Image default
Eigen bedrijf Ondernemen Personeel

Door verveling productiever en creatiever worden

Doordat we leven in een hectische tijd vol prikkels, lawaai en drukke agenda’s is er nauwelijks ruimte voor ‘niets’. We moeten bijvoorbeeld echt stilte opzoeken in plaats van dat we erdoor worden omringd. We krijgen continu berichtjes binnen, staan non-stop in verbinding met dierbaren om ons heen en werken het ene na het andere to-do lijstje af. Waar is de ruimte voor verveling? Voor even niets ‘moeten’? We krijgen de beste ideeën onder de douche, maar waarom zetten we even ‘nietsdoen’ niet bovenaan ons prioriteitenlijstje? Tijd om daar verandering in te brengen!

Dagdroom jij vaak?

Sta je de hele dag in verbinding met anderen en word je overladen met ‘moetjes’, drukte en praktische zaken? Wanneer heb je je voor het laatst even lekker verveeld? Had je écht even niets aan je hoofd en ‘moest’ je niets? Is het voor jou ook zo lang geleden en herkenbaar? Kan je het je eigenlijk wel herinneren wanneer je je voor het laatst echt hebt verveeld? Afdwalende gedachten kunnen onhandig zijn wanneer verwachtingen zijn om te moeten presteren, maar juist wanneer je afdwaalt ontstaan nieuwe inzichten en is er ruimte voor creativiteit. Dagdromen kan zelfs vermakelijk zijn en je nieuwe energie geven!

Meer creativiteit door verveling

Door minder te moeten en meer te mogen, ontstaan niet voor niets nieuwe ideeën. Wanneer je continu ‘aan’ staat en moet pieken, blijft de spanningsboog strak en wordt de focus van project naar project verlegt. De ruimte voor een frisse blik en vernieuwende gedachtes wordt op deze manier uitgesteld. Rust en ontspanning zorgen ervoor dat je weer open staat voor alles om je heen. Je wordt geïnspireerd door verwondering te herontdekken en af te dwalen. Creativiteit is geen competitie!

Boekentip over verveling en het positieve effect daarvan

Wil je meer weten en lezen over het leren ‘nietsdoen’? Het boek Een pleidooi voor verveling geschreven door Manoush Zomorodi is echt een aanrader. Het is een must read voor ondernemers die zichzelf weinig tijd en ruimte gunnen om even te ontspannen en op te laden. Zomorodi beschrijft in haar boek hoe je productiever en creatiever wordt door af en toe lekker weg te dromen. Ook haar wekelijkse podcast Note to self is echt een aanrader. Hierin deelt zij de antwoorden die zij vindt op digitale dilemma’s in ons leven. Volgens Manoush Zomorodi is verveling een onmisbaar instrument om onze levens gelukkiger, productiever en creatiever te maken. Met praktische oefeningen helpt zij je om meer helderheid in je werk en leven te ervaren. Vooral door alles uit te schakelen en nietsdoen te omarmen.

Waarom is verveling nu eigenlijk productief?

Een mooi citaat uit het boek Een pleidooi voor verveling : We zien verveling vaak als tijdverspilling, terwijl die je er juist toe kan aanzetten om nieuwe doelen te formuleren, strategieën te bedenken en vooruit te plannen – stuk voor stuk onmisbare zaken in het leven. Dus hoewel het in het begin misschien verre van productief aanvoelt, helpt verveling je om op elk niveau van je bestaan een meer betekenisvol leven te krijgen.

Zet verveling vaker in de agenda, zodat creativiteit en productiviteit een boost krijgen!

Related posts

Bedrijfspand kopen of huren: de voor en tegens

Mathijs

Als webshop ook actief worden in het buitenland? Dit zijn nieuwe EU-regels voor de btw!

Dion

Een tankpas voor je bedrijf: wat heb je eraan en hoe werkt het?

Danny Bijl

Leave a Comment