Image default
Branches Ondernemen Personeel

Uitvoerend personeel tekort? 5 tips

We zijn in de afgelopen tien jaar van een financiële crisis naar een crisis op de arbeidsmarkt gegaan. In vele sectoren is er een tekort aan personeel. Met name het tekort aan uitvoerend personeel is een probleem aan het worden. Omdat het niet eenvoudig is om dit tekort aan te vullen, moet je als ondernemer andere stappen nemen. Uitvoerend personeel te kort? Probeer dan eerst de onderstaande tips.

1. Uitvoerend personeel tekort – Onderneem actie

Wanneer er een tekort aan personeel ontstaat is het verstandiger om dan direct actie te ondernemen. Uiteraard kun je beginnen met een vacature te publiceren. Maar het kan even duren voordat je de juiste kandidaat vindt. Zeker het vinden van een gespecialiseerde medewerker die direct volledig zelfstandig kan werken, is lastig. Daarom kun je beter vast andere stappen ondernemen.

2. Bespreek levertijden met opdrachtgever

Een groot probleem voor een onderneming met tekort aan personeel, zijn de levertijden. Ga daarom in gesprek met je opdrachtgever(s). Wellicht is er wat aan de levertijd te doen. Of misschien is niet ieder element van een bepaald project, direct nodig. Hoe meer opdrachtgevers er zijn, hoe belangrijker het is om de oplevermomenten af te stemmen. Vaak wordt er door het projectmanagement gepland met buffertijden. Wellicht kun jij daarom iets meer tijd krijgen. Het is vaak niet makkelijk, maar als je het niet vraagt krijg je sowieso niet meer tijd.

3. Eerst efficiënter gaan werken

De volgende stap is om efficiënter te gaan werken. Het werkt vaak tegen je gevoel om je daar in een drukke periode mee bezig te houden. Toch levert het je veel op als je bepaalde zaken efficiënter kunt gaan uitvoeren. Neem eens de tijd om even afstand te nemen van de ‘waan van de dag’. En bekijk dan eens goed of ieder project soepel verloopt. Focus je daarbij op wachttijden van het uitvoerend personeel. Zoek naar inefficiënte handelingen waardoor de één op de ander staat te wachten. Let ook eens op de samenwerking van mensen. Door de uiteenlopende karakters is het soms beter om bepaalde personen juist wel of juist niet samen te laten werken.

4. Ruimer gaan plannen

Het is wellicht makkelijk gezegd om ruimer te gaan plannen. Je kunt als ondernemer altijd een grens trekken v.w.b. levertijden. Als je een nieuwe opdracht kan krijgen geef dan een langere levertijd door. Wees niet te bang om een opdracht mis te lopen. Want een opdrachtgever kan niet volledig bepalen hoe druk jij het hebt. Dat bepaal je tenslotte zelf. En een opdracht aannemen waar veel druk op staat, zorgt voor minder efficiënt werken en meer kans op fouten. En dat soort opdrachten leveren over het algemeen minder winst op. Bovendien hebben je concurrenten normaal gesproken hetzelfde probleem. Plan ook langere doorlooptijden van projecten in, dan je normaal doet. Dan is er meer ruimte voor eventuele spoedklussen.

5. Voer een prijsstijging door

Als je ondanks langere levertijden nog steeds te veel werk binnenkrijgt, ben je wellicht te goedkoop. Begin eens met het offreren op basis van een hogere uurprijs. Als je een opdracht misloopt heb je het misschien minder druk. Gaat de opdracht wel door, dan maak je meer winst. Ook hier geldt dat af en toe een opdracht missen, niet erg is. Want in het huidige economische klimaat is er werk genoeg. Zolang jij tekort hebt aan uitvoerend personeel zijn veel opdrachten eerder een zorg dan een kans.

Als je een tekort aan uitvoerend personeel hebt, is het raadzaam om direct mensen te gaan zoeken. Daarnaast is het goed om eens kritisch naar de werkzaamheden, planning en prijzen te kijken. Wees je ervan bewust dat je niet enige bent met dit probleem. Uiteindelijk hebben ook opdrachtgevers geen keus omdat iedereen dezelfde problemen heeft.

Related posts

Makelaar worden? Vijf praktische zaken die je moet weten!

Danny

Een tankpas voor je bedrijf: wat heb je eraan en hoe werkt het?

Danny Bijl

Populaire branches voor startups

Mathijs

Leave a Comment