Image default
Carrière

Tips voor een goed functioneringsgesprek

Heb je binnenkort een functioneringsgesprek in de agenda staan? Dan is het prettig om te weten hoe je je op dit gesprek kunt voorbereiden. Wat komt er allemaal op je af en wat zou je kunnen verwachten tijdens dit gesprek met jouw leidinggevende? Welke vragen zou je kunnen stellen tijdens dit gesprek en welke gevolgen kan een functioneringsgesprek hebben op jouw werkzaamheden? We vertellen je er graag meer over in dit artikel. 

Wat is een functioneringsgesprek?

Van een functioneringsgesprek kan je verwachten dat het een dialoog is waarin wederzijds functioneren wordt besproken. Dat betekent dat niet alleen jouw functioneren tijdens dit gesprek aan bod zal komen, maar ook het functioneren van de leidinggevende in het gesprek naar voren komt. Het grote verschil tussen een functioneringsgesprek en een beoordelingsgesprek (hier ontstaat vaak verwarring over) is dat je bij een beoordelingsgesprek als werknemer wordt beoordeeld. Alleen jij staat dus in het gesprek centraal, terwijl bij een functioneringsgesprek zowel jouw manier van werken als de manier van jouw leidinggevende wordt besproken. Het gesprek heeft als doel om te kijken naar de toekomst en de voortgang te bespreken. Ook kunnen in het gesprek veranderingen worden genoemd en je weet waar je als werknemer aan toe bent. Denk bijvoorbeeld aan de manier waarop er naar jouw prestaties wordt gekeken. Het gesprek wordt schriftelijk vastgelegd.

Wat kan je verwachten tijdens een functioneringsgesprek?

Tijdens zo’n gesprek (de frequentie kan wisselen per bedrijf, maar in ieder geval jaarlijks) kan je met elkaar bekijken waar je nu staat. Het gesprek kan bijvoorbeeld als doel hebben om jouw vaardigheden en competenties met elkaar te bespreken en hoe je deze kunt optimaliseren. Ook staat jouw groei en ontwikkeling in dit gesprek centraal, zodat je jouw werkzaamheden kunt verbeteren. Daarnaast komt vaak jouw takenpakket aan bod, net als jouw loopbaan. Er is genoeg ruimte om aan te geven wat jouw carrièrewensen zijn, daarnaast mag je aangeven of je graag een training, opleiding of cursus zou willen volgen. Jouw leidinggevende kan hier later op terugkomen om van deze wensen werkelijkheid te maken. Tijdens het functioneringsgesprek kan je ook bespreken hoe jouw leidinggevende functioneert. Je kunt tips en adviezen uitwisselen met elkaar en het gesprek heeft echt als doel om informatie met elkaar uit te wisselen over het functioneren nu en in de toekomst.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Een functioneringsgesprek heeft dus een andere invalshoek dan een beoordelingsgesprek, maar het is een waardevol moment om voor jezelf het een en ander op een rij te zetten. Denk bijvoorbeeld aan welke vaardigheden en competenties je momenteel veel benut en waar je als werknemer nog graag in zou willen groeien. Denk ook na over jouw eigen ontwikkeling, je kunt bijvoorbeeld bekijken welke cursussen en opleidingen je interessant vindt. Deze wensen kan je goed aankaarten tijdens dit gesprek. Op deze manier maak je kenbaar dat jouw intentie is om de werkactiviteiten te verbeteren waar mogelijk.

Denk na over jouw loopbaan

Ook is het goed om even stil te staan bij jouw loopbaan. Ben je op het punt gekomen dat je een switch ziet zitten of ben je nog helemaal happy met jouw huidige positie? Dan is dit gesprek een kans om erover te praten. Bedenk ook alvast voorbeelden om jouw argumenten omtrent jouw niveau van competenties en prestaties concreter te maken. Je mag ook vertellen wat je van het functioneren van jouw leidinggevende vindt. Doe dit op een professionele manier, zowel als je positief als negatief nieuws met elkaar zou willen delen. Op die manier zorg je voor een betere werksfeer voor nu en in de toekomst.

Related posts

Arbeidsvoorwaarden anno 2018

Mathijs

Functioneer jij nog wel? Een korte checklist

Mathijs

Vijf tips voor beginnende fotografen

Mathijs

Leave a Comment