Image default
Ondernemen

Vrije tijd creëren als ondernemer

Veel ondernemers geven aan te hebben gekozen voor vrijheid, toen de onderneming werd opgestart. De wens om over meer vrije tijd en ruimte te beschikken spreekt veel startende ondernemers erg aan. Begrijpelijk ook, je kunt werken waar en wanneer je maar zou willen. Toch ziet de realiteit van ondernemers er vaak anders uit. Het is hard werken en vrije tijd moet echt worden geblokt in de agenda. Vrije tijd is niet vanzelfsprekend als je een onderneming hebt. Hoe kan je deze tijd dan toch creëren?

Hoe ziet jouw ideale werkweek eruit?

Je kunt als ondernemer altijd blijven werken, want er is meestal wel iets te doen wat nog even opgepakt kan worden. Als ondernemer sta je zoveel mogelijk AAN, maar het is de kunst om ook ruimte vrij te maken voor jezelf. Als je hebt gekozen voor de vrijheid, ruimte en vrije tijd van het ondernemerschap dan is het goed om weer even terug te gaan naar de basis. Hoe ziet jouw ideale werkweek eruit? Hoeveel uren wil je werken en hoe pakt dit in de werkelijkheid uit? Pak jouw urenregistratie erbij en kijk waar kansen liggen. Door kritisch te zijn naar je eigen werkwijze en tijd, kan er veel winst in de vorm van tijd worden behaald.

Blok jouw tijd in de agenda

Het klinkt minder spontaan dan je misschien zou willen, maar wat moet dat moet: als vrije tijd niet vanzelf tot stand kan komen, dan kan je het alsnog blokken in de agenda. Heb je een avondje voor jezelf? Pak dan niet uit automatisme de laptop erbij om te gaan werken, maar creëer de rust. Benut de tijd die je mag ontvangen; het werk loopt vast niet weg. Door op te laden en te ontspannen, kan je weer met een frisse blik en nieuwe inzichten naar je werk kijken. Zo bevorder je niet alleen de productiviteit maar ook de kwaliteit van de werkzaamheden.

Stop de nuttigheidsverslaving

Een valkuil van onze prestatie gerichte maatschappij is dat we continu het gevoel hebben nuttig te moeten zijn. Daar kleven de nodige voor- en nadelen aan. Voor het werk is het prettig, want op deze manier verplaatsen we bergen maar doordat we non-stop bezig zijn neemt onze concentratieboog wel af. We zijn verslaafd aan het doen van nuttige dingen, waardoor we steeds de vrije tijd die ontstaat invulling geven. Zet jezelf eens in de agenda met als activiteit: niks. Niksen is ook een werkwoord, ga eens lekker vervelen. Geniet ervan en pak die tijd!

Related posts

Waarop letten bij het kiezen van een boekhouder?

Danny

De negatieve gevolgen van een BKR registratie voor het bedrijf

Danny Bijl

Creatieve incentives voor jonge werknemers

Mathijs

Leave a Comment