Image default
Eigen bedrijf Juridisch Ondernemen

Voorkom werkgerelateerde ongevallen met de VCA cursus

Kent jouw bedrijf risicovolle situaties waar bij potentieel iemand gewond zou kunnen raken? Helaas is het zo dat in Nederland nog erg vaak werkgerelateerde ongevallen plaatsvinden: zo’n 200.000 keer per jaar. In 2018 leverde dit voor 4318 mensen verwondingen op en voor 71 mensen liep het dodelijk af. De trend is in vergelijking met het jaar 2014 de verkeerde kant op aan het gaan: 27 procent meer letselgevallen door bedrijfsongevallen. Dergelijke ongelukken komen relatief het meest voor bij kleine bedrijven met minder dan 10 man personeel. Het is dus van groot belang om bewust om te gaan met veiligheid in risicovolle werkomgevingen. Om bedrijven en medewerkers hierin te ondersteunen is er de VCA cursus, die gevolgd kan worden via VCACursus.nl.

Wat is VCA en waarom heb ik het nodig?

De afkorting VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. Een VCA cursus geeft cursisten belangrijke basiskennis over risico’s op werkvloer in het kader van veiligheid, gezondheid en milieu. Als bedrijf kun je je VCA certificeren door middel van de cursus en het afleggen van het examen. Met het VCA certificaat kun je aantonen dat je als bedrijf op de hoogte bent van veiligheid, gezondheid en milieu en dit hebt geborgd in je dagelijkse bedrijfsprocessen. Dit certificaat, dat 10 jaar geldig is, wordt steeds meer gevraagd binnen sectoren waar verhoogde veiligheidsrisico’s bestaan. Denk hierbij aan als de bouw, (petrochemische) industrie en de elektrotechniek. Maar ook in de uitzendbranche is VCA niet meer weg te denken. Het is nu zelfs zo dat veel opdrachtgevers enkel nog hun klussen willen uitbesteden aan leveranciers die VCA gecertificeerd zijn. Er is dus naast het veiligheidsaspect ook een economisch aspect aan het behalen van het VCA certificaat: zonder kun je klussen mislopen.

VCA voor verschillende beroepsgroepen

Ongevallen voorkomen met VCA cursus

Ook personen kunnen een VCA diploma halen. Wil je dat je medewerker de cursus volgt, dan is het goed om te weten dat er drie verschillende VCA cursussen zijn voor verschillende beroepsgroepen. Er is de VCA Basis voor medewerkers. Voor leidinggevenden is er de VCA VOL, waarbij VOL staat voor Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden. Deze cursus is tevens voor zzp’ers. Begeef jij je als zelfstandige dus in risicovolle werksituaties, dan is dit de cursus die aansluit bij jouw beroep. Voor intercedenten en leidinggevenden in de uitzendbranche is er tenslotte nog de VIL-VCU: Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden – Veiligheids Checklist Uitzend- en detacheringbureaus.

Drie manieren om het certificaat te halen

Er zijn drie manieren waarop je de VCA cursus kunt volgen om het bijbehorende certificaat te behalen voor jou of je medewerkers. Het kan op de traditionele manier, door middel van een klassikale cursus. Dit is een geschikte optie wanneer je meerdere medewerkers het certificaat wil laten behalen. Een flexibelere optie is de online VCA cursus, waarbij men van huis uit op zelfgekozen momenten aan de slag kan. In beide gevallen wordt de cursus afgesloten met het VCA examen. Het is overigens ook mogelijk om eerst nog een VCA proefexamen te maken om goed beslagen ten ijs te komen bij het echte examen. De laatste optie is zelfstudie. Hierbij krijg je lesmateriaal en studeer je er naar eigen inzicht op. Om de cursus af te sluiten, moet je bij een erkend examenbureau met het keurmerk van de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO) het examen afleggen om het VCA certificaat te kunnen behalen.

Related posts

Volgens Bankr is een zakelijk lening ook zonder ‘normale’ banken mogelijk

Danny

Positief omgaan met concurrentie, hoe doe je dat?

Dion

Internationaal gaan met je webshop? Vijf praktische tips

Danny

Leave a Comment