijn dat je een voorschot moet betalen als schuldeiser. Verloopt de zaak gunstig, dan wordt dit voorschot vervolgens bij de debiteur in rekening gebracht en voor jou verrekend in de incasso-opdracht.

Nadeel: einde zakenrelatie

Het voornaamste nadeel van het inschakelen van de gerechtsdeurwaarder is het gevolg voor de relatie met de zakenpartner in kwestie. Kom je in een positie waar je min of meer gedwongen wordt om deze weg te bewandelen, dan heeft dat natuurlijk een negatieve impact op de zakenrelatie. Een basis voor vertrouwen die nodig is voor verdere samenwerking is er dan eigenlijk niet meer, van beide kanten uit bekeken. Laat dit je er echter niet van weerhouden om je recht te halen wanneer het er naar uitziet dat de debiteur nooit meer van plan is om over de brug te komen.

Related posts

3 redenen om je SEO uit te besteden aan professionals

Danny Bijl

De voor- en nadelen van een onderhoudscontract

Mathijs

Vijf tips voor beginnende fotografen

Mathijs

Leave a Comment