Image default
Branches Commercieel Eigen bedrijf Financieel Marketing Retail

Vijf tips om te besparen op je marketingkosten

Als je net je eigen bedrijf hebt opgestart – of in moeilijkere economische tijden als deze – heb je niet altijd het budget tot je beschikking voor bepaalde zaken dat je zou willen. Een van de dingen waarop vaak snel bezuinigd wordt is marketing, omdat dit niet direct bijdraagt aan je bedrijfsproces van het leveren van producten of diensten. Maar juist die marketing is wel nodig om klanten te kunnen trekken en zo omzet te blijven genereren. Daarom geven wij je hierbij vijf tips om te besparen op marketingkosten, zonder concessies te hoeven doen op de kwaliteit.

Bespaar door herbruikbare materialen

Het lijkt soms een financiële aderlating, maar het is goedkoper om een keer goed te investeren in materialen die je kunt hergebruiken, dan om iets goedkoops aan te schaffen dat ook direct kapot gaat en weggegooid moet worden. Denk maar eens aan degelijke bedrijfskleding voor het personeel, dat niet alleen tijdens het normale werk gedragen kan worden, maar ook tijdens diverse beurzen of andere evenementen. Om kleding of bijvoorbeeld vlaggen of spandoeken meerdere keren te kunnen inzetten is het belangrijk de opdruk zo globaal mogelijk te houden, en niet te verwijzen naar specifieke evenementen of jaartallen. Ook handig zijn herbruikbare naambadges, die toch een luxe uitstraling hebben maar gemakkelijk voor iedere medewerker zelf gedrukt kunnen worden. En iets minder tastbaars: herbruikbaar tekstmateriaal. Laat niet elke keer het wiel opnieuw uitvinden, maar probeer content uit een nieuwsartikel op de website, ook te gebruiken voor een bijvoorbeeld blog en bericht op social media.

Bespaar op emailmarketing

Een goede en veelgebruikte manier om nieuwe klanten te trekken en bestaande te blijven informeren, is een mailing. Deze moet er uiteraard gelikt uitzien, en mag er geen sprake zijn van linkjes die niet werken en afbeeldingen die niet (goed) worden weergegeven. Voor een professioneel uitziende mailing gebruik je dan ook geen Outlook of Gmail, maar Mailchimp. Hiermee kunnen mensen zich gemakkelijk in- en uitschrijven, heb je mooie templates tot je beschikking en je kunt ook nog eens inzien hoeveel mensen de mail geopend hebben, hoeveel de mail gelezen hebben en waar ze op hebben geklikt.

Bespaar op een webshop

Een rommelig of onoverzichtelijk uitziende website of webshop kan vandaag de dag echt niet meer. Eventuele klanten haken snel af, zeker niet als de site ook nog eens niet naar behoren functioneert. Een mooie en goed functionerende webshop kan echter zomaar € 10.000,- kosten. Als je een webwinkel wilt beginnen is dit een groot bedrag om neer te leggen. Een alternatief is een webshop ‘huren’, bijvoorbeeld bij Seoshop. Hier betaal je een vast bedrag per maand waardoor je geen hoge opstartkosten hebt. Eerst maar eens 1 á 2 jaar flink omzet maken, waarna je met de winst een eigen webshop op kunt zetten in bijvoorbeeld Magento.

 

Bespaar op foto’s en afbeeldingen

Het is geen geheim dat mensen graag ‘plaatjes kijken’, dat blijkt al sinds het begin van advertenties in print. Mooie afbeeldingen creëren een bepaalde sfeer en inspireren mensen. Er is echter geen noodzaak een dure fotograaf in te huren of voor veel geld afbeeldingen te moeten kopen. Tegenwoordig zijn er diverse websites zoals Pixabay en Freepik waar je gratis foto’s en andere afbeeldingen kunt downloaden van zeer goede kwaliteit en met uiteenlopende onderwerpen.

 

Bespaar door gezamenlijke inkoop

Je kunt als ondernemer al een hoop besparen op de inkoop door goed prijzen te vergelijken en meerdere offertes op te vragen. Bij een hoop producten of diensten krijg je echter meer korting naarmate je meer afneemt. Dit is moeilijk in je eentje, maar kan natuurlijk wel door met andere ondernemers uit je branche of regio de krachten te bundelen. Denk hierbij bijvoorbeeld maar eens aan drukwerk van brochures, bedrijfskleding en verpakkingsmateriaal maar ook aan verzendkosten, energie, telefonie en kantoorartikelen.

Heb jij nog aanvullingen? We lezen ze graag via de comments!

Related posts

De 5 beste apps op de werkvloer

Danny

Videobrochure: verrassend én opvallend

Danny

Omnichannel ontwikkelingen: wat staat ons te wachten?

Danny

Leave a Comment